7 tips om minder eten in de vuilnisbak te kieperen

7 tips om minder eten in de vuilnisbak te kieperen

Lauwe koffie in de gootsteen, soep in het toilet en gekneusde tomaten in de vuilnisbak: we maken er ons allemaal wel eens schuldig aan. Toch denk je best twee keer na voor je iets weggooit, want elk jaar belandt maar liefst 88 kilo voedsel per huishouden in de vuilnisbak. 

907.000 ton voedsel komt jaarlijks in Vlaanderen in de vuilnisbak terecht. Gemiddeld koopt een gezin in een jaar zo’n 1.093 kilogram eten en drinken, en daarvan wordt maar liefst 88 kilo per huishouden weggegooid. Het gaat om perfect eetbaar voedsel, en dus geen restafval. Vooral brood, groenten en fruit gooien we massaal weg.

7x minder eten in de vuilnisbak

Het goede nieuws is dat je heel wat voedsel van de vuilnisbak kunt redden, en wel met deze tips.

1 Weet wat je eet, én wat je verspilt

Staat er al sinds vorig jaar een pak koeken in je kast? Gooi je vaak een halve pot choco weg omdat die maar niet opgeraakt? Dan weet je wat je te doen staat. Als je een zicht krijgt op welke dingen het vaakst in de vuilnisbak belanden, kun je je makkelijker aanpassen.

2 Plannen, plannen, en nog eens plannen

Maak een boodschappenlijstje vóór je boodschappen gaat doen, stel een weekmenu op waarbij je rekening houdt met ingrediënten die bijna vervallen, en controleer altijd eerst wat je nog in huis hebt en wat niet. Nog een handige tip: zet de producten die het langst houdbaar zijn helemaal achteraan. Zo valt je oog meteen op de dingen die snel opgebruikt moeten worden.

3 Koop wat je écht nodig hebt

Je kent het wel: 1 potje pesto kopen is 1 gratis. Laat je niet verleiden door zulke promoties, behalve als je heel zeker bent dat je de producten ook echt gaat gebruiken. Ook goed om te weten: als je boodschappen doet met een lege maag, dan koop je ongetwijfeld veel meer lekkers dan je eigenlijk wilt.

4 Ken het verschil tussen TGT en THT

Voedsel wordt vaak te snel naar de vuilnisbak verbannen, omdat we denken dat het vervallen is. De boosdoener? De bewaardatum op voedseletiketten, die vaak verkeerd begrepen worden. Op bepaalde producten staat ‘Te gebruiken tot’, op andere ‘Ten minste houdbaar tot’.

Die twee dingen betekenen iets totaal anders. ‘Te gebruiken tot’ vind je terug op bederfelijke etenswaren, zoals vlees en vis. Het betekent dat je het product na de vermelde datum beter niet meer kunt gebruiken, omdat het dan gevaarlijke bacteriën kan bevatten.

Maar op veel andere producten, zoals melk, yoghurt, droge pasta en drank, staat een ‘Ten minste houdbaar tot’-datum vermeld. Voor die etenswaren geldt meestal dat ze ook na die datum nog perfect eetbaar zijn. Ongekoelde producten, zoals pasta, rijst en conserven, kun je zelfs nog maanden later gebruiken.

voedsel in vuilnisbak

5 Kook zeker niet te veel

Als je een gerecht voor de eerste keer klaarmaakt, is het soms moeilijk om in te schatten hoeveel je precies nodig hebt van alles. Maak dus gebruik van een recept, of hou rekening met de onderstaande porties:

  • groenten: 200 gram per persoon
  • vis of vlees: 150 gram per persoon
  • rijst, granen of peulvruchten: 60 gram per persoon
  • pasta: 125 gram (als hoofdgerecht) of 60 gram (als bijgerecht) per persoon

6 Officiële kliekjesdag

Maak één keer per week een gerecht van kliekjes. In plaats van naar de winkel te gaan, ga je in je voorraadkast en je koelkast op zoek naar ingrediënten. Wedden dat je genoeg bij elkaar vindt om een groentesoep, een ovenschotel of een lekkere omelet te maken? De mogelijkheden zijn eindeloos.

7 Stop het in de diepvries

Naast de koelkast is de diepvriezer natuurlijk dé perfecte plek om voedsel langer te bewaren. De meeste voedselproducten blijven minstens drie maanden goed bij vriestemperaturen, en sommige zelfs nog veel langer.

Een slimme tip: voorzie je ingevroren producten van een label dat de invriesdatum vermeldt, én de precieze inhoud. Zo hoef je je nooit meer af te vragen of dat bevroren potje nu tomatensoep of bolognesesaus is.

Bron: Het Laatste Nieuws – Beelden: Getty 

LEES MEER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)