Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Anti-aging: 3x redenen om ook in het najaar zonnecrème te smeren

Door Jolien Thieleman

Als de herfst z’n intrede doet en de zon niet meer zo fel schijnt, verdwijnen producten met een zonnefactor of SPF dikwijls naar de achtergrond. Toch mag zonnecrème absoluut niet ontbreken in het najaar. En dit is waarom!

Het belang van zonnebescherming

Zonnecrème wordt in de zomer gretig gesmeerd om zonnebrand te voorkomen. Maar producten met een SPF doen meer dan dat alleen. Ze beperken het risico op huidkanker en voorkomen de vroegtijdige veroudering van je huid: denk maar aan pigmentvlekken, rimpels en verslapping. De UV-stralen van de zon zijn namelijk de nummer 1 oorzaak van huidveroudering, ook in het najaar. Smeer je consequent het hele jaar door een SPF? Dan pluk je daar op korte én lange termijn de vruchten van.

3x daarom smeer je best zonnecrème in het najaar

1. UVA-stralen zijn er altijd

Er zijn verschillende soorten ultraviolette stralingen van de zon: UVA, UVB en UVC.

  • UVA-stralen (met de ‘A’ van ‘aging’) vormen het grootste deel van de ultraviolette straling. Ze zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolkt weer, en kunnen doorheen wolken en glas dringen. Ze geraken erg diep tot in je huid en kunnen daarom ook de lagere huidlagen beschadigen. UVA-stralen veroorzaken daarom niet alleen zonnebrand, maar ook rimpels, pigmentstoornissen, de ontwikkeling van huidkanker en zonneallergieën.
  • UVB-stralen (met de ‘B’ van ‘burning’) vormen vijf procent van de UV-stralen die de aarde bereiken. Ze kunnen je bovenste huidlaag beschadigen en ervoor zorgen dat je huid verbrandt. Daarnaast kunnen ze ook allergische reacties en huidkanker uitlokken.
  • UVC-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde niet.

Conclusie: ook als de zon niet lijkt te schijnen, en het buiten koud en bewolkt is, kunnen UVA-stralen nog steeds je huid bereiken. Je velletje zal in het najaar niet snel verbranden, maar op lange termijn kunnen je huidcellen beschadigen en is er nog steeds een risico op huidkanker, rimpels en pigmentvlekken. Tenzij je een SPF smeert om de stralen te blokkeren.

2. SPF is de beste anti aging-crème

Wist je dat een zonnebeschermingsfactor het huidverouderingsproces met een kwart kan vertragen? Dat blijkt uit een studie uit 2013. Bij de proefpersonen die dagelijks een SPF gebruikten, verminderde de snelheid van het huidverouderingsproces met 24% in vergelijking met de groep die dat niet deed.

3. Zonneschade stapelt zich op

Elke minuut die je onbeschermd in de zon spendeert, brengt schade aan je huidcellen toe. En die zonneschade kan zich opstapelen, waardoor je huid sneller rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken kan vertonen, én je een grotere kans op huidkanker loopt. Je huid dagelijks beschermen is dus de boodschap!

Zo gebruik je zonnecrème in het najaar

Terwijl je in de zomer best elke twee uur zonnecrème smeert, volstaat het in de herfst en winter het om ‘s ochtends een dagcrème met een beschermingsfactor te gebruiken. Tenzij je hogerop gaat (bv. tijdens een skivakantie) of geniet van een zonnige najaarswandeling. Dan is het aangeraden om nog even een zonneproduct bij te smeren.

Gezichtszonnecrèmes

Hiervoor kun je perfect opnieuw je dagcrème gebruiken, maar er zijn ook heel wat aangepaste gezichtszonnecrèmes op de markt. Die bieden vaak de hoogste bescherming, plakken niet, zijn prima voor onder make-up, zijn transparant of hebben al een bruin tintje, wat foundation overbodig maakt.

Extra makkelijk als je make-up draagt, is een zonnespray die je snel over je gezicht kunt vernevelen. Beautyredactrice Jolien test hier zo’n spray uit.

Make-up met SPF

Wil je nog een stapje verdergaan? Dan kun je ook kiezen voor een primer of foundation met SPF. Weet wel dat je in de praktijk een dikke laag moet smeren om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking staat.

Smeerde je al een dagcrème met SPF, en wil je de bescherming verhogen? Belangrijk om te weten is dat SPF daarbij niet optelt, maar enkel de hoogste factor geldt. Een dagcrème met SPF 30 en een foundation met SPF 20 geeft je dus geen SPF 50 als bescherming, maar een SPF 30.

Shoppen: 5x dagcrèmes met zonnefactor

1

Revitalift Laser X3 Dagcrème (SPF 20)

SPF najaar

De Revitalift Laser X3 anti-age dagcrème bevat een SPF 20 en hydrateert terwijl het de huid verstevigt. Het resultaat? Strakkere en fijnere poriën die minder zichtbaar zijn en een jeugdigere huid met minder rimpels (L’Oréal Paris, € 19,99 bij Kruidvat).

2

Essential Glow Moisturizer (SPF 30)

Op zoek naar een dagcrème die je huid tegen UV-straling beschermt én je een mooie glow geeft? Dan is deze crème wat je zoekt. Hij verheldert je huid, bevat een krachtige mix van antioxidanten en beschermt tegen milieuvervuiling en blauw licht (Paula’s Choice, € 34).

3

Eau Thermale Water Cream (SPF 20)

Deze vederlichte crème voedt en doordrenkt je huid met een uniek, hydraterend complex. De textuur versmelt met je huid en doet haar stralen (Uriage, € 17,50 € 13,48 bij Farmaline).

4

Cellular Filler + Elasticity Dagcrème (SPF 30)

Deze dagcrème is perfect voor de rijpere huid: hij bevat hyaluronzuur en collageen- en elastineboosters om rimpels op te vullen en de elasticiteit van de huid te verbeteren. Allemaal terwijl hij je velletje beschermt tegen schadelijke UV-stralen (Nivea, € 18,49 bij Di).

5

Ginzing Energy-Boosting Tinted Moisturizer (SPF 40)

Dankzij een dagcrème met een tintje ben je ‘s ochtends in een wip de deur uit. Dit exemplaar geeft je huid een energieboost en zorgt voor extra hydratatie, terwijl hij je teint egaliseert (Origins, € 32,90 bij ICI Paris XL).

Meer weten over zonnebescherming?

Welke beschermingsfactor past het best bij je huid? Hoeveel zonnecrème smeer je best? En is je tube van vorig jaar nog goed? In dit artikel geven we je graag het antwoord op deze en 12 andere belangrijke vragen rond zonnecrème!

En lees ook deze artikels over huidverzorging:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content