Getty Images

Een carrièreswitch maken op latere leeftijd: zo pak je dat aan

Door Nikita Goossens

Misschien heb je er zelf al eens over gedacht om een carrièreswitch te maken, maar twijfel je of het nog wel kan op iets latere leeftijd? Natuurlijk kan het, maar het is dan wel belangrijk om voorbij je twijfels te kijken en de stap te dúrven zetten. Loopbaancoach Brigitte Ballings, die zelf na haar 50ste de financiële wereld verliet om coach te worden, geeft advies.

Waarom een carrièreswitch?

Met steeds langer wordende loopbanen in het vooruitzicht door de stijgende pensioenleeftijd, kun je weleens denken: moet ik dit nu voor de rest van mijn carrière blijven doen? Om dan gemotiveerd te blijven, kan het helpen om af en toe eens van job te veranderen. En dat kan in verschillende vormen:

 • dezelfde job bij een andere werkgever
 • een andere job bij dezelfde werkgever
 • een totaal andere job bij een andere werkgever
 • beginnen als zelfstandige

Volgens loopbaancoach Brigitte Ballings zijn er twee mogelijke drijfveren om van carrière te veranderen: “Ofwel omdat je niet meer gelukkig bent in je huidige job (bv. door het gebrek aan uitdaging, een minder goede relatie met je baas, eigen waarden die niet overeenkomen met die van het bedrijf, de afstand om op je werk te geraken…) ofwel omdat je gewoon zin hebt in iets nieuws, een ander leven wilt leiden en/of misschien wel een droom wilt waarmaken.

Vanuit beide drijfveren is het in ieder geval een spannende beslissing om te maken. Dat is zo op gelijk welke leeftijd. Maar ik merk wel dat hoe ouder mensen zijn, hoe meer ze zich afvragen of dat nog wel lukt op die leeftijd en of je dan niet minder zult verdienen.”

Twijfels bij een carrièreswitch

In het algemeen ziet Brigitte drie zaken waardoor mensen twijfelen om een carrièreswitch te maken:

 1. Ten eerste is er de behoefte aan veiligheid en stabiliteit, een drijfveer die dikwijls wordt meegegeven met onze opvoeding. Zo ontstaat er angst om risico’s te nemen.
 2. Ten tweede nestelen mensen zich vaak heel snel in een comfortzone en geraken ze daardoor nog maar moeilijk uit hun ‘gouden kooi’.
 3. Ten derde is er de angst voor het onbekende: ‘ik weet wat ik heb, maar niet hoe het zal zijn in die nieuwe job. Wat als ik niet de goede keuze maak?’

Hoe zet je die twijfels opzij?

“Ik werk in mijn coachingsessies vaak met een eenvoudig instrument: de lintmeter van IKEA“, aldus Brigitte. “Ik ga ervan uit dat mijn cliënten 100 jaar worden, dus we lopen de meter dan af: de tijd van de studies, wanneer ze zijn gestart met werken, eventuele andere mijlpalen in het leven, hoelang ze hun huidige job al uitoefenen, hoeveel jaren ze nog te gaan hebben tot een hypothetisch pensioen op 67…

Daarna bekijken we hoeveel tijd er nog rest om dromen te realiseren en wat ze zouden missen als ze dat niet deden. Dat is best wel confronterend. Verder probeer ik de ‘belemmerende overtuigingen’ waarmee mensen zitten, te weerleggen.”

Hoe Brigitte als loopbaancoach die twijfels countert? Dat lees je hieronder. 

1. “Ik ben te oud om nog van job te veranderen”

Zie je leeftijd als een positief element op de arbeidsmarkt. Vertaal leeftijd op een positieve manier door (mensen)kennis, ervaring, zelfverzekerd zijn, een groot netwerk en maturiteit. Ik heb cliënten van 59 en 63 die zo nog een job hebben gevonden!”

2. “Ik ga minder verdienen”

“Objectiveer je financiële situatie. Vaak zit er in ons hoofd een angst om minder te verdienen (zeker als je een volledige switch maakt of als je zelfstandige wordt), maar hoe concreet en objectief is die angst?

Zet op papier wat je uitgaven zijn, hoeveel je nodig hebt om te leven, of je een spaarpotje hebt waarmee je even verder kunt … en bekijk dan of je verder kunt met een lager loon. Door het op papier te zetten, neem je er afstand van en kun je het objectiever bekijken.

Maak dan voor jezelf uit wat belangrijker is: een job die bij je past of een riant loon? En onthoud natuurlijk dat er geen vaste regel is; het is niet omdat je verandert van loopbaan dat je per se minder zult verdienen.”

3. “Wat als het mislukt?”

