9x zin en onzin over muggen

9x zin en onzin over muggen

Er gaan heel wat beweringen de ronde over die vervelende muggen. Maar welke beweringen over deze zomerse zoemers kloppen en welke zijn uit de lucht gegrepen? Wij zetten er 9 op een rijtje.

Mensen met zoet bloed worden vaker gestoken

NIET WAAR. Dit is echt een fabeltje. Of je al dan niet aantrekkelijk bent voor muggen heeft niet zozeer te maken met de smaak van je bloed, maar wel met je zweetgeur. Wie veel transpireert of een grote hoeveelheid chemicaliën in zijn zweet heeft zitten, loopt meer kans op een muggenbeet.

Muggen steken sneller als je een gebloemde zomerjurk draagt

WAAR. Insecten worden aangetrokken door felgekleurde bloemen. Als je dus kleren met een bloemenprint draagt, laten de beestjes zich al snel misleiden. Ook zwart trekt muggen aan. Wil je jeukende muggenbeten vermijden, dan kies je beter voor lichte en effen kleding.

DEET is het meest effectieve middel om muggen af te schrikken

WAAR. Producten die DEET (chemische naam: N,N-diethyl-m-toluamide) bevatten, zijn ideaal om muggen en andere stekende insecten op afstand te houden. DEET is een chemische stof die de geursensoren van muggen verstoort, waardoor ze niet meer in staat zijn om mensen te ruiken. De stof kan op de huid of op de kleren aangebracht worden en werkt, afhankelijk van de concentratie, gemiddeld drie tot acht uur.

Let wel op: contact met lippen, slijmvliezen en ogen kan allergische reacties en gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien wordt het gebruik ervan afgeraden bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Citroengeur houdt muggen op afstand

WAAR EN NIET WAAR. Omdat muggen niet van citroengeur lijken te houden, proberen veel mensen ze op afstand te houden door citroenkaarsen en citroengeraniums in huis te zetten. Niet iedereen is het eens over de werking ervan (citroengeur zou je maar gedurende een korte tijd beschermen), maar uitproberen kan geen kwaad!

Alleen vrouwelijke muggen steken

WAAR. Het zijn alleen de vrouwtjes die bloed prikken, omdat ze het nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Het zijn trouwens ook uitsluitend de wijfjes die met hun gezoem onze nachtrust komen verstoren.

Muggen gaan dood nadat ze iemand gestoken hebben

NIET WAAR. In tegenstelling tot een honingbij gaan muggen niet dood na een steek. Maar er is ook goed nieuws: een mug kan zich maar om de paar dagen voeden. Na een steek zal het beestje je dus even met rust laten voor het opnieuw kan toeslaan.

Een muggenbeet is een soort allergische reactie

WAAR. Als een mug prikt, laat ze speeksel met antistollingsmiddel achter in de huid, opdat het bloed vloeibaar zou blijven. Dat muggenspeeksel brengt een allergische reactie teweeg, wat resulteert in een rood bultje. Om het speeksel onschadelijk te maken, komen er na de steek stoffen vrij in het lichaam, die voor de jeuk zorgen.

Tandpasta helpt tegen de jeuk

WAAR. Het is heel moeilijk om van de jeukende muggenbeten af te blijven, ook al weet je dat het beter is om zo weinig mogelijk te krabben. Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige manieren om de jeuk te verminderen. Zo zouden onder meer huismiddeltjes als keukenzout, azijn en tandpasta helpen. Blijft de jeuk aanhouden, dan kun je aan je huisarts vragen om een crème op basis van corticosteroïden voor te schrijven.

Ook Vicks is een handig hulpmiddeltje

WAAR. Net zoals tandpasta heeft ook Vicks een verzachtende werking. Door de ingrediënten menthol, kamfer en thymfol zal je muggenbeet én de jeuk sneller verdwijnen. Er zit ook cederhoutolie in Vicks en dat is een natuurlijk middeltje om onze zoemende vriendinnetjes op afstand te houden.

Op zoek naar andere natuurlijke middeltjes om muggen op afstand te houden?

Lees ook zeker even deze topartikels:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)