Wat doen met je oude kerstboom?

Wat doen met je oude kerstboom?
Getty Images

Nu de feestdagen voorbij zijn, is het hoogtijd om je kerstdecoratie en kerstboom weer op te ruimen. Het is zonde om je echte dennenboom zomaar weg te gooien, want je kunt er nog heel wat praktische en originele dingen mee doen.

Plant je kerstboom in de tuin

Heb je een kerstboom gekocht mét wortelkluit? Die kun je gerust een plekje geven in de tuin. Hou wel rekening met onderstaande puntjes:

  • Laat de boom eerst wennen aan de buitentemperatuur door hem met pot enkele dagen in de garage of berging te zetten.
  • Graaf het plantgat dubbel zo breed en dubbel zo diep als de kluit. Een vierkant plantgat is nog beter. Vul het gedeeltelijk met bodemverbeteraar.
  • Geef de boom meteen voldoende water en in het voorjaar wat meststof.
  • Als je hem volgende kerst opnieuw wil gebruiken, laat je hem best in zijn pot zitten. Zo kun je hem makkelijker uitgraven.

Tip! Als je de ruimte hebt, zet hem dan in je voortuin. Zo kun je hem op het eind van het jaar opnieuw versieren met buitenverlichting.

Gebruik het hout in je open haard

Je kerstboom zomaar in stukken hakken en in de open haard gooien is uit den boze. Om brandgevaar tegen te gaan, moet je eerst alle naalden van de kerstboom schudden. Daarna kun je het overgebleven hout in stukken kappen en in de open haard gooien.

Ga creatief aan de slag

De naalden kun je op een creatieve manier recupereren of gebruiken als bodembedekking voor een bloempot. Schud eens goed met de kerstboom, veeg alle naalden bij elkaar en gebruik ze als decoratie. Je kan bijvoorbeeld een vaasje vullen met afwisselend een laagje naalden, steentjes, naalden en afwerken met dennenappels.

Breng je boom naar een containerpark

Hou je je kerstboom liever niet bij? Dan kan je hem best binnenbrengen bij een recuperatie- of containerpark bij jou in de buurt.

Zet je boom buiten voor de ophaaldienst

De meeste gemeenten organiseren na de feestdagen een speciale ophaaldienst voor kerstbomen. Handig als je geen zin hebt om hem te hergebruiken of niet in de mogelijkheid bent om hem zelf naar het containerpark te brengen. Kijk op de website van jouw gemeente wanneer de kerstbomen worden opgehaald.

Meer tips voor na de feestdagen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)