“Dat is balen natuurlijk … Zie het echter niet als falen, leer uit je ervaring. Stel je doelen bij en herbegin! Het is je al eerder gelukt om een baan te vinden, dus waarom niet opnieuw? En by the way, je kunt altijd terug naar je vorige of een soortgelijke job, als je beseft dat die toch ‘zo slecht nog niet is’. En je hebt dan toch weer nieuwe ervaring opgedaan!”

De voordelen van een carrièreswitch op latere leeftijd

Een carrièreswitch op iets latere leeftijd hoeft helemaal niet louter gezien te worden als ‘gedurfd’ of ‘risicovol’. Er zijn ook heel wat voordelen aan verbonden volgens de loopbaancoach:

 • Op latere leeftijd weet je beter wat je (niet) wilt, wat je sterktes zijn, wat je gelukkig maakt en wat je energie geeft. Met andere woorden: je kunt keuzes maken die beter passen bij wie je bent.
 • Het voordeel van een carrièreswitch op latere leeftijd is dat je volop kunt gaan voor die droom die je ooit had, misschien zelfs met meer knowhow dan toen je jonger was.
 • Als je doet wat je graag doet, heb je meer motivatie in een loopbaan die steeds langer wordt. Zoals ik vaak zeg: “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life”.
 • Het brengt nieuw perspectief en kan dus een nieuwe start betekenen en nieuwe energie geven, waardoor je niet het gevoel hebt van gewoon maar uit te bollen of – erger nog – op te branden.

7x handige tips van de expert bij een carrièreswitch

 1. Neem geen overhaaste beslissingen. Sta echt stil bij wat je wilt in je leven. Wat maakt je gelukkig? Waardoor ben je eventueel ongelukkig in je huidige baan? Wat geeft je energie? En waarvoor wil jij elke ochtend uit je bed springen? Concretiseer dat dan: formuleer duidelijk wat je wilt gaan doen en maak een plan op.
 2. Doe beroep op je netwerk. Misschien zijn er mensen in je netwerk die al een loopbaanswitch hebben gedaan of die het overwegen. Ga ermee praten, stel je vragen, maar blijf wel dicht bij jezelf, want jouw situatie is misschien anders. Vertel ook gewoon aan je netwerk dat je een carrièreswitch overweegt. Hoe meer mensen je dit laat weten, hoe meer kansen er op je pad zullen komen.
 3. Luister naar jouw intuïtie. Laat je dus niet demotiveren door negatieve reacties uit je omgeving. Typisch als je een carrièreswitch maakt op latere leeftijd zijn de reacties van vrienden en familie: ’toch niet op jouw leeftijd?’ of ‘alles wat je bereikt hebt zomaar achterlaten en opnieuw van nul beginnen, ben je gek?’ Weet dat deze reacties meestal enkel de angsten weerspiegelen van de andere, die wellicht een ander referentiekader heeft dan jij.
 4. Blijf doorheen je loopbaan niet te lang plakken in een job of bij een werkgever, maar verander af en toe. Zo word je het gewoon en voelt het minder eng aan op ‘latere leeftijd’.
 5. Blijf doorheen je loopbaan verder investeren in jezelf: ‘levenslang leren’ is de boodschap! Zelfs al overweeg je niet meteen een switch, volg toch opleidingen, (online) cursussen, conferenties, lees boeken…  Door te blijven leren, blijf je inzetbaar en blijft je brein flexibel en open voor nieuwe materie en verandering.
 6. Zorg dat je veerkrachtig blijft. De zoektocht naar een nieuwe baan is best wel uitdagend. Het is een kwestie van goede timing, de goede plek, de juiste connecties en misschien ook een beetje geluk. Het kan dat je af en toe een negatief antwoord krijgt en dan is het belangrijk om te kunnen omgaan met tegenslag. Zorg dus voor veerkracht, balans en energie doorheen het hele proces.
 7. Laat je eventueel begeleiden door een professionele (loopbaan)coach die gespecialiseerd is in dit soort vraagstukken en die ervaring heeft met dit onderwerp. De coach zal je door een juiste vraagstelling en spiegeling verder helpen in je reflectie en in het opmaken van je stappenplan.

3x vrouwen die de stap hebben gezet

Nog niet helemaal overtuigd dat zo’n carrièreswitch een goed idee is? Bekijk dan eens deze videoreeks over vrouwen die na de 50 jaar professioneel een nieuwe weg insloegen:

 • Ann zei haar job als vertegenwoordiger van meubelen vaarwel om als keramiste aan de slag te gaan. Vandaag is ze wereldwijd succesvol in de keramieksector.
 • Veerle was kredietspecialist bij een bank, maar besloot samen met haar man een cafeetje te openen.
 • Catherine was kleuterjuf, maar ging voluit voor een (speel)boerderij na het overlijden van haar man.

Misschien vind je ook deze artikels interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content