Tuinieren zonder pesticiden: 7 tips

Tuinieren zonder pesticiden: 7 tips
© Getty Images

Pesticiden zijn schadelijk voor mens, dier en milieu, dat staat als een paal boven water. Bovendien heb je ze helemaal niet nodig om je tuin en terras mooi te houden. Lees hier enkele tips om pesticidenvrij te tuinieren:

  1. Voorkom onbedekte grond. Dat doe je door te mulchen (bodem bedekken met organisch materiaal zoals grasmaaisel, versnipperd snoeihout of compost) of, in de moestuin, door groenbemesters te zaaien op percelen die je (tijdelijk) niet gebruikt.
  2. Leg alleen verhardingen aan op plaatsen waar je veel loopt; daar krijgt onkruid geen kans.
  3. Eén keer per week de verhardingen vegen voorkomt dat bladeren zich opstapelen en een geschikte voedingsbodem voor onkruid vormen. Vegen met scherp zand helpt bij algen- en mosgroei.
  4. Groeien er plantjes en mos tussen de voegen? Gebruik een voegenkrabber om ze te verwijderen. Of bewerk het onkruid met een brander of heel heet water. Giet bijvoorbeeld je aardappelen of pasta op het onkruid af.
  5. Kies planten die geschikt zijn voor de bodem- en lichtomstandigheden in je tuin. Gelukkige planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen.
  6. Trek natuurlijke belagers aan door veel bloeiende planten, struiken en loofbomen te zetten. Laat in een hoekje van de tuin het gras wat langer; nuttige insecten vinden er voedsel en een schuilplaats. Lieveheersbeestjes, zweef- en gaasvliegen zijn geweldige bondgenoten in de strijd tegen bladluizen.
  7. Kijk eens hoe anderen het doen. Op 1 en 2 juni zetten meer dan 200 ecologische tuinen in Vlaanderen hun poorten open. Meer info: http://www.velt.nu/ecotuindagen

Verbod op pesticiden

Wist je trouwens dat je als particulier in Vlaanderen geen pesticiden meer mag gebruiken om de stoep onkruidvrij te houden? Meer duidelijke en verhelderende info over pesticiden vind je op http://www.2020pesticidevrij.nu.

Beeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)