Cute little boy, playing with toy cars at home, lying on the floor, portrait

Speelgoed schoonmaken doe je zo!

Wie kleine kinderen heeft, kan er van meespreken. Speelgoed komt in contact met vuile handjes én slingert vaak rond op de vreemdste – niet zo propere – plekken. Maar hoe ga je nu het best te werk wanneer je speelgoed wil schoonmaken?

Voor alle duidelijkheid: wie denkt dat het speelgoed van de kinderen een ware broeihaard van bacteriën is, moet zich geen zorgen maken. Het is niet zo. De meeste bacteriën overleven niet op speelgoed. Je hoeft heus niet met dettol of andere chemische, giftige producten aan de slag. Af en toe een opfrisbeurt is meer dan genoeg!

Plastic speelgoed schoonmaken

Goed en degelijk speelgoed overleeft alles! Denk aan klassiekers als Duplo en Lego die gemaakt zijn om een leven lang mee te gaan. Een wasbeurt in de wasmachine vormt dan ook geen enkel probleem. Playmobile, Lego, Duplo en ander stevig plastic speelgoed verzamel je in een kussensloop en kun je wassen op 40°C. Centrifugeren is niet nodig!

Knuffels

Knuffels zijn vaak delicater om in de wasmachine te steken. De diepvriezer biedt een waardig alternatief. Steek de favoriete knuffels van je kind enkele uren in de diepvriezer, daarna even de droogkast in of drogen in de buitenlucht en ze zijn weer helemaal opgefrist en bacterievrij. Soms kan je ze ook gewoon wassen op 30°C. Waspoeder is niet nodig, want dan verliezen de knuffels hun eigen geurtje waar kinderen vaak dol op zijn.

Poppen wassen

Poppen was je net alsof je een baby wast. Met een washandje en zachte zeep en afspoelen met lauw water. De kleertjes kun je uiteraard wel in de wasmachine steken.

Speelgoed met batterijen

Speelgoed met batterijen schoonmaken, doe je uiteraard uit de buurt van water. Een vochtig doekje en een zacht afwasmiddel frist dit speelgoed op. Laat je kindje gerust meehelpen! Wist je dat vochtige billendoekjes ook al veel vuil verwijderd?

Houten speelgoed

Het is aan te raden enkel met natuurlijke producten te werken, zeker omdat kinderen zo graag dingen in hun mond steken. Schoonmaken met bicarbonaat werkt even goed en het kan geen kwaad wanneer kinderen hier restjes van in hun mondje krijgen.

Beeld: Gettyimages

Meer poetsplezier vind je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content