Daarom is het belangrijk om zonnecrème in de winter te smeren

Daarom is het belangrijk om zonnecrème in de winter te smeren

Zomer of winter, zon of geen zon: het is altijd erg belangrijk om je huid goed te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Wist je dat de zon de nummer één oorzaak is voor huidveroudering en -kanker?

Onbeschermd in de zon = huidschade

Zonnecrème in de winter klinkt misschien wat vreemd, toch is het geen overbodige luxe. Maar liefst 90 procent van de rimpeltjes en hyperpigmentatie (pigmentvlekken) komt van de zon.

Daarvoor hoef je zeker niet lang in de zon te vertoeven: een eenvoudig fietstochtje of een wandeling naar de supermarkt is (zelfs in de regen!) al genoeg om huidschade op te lopen. Het risico stapelt zich daarbij op: hoe vaker je onbeschermd de zon ingaat, hoe sneller je huidcellen kunnen beschadigen. Vooral je gelaat is hier extra gevoelig aan, aangezien de huid dunner en gevoeliger is.

UVA-stralen

Geen zon, geen zonnecrème nodig? Fout. Smeren blijft belangrijk, zelfs als de zon niet schijnt. Op bewolkte dagen en in de winter dringen UVA-stralen nog steeds diep in de huid. Die geven je helaas geen waarschuwing: terwijl UVB-stralen je huid rood en achteraf bruin maken, zie je van UVA-stralen niets. Toch zijn ze mee verantwoordelijk voor huidveroudering en -kanker. Wist je dat ze zo sterk zijn dat ze zelfs door glas dringen?

Dagelijks smeren

Dagelijks smeren is dus de boodschap! Je kunt je gezicht beschermen met een dagcrème die een zonnebeschermingsfilter bevat. Let op de SPF (Sun Protection Factor) op de verpakking: 15 is laag, terwijl 50 hoog is. Vergeet ook geen lippenbalsem met UV-bescherming. Ben je een hele dag buiten? Smeer dan elke 2 à 3 uur opnieuw, of gebruik een zonnepoeder of -mist als je make-up draagt.

Wintersport

Tijdens wintersportvakanties smeer je best een extra aangepaste zonnecrème voor het gezicht. In de bergen stijgt de UV-straling met maar liefst 4 procent per 300 meter. Bovendien reflecteert de sneeuw zo’n 80 procent van de straling, waardoor de blootstelling eraan extra groot is. Ook als je daarna een terrasje doet in de zon, is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Welke beautyproducten je best meeneemt op skivakantie, lees je hier.

Bron: Dr. Jetske Ultee, Knack

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)