© Getty Images

5 tips om je tattoo te verzorgen

Door Jolien Thieleman

Een tatoeage is een vereeuwiging voor het leven. Een betekenisvolle tekst, tekening of foto die je het liefst zo lang mogelijk mooi wilt houden. Met deze tips om je tattoo te verzorgen, draag je er extra goed zorg voor!

Je tattoo verzorgen: zo blijft hij langer mooi

Vlak na het zetten van een tatoeage krijg je uitgebreide instructies mee om ‘m mooi te laten genezen. Maar ook na de helingsfase is het belangrijk om je tattoo te blijven verzorgen. Enkele tips om zo lang mogelijk van die mooie, fijne afwerking of levendige kleuren te genieten:

1. Maak je tattoo voorzichtig schoon

Een tatoeage die net gezet is, heeft tijd nodig om te genezen. Belangrijk is om ‘m schoon te houden, en dat kan met een milde, pH-neutrale zeep. Gebruik geen gewone douchegel of zeep, want die kan iets te krachtig zijn voor de gevoelige huidbarrière van je tattoo.

Reinig de tattoo 2x per dag: zeep ‘m zachtjes in met je handen, spoel af met zuiver water en dep droog (niet wrijven!) met een schone handdoek.

2. Niet baden of zwemmen

Vermijd langdurig of stilstaand water tijdens het genezingsproces. Neem dus liever geen bad en stel je zwembeurt uit om te voorkomen dat bacteriën je tattoo infecteren, of dat de inkt uit je huid trekt. Volg het advies van de tattoo-artiest nauwkeurig op: een goede nazorg zorgt immers voor een langdurig mooi resultaat.

3. Smeer aangepaste verzorgingsproducten

Er zijn heel wat producten die speciaal ontwikkeld zijn om een tattoo te verzorgen. En dat is maar goed ook, want het is uiterst belangrijk dat je tattoo tijdens het genezingsproces niet uitdroogt. Bovendien zal voldoende hydrateren ervoor zorgen dat de kleuren en lijnen van je tatoeage op de lange termijn mooi blijven. Zo zijn er bijvoorbeeld…

  • hydraterende crèmes die een zonnefilter bevatten en je huid zacht en gehydrateerd houden
  • lichaamsolies die antioxidanten en ontstekingsremmende ingrediënten bevatten, waardoor je tattoo z’n helderheid behoudt
  • en serums en boosters met voedende ingrediënten die je tatoeage doen stralen en voor een rijke kleur zorgen.

Een dun laagje is tijdens het genezingsproces voldoende. Als je een te dikke laag smeert, sluit je de tattoo af en kan deze minder goed herstellen.

4. Bescherm tegen de zon

Nieuwe tattoo’s hou je best helemaal uit de zon. En ook daarna is het belangrijk om de zon te mijden, of zonnecrème te smeren. Die beschermt je huid tegen schadelijke uv-stralen die kanker en huidveroudering kunnen uitlokken, én je tattoo kunnen doen vervagen of verkleuren. Huid die bruint door de zon, schilfert namelijk weer af en de huidlaag waarin een tattoo wordt geplaatst, is onderhevig aan dat proces.

Smeer dus altijd een zonnecrème met een SPF van minstens 30 en herhaal elke twee uur, of na het zwemmen of zweten. Zo behoud je zo lang mogelijk de oorspronkelijke kleur van je tatoeage.

5. Krab niet

Een tattoo die geneest, kan flink beginnen jeuken. Krab niet, en al zeker niet aan eventuele korstjes: als je ze eraf trekt of krabt, kan er een stukje van de inktpigmenten meekomen. Zo krijg je vlekken of gaten in je tattoo. Laat ze er gewoon vanzelf afvallen.

Kies je ontwerp slim

Al tijdens het ontwerpen van je tattoo is het belangrijk om bepaalde zaken in het achterhoofd te houden, wil je het kunstwerk zo lang mogelijk mooi houden:

  • Vermijd lijnen die heel dichtbij elkaar staan. Doorheen de jaren stretcht en plooit je huid, en daardoor zullen ook de inktdeeltjes van je tattoo meebewegen. Lijnen die dicht bij elkaar getatoeëerd staan, zouden dus na verloop van tijd kunnen samenvloeien.
  • Weet dat wrijving je tattoo sneller kan doen vervagen: hoe meer frictie, hoe meer kleine beetjes inkt uit je huid kunnen ontsnappen. Tattoos op je voetzool, knie, elleboog of aan de zijkant of onderkant van je vingers blijven dus in het algemeen minder lang mooi. Zeker als je een beroep hebt waarbij je bijvoorbeeld vaak met je ellebogen op je bureau rust, of vaak je handen moet wassen.
  • Bovendien is je huid op bepaalde plaatsen strakker dan op andere: denk maar aan je ribben, een plek die meer stretcht en plooit dan bijvoorbeeld je armen. Beweegt je huid, dan beweegt ook de inkt mee, waardoor fijne lijntjes op termijn zouden kunnen uitlopen.

Twijfel je over de keuze van je tatoeage, dan zal je tattoo-artist je hier ongetwijfeld in begeleiden.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content