© Getty Images

6x levenslessen van dieren tot mens

Van goed luisteren tot een front vormen in moeilijke omstandigheden: dieren kunnen ons eindeloos veel wijsheid brengen.  Ontdek hier zes levenslessen van dieren tot mens. 

Levenslessen van dieren

1. Leer van de oudere generatie

Olifantenkuddes met oudere dieren in hun midden, doen het vaak beter. De senioren hebben immers door de jaren heen bijzondere vaardigheden ontwikkeld, bijvoorbeeld kennis over waterbronnen of manieren om op grote afstand water te ontdekken. Die kennis kan het verschil tussen leven en dood zijn.

De les: waardeer oude kennis en blijf die gebruiken in nieuwe tijden.

2. Samen kun je meer

Vuurmieren die water moeten oversteken, vormen een uiterst precies uitgebouwd vlot door in elkaar te haken. Zo overleven ze bijna allemaal. Ook bijen vormen een tros, zodat ze warmer blijven en de winter kunnen overleven.

De les: samen kunnen we meer dan als individu. Zet dus de stap naar anderen als je problemen hebt.

3. Leer luisteren

Ooit dachten we dat mensen de enige wezens op aarde waren die taal kenden. Maar intussen weten we dat bijna elke diersoort communiceert. Zelfs bomen sturen signalen naar elkaar door! Dolfijnen hebben elk een naam en een sterk uitgebouwd systeem dat chaos in de communicatie voorkomt. Dieren luisteren vaak veel beter naar elkaar dan mensen.

De les: van luisteren leer je vaak meer dan van doelloos kletsen. En denk eraan: zelfs zonder te praten, communiceren we ook allemaal met ons lichaam. Door daarop te letten, krijgen we ook vaak nieuwe inzichten.

levenslessen dieren
Illustratie: Mireille Kouwenberg

4. Leef in het nu

Dit is de allerbelangrijkste les die we van dieren kunnen leren. Als een dier moe is, slaapt het. Als het honger heeft, gaat het op zoek naar eten. Als een jong of een ander dier van de kudde bedreigd wordt, neemt het de verdediging op zich. Als een valk zich concentreert op een prooi, is hij volledig gefocust. Als een hond blij is, is hij uitgelaten. Dieren voelen geen valsheid of faalangst – tenzij ze dat van mensen hebben geleerd.

De les: door te doorvoelen wat we voelen of door de taken te vervullen die ons nu en hier wachten, kunnen we écht genieten van het moment.

5. Hou een winterslaap(je)

Een winterslaap zoals egels of vleermuizen doen of winterrust zoals beren nemen is vaak een praktische noodzaak: in de winter is er weinig tot geen voedsel, en dit helpt hen om met zo min mogelijk energie door de moeilijke periode heen te komen. Het is een tactiek die ook de mens kan inspireren.

De les: heb je een moeilijke tijd? Probeer dan in ‘waakstand’ te gaan. Verbruik zo weinig mogelijk energie en slaap zo veel mogelijk tot er betere tijden aanbreken.

Zoek de vrijheid op

Dieren kennen, net als mensen, stress. Zeker in gevangenschap zullen dieren vaak angstig en obsessief gedrag vertonen. Het bekendste voorbeeld is dat van de ijsbeer die gaat ‘ijsberen’.

De les: als het je allemaal een beetje te veel wordt, zoek dan je vrijheid op. Ga naar buiten, de open ruimte in, en laat de last even van je afglijden.

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content