Getty Images

Droge handen? Zo hou je ze zijdezacht!

Door Jolien Thieleman

Last van droge handen, als gevolg van de weersverandering of door ze zo vaak te wassen? Niet als het van deze verzorgingstips afhangt. Zo verzacht en verzorg je droge handen!

Waarom drogen je handen uit?

Wind, kou, water, zeep en desinfecterende handgel zijn vaak de boosdoeners die de huid van je handen doen uitdrogen. Ze tasten de natuurlijke beschermlaag (= een vetlaagje dat zich tussen de hoorncellen bevindt) van je huid aan en zorgen zo voor een vochttekort. Dat is vervelend, want die uitdroging kan leiden tot ruwheid, schilfering, jeuk, kloven en zelfs wondjes op de handen.

9x tips voor zijdezachte handen

  1. Was je handen met koud of lauw in plaats van met heet water. Water dat te warm is, droogt je huid uit.
  2. Gebruik hierbij een neutrale zeep die de huid niet ontvet. Let op met ‘klassieke’ zepen die vaak agressieve ingrediënten bevatten en uitdrogend werken.
  3. Vermijd luchtdrogers: dep je handen liever droog met een schone, zachte handdoek of met papieren doekjes.
  4. Draag rubberen handschoenen bij huishoudklusjes zoals afwassen en poetsen. Zo komen ze niet in contact met heet water of hardnekkige chemicaliën die de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten.
  5. Scrub je handen regelmatig met een milde scrubcrème. Let erop dat de korrel fijn genoeg is zodat het je huid niet beschadigt. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen en droge velletjes, zodat je handen meteen zachter zullen aanvoelen.
  6. Smeer je handen preventief en regelmatig in met een beschermend laagje handcrème, vooral nadat je je handen gewassen hebt of alcoholgel gebruikt hebt. Handcrème voorkomt uitdroging en helpt het vochtgehalte van je huid op peil te houden. Zoek vooral naar producten die ingrediënten zoals ceramiden, glycerine en hyaluronzuur bevatten.
  7. Kloofjes op je handen? Gebruik dan eerder een parfumvrije, herstellende (hand)crème die het genezingsproces bevordert. Breng vooral ‘s nachts een dikke laag aan, eventueel met een paar katoenen handschoenen over zodat de voedende stoffen optimaal hun werk kunnen doen.
  8. Masseer ook een drupje nagelriemolie in op je nagels. Je nagelriemen blijven zo gevoed en bij regelmatig gebruik zullen je nagels langer en sterker uitgroeien.
  9. Bescherm je handen tegen guur weer en draag handschoenen als het buiten koud is. Zo vermijd je dat ze rechtstreeks in contact komen met scherpe weersomstandigheden.

Meer lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content