ingrediënten op kamertemperatuur bakken
Getty Images

Zo krijg je je ingrediënten snel op kamertemperatuur

Door Sara Dekens

Het is je vast al overkomen: je wilt beginnen bakken en een deel van de ingrediënten die je nodig hebt, ligt nog in de koelkast. Gevolg? Je eieren te koud en je boter veel te hard. Gelukkig zijn er een aantal trucs die ervoor zorgen dat je je ingrediënten snel op kamertemperatuur krijgt.

Ingrediënten op kamertemperatuur: waarom?

Het lijkt niet zo belangrijk om je ingrediënten op de juiste temperatuur te hebben voor je van start gaat, maar niets is minder waar. Als alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, kun je ze beter mengen en vormen ze een mooier en gladder beslag. Voeg je bijvoorbeeld erg koude boter toe? Dan kan het geheel gaan schiften en wordt je beslag korrelig.

Boter op kamertemperatuur krijgen

1. Glas met warm water

Zet een glas water ongeveer een minuutje in de microgolfoven. Als het lekker warm is, haal je het glas eruit en giet je het leeg. Plaats het glas omgekeerd over het stuk boter dat te hard is. De stoom die zich in het glas bevindt, zorgt ervoor dat de boter zacht wordt, zonder dat deze meteen smelt. Klaar, boter op kamertemperatuur!

Tip: heb je geen microgolfoven? Geen probleem! Je kunt ook water koken in een waterkoker of een pannetje op het vuur en hiermee je glas vullen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Stoom in de microgolfoven

Sommige mensen zetten gewoon het schaaltje met boter heel kort in de microgolfoven, maar je zult zien dat dat geen ideale oplossing is. Wat je wel kunt doen? Net zoals hierboven een glas of kom met water opwarmen in de microgolfoven. Is er voldoende stoom in de magnetron? Haal het glas of de kom er dan snel uit en zet het schaaltje met boter erin. Opgelet: je hoeft de magnetron niet meer aan te zetten. Laat gewoon de stoom zijn werk doen. Een beetje hetzelfde principe als de eerste tip.

3. Kleine stukjes boter

Er bestaan natuurlijk nog manieren om je boter sneller zacht te maken. Snij de boter in dunne plakjes en doe deze alvast in de kom die je nodig hebt. De tijd die je nodig hebt om de rest van je voorbereidingen te treffen is vaak voldoende om de boter zacht te laten worden. Kleine stukjes hebben namelijk minder tijd nodig dan een groot, dik blok.
Is je boter echt heel koud of zelfs bevroren? Dan kun je ‘m ook raspen zoals je met een blok kaas zou doen. Dat vraagt natuurlijk wat handenarbeid.

Eieren op kamertemperatuur krijgen

De meeste mensen bewaren hun eieren in de koelkast, maar op kamertemperatuur mengen ze beter met de rest van je beslag. Gelukkig bestaat er ook voor eieren een truc om ze snel op de juiste temperatuur te krijgen. Je legt ze simpelweg vijf minuutjes in een kom met lauw tot warm water. Net voldoende tijd om al de andere ingrediënten en benodigdheden bij elkaar te zoeken en je bent klaar om aan je lekkere cake of taart te beginnen. Smullen maar!

Bronnen: jessicagavin.com, laurasbakery.nl

Nog meer bakplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."