© Getty Images

Minder geld uitgeven aan boodschappen: 5 tips

Door De Redactie

We geven veel geld uit aan eten en gooien bovendien ook nog eens veel voedsel weg. Een slechte zaak, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Gelukkig zijn er manieren om efficiënt te besparen én te eten. Minder geld uitgeven aan boodschappen? Zo doet je dat.

Zo bespaar je op je boodschappen

1. Plannen is de boodschap

Simpel, maar efficiënt. Als je bijvoorbeeld op zondag al plant wat je zult eten de komende week, dan start je in de winkel met een concreet boodschappenlijstje op basis van je weekmenu. Je hoeft in de gangpaden niet langer na te denken over wat je zult eten, en je koopt heel gericht enkel de ingrediënten die je nodig hebt.

Vind je het toch nog moeilijk om geen extra aankopen te doen? Dan kun je er bij sommige supermarkten ook voor kiezen om je boodschappen online te bestellen. Je haalt de producten op en voilà, je hebt geen overbodige aankopen gedaan. Je betaalt natuurlijk voor de online service, maar dat weegt niet op tegen de extra aankopen die je anders nog gedaan had.

2. De diepvriezer is je beste vriend

We herkennen het allemaal wel. Je hebt bijvoorbeeld een kleine portie maïs nodig, maar de hoeveelheid in een bokaal of blikje is dan weer net te groot. Een gouden tip: koop de diepvriesvariant. Die zit ook boordevol vitaminen én je kunt gewoon de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt.

3. In het groot is niet altijd beter

Hoe vaak laten we ons niet verleiden om producten in grote voordeelverpakkingen te kopen? Dikwijls op dat moment goedkoper, later terug te vinden achterin de voorraadkast. En de houdbaarheidsdatum? Die is al een tijdje overschreden. Probeer dus goed in te schatten wat je écht nodig hebt en of zo’n voordeelaankoop wel zin heeft. Koop je toch voordeelverpakkingen? Vries de hoeveelheid die je niet binnen 2 dagen gaat opeten onmiddellijk in.

4. …maar let ook niet té hard op de datum

Als een product nog maar net over datum is, vertrouw dan vooral op je eigen zintuigen. Ziet het er nog goed uit? Ruikt het nog goed? Smaakt het nog zoals het moet? Dan kun je het zeker nog opeten. Er worden te veel producten weggegooid die eigenlijk nog perfect eetbaar zijn. En dat is ook weer een beetje weggegooid geld natuurlijk.

5. Tover met restjes

Hoe vaak gooi je kleine restjes weg, terwijl je er makkelijk andere heerlijke gerechtjes mee kunt maken? Een handjevol rucola, een stukje geitenkaas, een beetje tomaat en … combineren maar! Daag jezelf uit om de restjes bijvoorbeeld te verwerken tot een lunchslaatje om ‘s middags van te smullen. Goedkoop, lekker én gezond!

Nog meer tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content