Getty Images

Gespot: ecologisch schoonmaken met een oplosbaar tabletje of capsule

Door Sara Dekens

Wil je voortaan ecologisch schoonmaken met producten die geen schadelijke stoffen bevatten en die vriendelijk zijn voor het milieu? Maak kennis met deze producten waar je enkel water aan moet toevoegen!

Ecologisch schoonmaken

Wil je weten wat er in je schoonmaakmiddel zit? Dan kun je natuurlijk altijd je eigen poetsproducten maken. Voor degenen die toch graag ecologisch schoonmaken zonder zelf van nul te moeten beginnen, zijn er sinds kort deze alternatieven voor de traditionele poetsproducten.

1. Ecopods

Ecopods

Het Belgische Ecopods heeft een assortiment plasticvrije schoonmaakproducten op basis van natuurlijke ingrediënten waarmee je probleemloos je hele huis poetst. Het werkt heel eenvoudig op basis van capsules die je oplost in water. De eerste keer koop je één of meerdere duurzame, herbruikbare flacons en de bijhorende capsules die geconcentreerd schoonmaakmiddel bevatten. Een duurzaam extraatje: na elke bestelling via hun webshop wordt er een boom geplant.

Hoe werkt het?

Plaats de capsule in de fles en vul aan met (warm) water. Het is niet nodig om de capsule open te knippen, ze lost op in het water. Door te schudden gaat het oplossen sneller. Zo eenvoudig is het: het schoonmaakmiddel is nu klaar voor gebruik.

Is de fles leeg? Dan los je gewoon een nieuwe capsule op in water. De fles gebruik je opnieuw. Bedenk eens hoeveel minder plastic afval dit betekent! Bovendien zijn de capsules zo klein dat dat een groot verschil maakt in het transport ervan en de bijhorende CO²-uitstoot. Je hoeft namelijk enkel de kleine pods te vervoeren in plaats van plastic flessen die voor minstens 80% uit water bestaan.

Het assortiment bestaat uit een vloerreiniger, allesreiniger, ontvetter en een badkamerreiniger. De Ecopods zijn o.a. hier verkrijgbaar.

2. Ocean Saver EcoDrops

Een gelijkaardige manier van ecologisch schoonmaken vinden we bij het Britse Ocean Saver. Hun EcoDrops zijn eveneens capsules die je oplost in water.

Het aanbod van Ocean Saver is erg uitgebreid en bestaat uit:

 • een allesreiniger
 • een antibacteriële reiniger
 • een badkamerreiniger
 • een glasreiniger
 • een keukenontvetter
 • een multifunctionele reiniger
 • een desinfecterende allesreiniger
 • een vloerreiniger

De herbruikbare flessen zijn 100% recycleerbaar.

De producten van Ocean Saver zijn hier verkrijgbaar.

3. Ecologisch schoonmaken met Skosh

Een gelijkaardig systeem vind je bij het Zweedse Skosh. Ook hier gebruik je je sprayflacons – gemaakt van gerecycled plastic – telkens opnieuw en voeg je enkel water toe en een geconcentreerd schoonmaakmiddel met natuurlijke ingrediënten, deze keer in de vorm van een tabletje. Door het gebruik van deze ecologische schoonmaakproducten bespaar je niet enkel enorm veel plastic, maar ook plaats en geld. De tabletjes nemen amper ruimte in in je schoonmaakkast en ze zijn goed voor je portemonnee.

Skosh heeft een allesreiniger, een glasreiniger en een badkamerreiniger. Sinds kort hebben ze hun aanbod uitgebreid met vaatwasmachinetabletten en een probiotisch reinigingsmiddel.

Tip: Skosh plant een boom voor elke bestelling je plaatst via hun webshop!

Bestellen kan o.a. hier.

4. Jaws

Jaws staat voor Just Add Water System en is een schoonmaaksysteem met refill pods dat is ontwikkeld in de Verenigde Staten. Het bevat geen schadelijke chemicaliën en is een stuk beter voor het milieu gezien je de flessen telkens opnieuw gebruikt en enkel geconcentreerde navullingen koopt. Net zoals bij de andere systemen maakt dit niet enkel een verschil wat afval betreft, maar ook het transport verloopt een stuk milieuvriendelijker.

Jaws heeft een glasreiniger, een keukenreiniger, een badkamerreiniger en een allesreiniger. Het systeem is hier verkrijgbaar.

De voordelen van deze schoonmaakmiddelen

 • Plastic-vrij: je herbruikt de sprayflacons.
 • Minder CO²-uitstoot tijdens het transport: je vervoert enkel de refills in plaats van een volledige fles.
 • Budgetvriendelijk: een refill is vaak minder duur.
 • Gezonder: de schoonmaakmiddelen bevatten geen schadelijke stoffen.

Nog meer schoonmaaktips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content