Aha! Zo vaak moet je je wasmachine schoonmaken

Aha! Zo vaak moet je je wasmachine schoonmaken

Zou jij nog zonder je wasmachine kunnen? Wij in ieder geval niet! Maar hoe vaak moet je zo’n machine schoonmaken om er lang van te kunnen genieten?

Lage temperaturen, meer resten

Heel wat wasmiddelen maken je kleding perfect schoon bij 30 graden. Dat is beter voor het milieu, je kleding en je portemonnee.

Helaas blijven door het wassen op lage temperaturen er makkelijker wasmiddelresten achter in je wasmachine. Reden te meer dus om je wasmachine regelmatig schoon te maken.

Hoe vaak?

Om je wasmachine echt zuiver en schoon te houden wordt toch aangeraden om 1 tot 2 keer per maand je apparaat schoon te maken.

Hoe doe je dat?

Kies voor een van deze drie middeltjes. Opgelet: gebruik natuurlijk niet alle middeltjes tegelijk. Kies voor een optie en zorg dat je geen kleding mee in je wasmachine stopt.

  • Natuurazijn (géén schoonmaakazijn, anders gaan de rubbers kapot)
    Sluit de deur en giet de inhoud van een fles natuurazijn in het zeepbakje. Zet de wasmachine op de heetste stand, vaak is dat 90 of 95 graden. Laat dit programma draaien en na afloop is je wasmachine weer zo goed als nieuw.
  • Kopje soda
    Het is wel belangrijk dat je op let op de hoeveelheid soda. Gebruik tussen een half kopje en maximum een heel kopje soda. Zet de wasmachine met soda op 90/95 graden en laat een wasbeurt draaien.
  • Vaatwastablet
    Om vetluis (daarom stinken wasmachines vaak) tegen te gaan, gebruik je 2 vaatwasblokjes. Doe 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draai een was op 90/95 graden. Het afwastablet zal dan de wasmachine van binnen reinigen.

Een laatste tip: laat na elke wasbeurt de deur van je wasmachine openstaan. Op die manier krijgen bacteriën minder snel de kans om te groeien.

Bron: Libelle.nl – Beeld: Getty Images

Nog drie pasklare huishoudtips op een rijtje:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)