Make-upborstels reinigen: daarom is het zo belangrijk (en zo doe je het!)

Make-upborstels reinigen: daarom is het zo belangrijk (en zo doe je het!)
Getty Images

Het gelaat reinigen we (gelukkig!) dagelijks, maar make-upborstels blijven dikwijls achterwege… terwijl ze net zo belangrijk zijn! Schone kwasten gaan langer mee, brengen make-up mooier aan en zijn een pak hygiënischer. Want wist je dat vuile borstels bacteriën en puistjes met zich kunnen meebrengen?

Puistjes

Als je je make-upborstels niet regelmatig schoonmaakt, veranderen ze in een broeihaard van bacteriën. Opgehoopte make-upresten, huidschilfers, talg en huidvet blijven vastzitten in de haartjes van de borstel, waar ze vrij spel krijgen en je huid zo heel wat schade kunnen toebrengen. Door telkens met een vuile make-up kwast over je gelaat te gaan, verspreid je de bacteriën over je gezicht, wat puistjes en onzuiverheden kan uitlokken.

Huidbeschadiging

In extreme gevallen kunnen ongewassen make-upborstels zelfs de bovenste laag van je huid beschadigen. Door het vuil dat blijft plakken, worden de haartjes stugger en harder, wat allesbehalve zacht is voor je huid.

Een vlekkerig resultaat

Als laatste kun je je foundation, concealer en andere make-upproducten maar moeilijk egaal aanbrengen met een vuile borstel. Maak ze daarom regelmatig schoon om het resultaat van je make-up zo mooi en naturel mogelijk te houden.

Make-upborstel reinigen: zo doe je het

Je borstels regelmatig reinigen is dus de boodschap! Belangrijk is dat je zachtjes te werk gaat, zo gaat hij des te langer mee.

  1. Maak de haren van je borstel nat met schoon water.
  2. Knijp een kleine hoeveelheid milde shampoo (of babyshampoo) in je hand of een klein kommetje en draai de borstel erin rond tot het begint te schuimen. Reinig ook de handvaten van de borstel.
  3. Spoel de borstel goed uit met lauwwarm water. Dompel ‘m zo weinig mogelijk onder om te voorkomen dat de lijm (die de haren samenhoudt) loslaat.
  4. Veeg de borstel droog met een schone, zachte handdoek.
  5. Laat ‘m liggend drogen vooraleer je hem opnieuw gebruikt.

Ideaal gezien doe je dit minstens één keer per week. Je huid zal je dankbaar zijn!

Shoppen: 5x streelzachte make-upborstels

Nog op zoek naar een aantal kwalitatieve make-upborstels? Dit zijn alvast onze favorieten.

1 Kabuki borstel

make-up borstels reinigen

Dankzij z’n grote vorm ideaal voor het aanbrengen van bronzers en matterende poeders (Jane Iredale, € 37).

2 Blush borstel

Afgerond om blush extra makkelijk aan te brengen, én je jukbeenderen mee te shapen (Cent Pur Cent, € 24,99).

3 Foundation borstel

make-up borstels reinigen

Geschikt om vloeibare foundation egaal aan te brengen (HEMA, € 4,75).

4 Highlighter borstel

Extra zacht en licht, om je jukbeenderen, neusbrug en weerszijden van je voorhoofd op te lichten met highlighter (BE Creative Make-Up via ICI Paris XL, € 14,95 € 11,81).

5 Oogschaduwborstels

make-up borstels reinigen

Om oogschaduw makkelijk mee aan te brengen en uit te blenden, zodat er geen harde lijnen meer zichtbaar zijn (Real Techniques via De Bijenkorf, € 13).

Meer moois:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)