Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

De was buiten drogen in de winter: kan dat?

Door Sara Dekens

In de lente en zomer hangen we onze was massaal buiten aan de lijn, maar in de winter doen we dat liever niet. Toch is het perfect doenbaar om ook bij koude weersomstandigheden het wasgoed buiten te laten drogen, zelfs als het vriest. Probeer jij het eens?

WAAROM NIET?

We kunnen voldoende excuses bedenken waarom we onze was in de winter niet buiten hangen:

  • het regent te vaak
  • er is te weinig zon
  • het is véél te vochtig buiten
  • het is te koud, dus de was droogt veel minder snel
  • het vriest vaak in de winter
  • het is niet leuk om de was op te hangen en weer af te halen als het buiten koud is.

WAAROM DAN WEL?

Het klopt inderdaad dat je was in de winter buiten laten drogen wat langer duurt, maar het is absoluut niet onmogelijk. Het beste is een zonnige dag zonder al te hoge luchtvochtigheid. Ook een windje is mooi meegenomen. Je programmeert je wasmachine best zodat je was ‘s ochtends al klaar is. Zo heb je net iets meer kans dat je je propere was ook daadwerkelijk droog kunt binnenhalen.

WAS BUITEN DROGEN: OOK ALS HET VRIEST?

Als je natte was buiten hangt als het vriest, zal deze uiteraard bevriezen. Geen goed idee, denk je? Toch wel! Als je je was nadien binnenhaalt, gebeurt er namelijk iets wonderlijks: breng je de bevroren was binnen, dan is hij vrijwel meteen droog. Dit proces heet sublimatie, wat betekent dat het de vloeibare fase overslaat en meteen verdampt. De was buiten hangen als het vriest is dus een goed idee!

TOCH BINNEN DROGEN? LET DAN HIEROP!

Als het regent of het is te vochtig buiten, dan heeft het uiteraard weinig zin om je natte was buiten op te hangen. In dit geval is een wasrekje binnen een goed alternatief voor de droogkast.

1. Laat je machine extra centrifugeren

De was goed laten zwieren zorgt ervoor dat hij na het programma minder nat is. Dit is vooral handig bij handdoeken en beddengoed. Opgelet, bepaalde kledij reageert minder goed op een extra rondje zwieren. Lees altijd goed de wasvoorschriften.

2. Kies een goede plek voor je droogrek

Zet je droogrek liefst niet in een kamer waar je veel tijd doorbrengt zoals de woonkamer. Heb je een extra slaapkamer of een aparte wasruimte, dan is dat een betere optie. In de kamer zelf kies je best een plekje waar het lekker warm is, aan het raam of bij de verwarming bijvoorbeeld.

3. Ventileer de kamer voldoende

De natte was zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de kamer al snel oploopt. Zet dus regelmatig een raam open voor een betere luchtkwaliteit.

4. Geef je was genoeg ruimte

Zorg ervoor dat de kledij voldoende plaats heeft op je rekje. Anders loop je het risico dat het vocht van het ene kledingstuk op het andere terechtkomt. Nog een goede tip is om eens goed te schudden met je kledingstuk voor je het aan het droogrek hangt.

Bronnen: huisvlijt.com, ikwoonfijn.be

NOG MEER WASTIPS VOOR JOU:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!