Getty Images

De Zeven Zussen: wie is de zevende zus? Enkele aanwijzingen

Door Marlies Picavet

Dat de Zeven Zussen-boekenreeks van Lucinda Riley doorspekt is met mysteries, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Naast de identiteit van Pa Salt, vormt vooral de verloren zevende zus het grootste vraagteken. Wie zou ze zijn? Hieronder bespreken we enkele mogelijke aanwijzingen.

Opgepast: heb je de boeken nog niet gelezen en ontdek je liever alles zelf? Lees dan nog niet verder: dit artikel bevat enkele spoilers!

Wat vertelt de mythologie?

In dit artikel las je al dat Lucinda Riley houdt van Griekse mythologie en dat de zussen in de romans gebaseerd zijn op de zussen in de mythe van de Plejaden. Het kan dus helpen om na te gaan wat de mythe vertelt over de zevende zus, Merope:

  • Merope werd gezien als de verloren zus omdat haar ster de minst zichtbare was en als laatste werd ontdekt door astronomen.
  • Sommige legendes suggereren dat ze zo zwakjes scheen omdat ze zich schaamde omdat ze met een sterveling (koning Sisyfus) was getrouwd. Al haar zussen hadden immers goden als geliefden. In andere legendes schaamde Merope zich ook voor haar echtgenoot, maar dan eerder omdat hij gezien werd als een misdadiger die keer op keer de goden te slim af wilde zijn.

Hieruit zouden we twee zaken kunnen vermoeden:

  • Ofwel schaamt de verloren zus zich voor iets en durft ze zich daarom niet te vertonen;
  • Ofwel heeft ze banden met het criminele milieu, waardoor ze in gevaar is en ondergedoken leeft.

Laten we ook even focussen op de figuur van Sisyfus in de Griekse mythologie, die de partner was van Merope. Heeft die een tegenhanger in de Zeven Zussen-romans? Als we weten dat Lucinda Riley ook fan is van woordspelletjes, dan moeten we het misschien inderdaad in die richting zoeken. Georg Hoffman, de advocaat van Pa Salt, vormt dan de grootste aanwijzing: ‘Georg’ komt van de Oud-Griekse woorden voor ‘aarde’ en ‘werker’, en ‘Hoffmann’ betekent ‘houder van land/aarde’. Georg is dus letterlijk een ‘man van de aarde’, of een sterveling. Kunnen we daaruit opmaken dat hij dan het equivalent is van Sisyfus? Met andere woorden: is Georg de partner (geweest) van de zevende zus, en heeft hij alle antwoorden?

Speurtocht in de romans

In elk van de zes eerste boeken in de serie vonden knappe speurneuzen al tal van hints die naar Pa Salt wezen, dus doken wij opnieuw in de romans om een stapje dichter bij de identiteit van de verloren zus te komen. Dit zijn enkele mogelijke pistes en tips in de boeken:

  • Sommige lezers zijn ervan overtuigd dat de verloren zus inderdaad in gevaar is, en zich daarom zou verbergen in de geheime wijnkelder van het ouderlijk huis. Die wordt trouwens vermeld in ‘De Zeven Zussen – Maan’. Anderen vinden dat dan weer een absurd idee en denken dat Pa Salt wel een chiquere én veiligere verstopplaats voorzien zou hebben.
  • In ‘De Zeven Zussen’, het eerste boek, vraagt Maia aan Pa Salt of hij ooit hun zevende zus mee naar huis zou brengen. Pa Salt antwoordt negatief, naar eigen zeggen omdat hij haar nooit gevonden heeft. Of wij daar iets van geloven? Niet echt …
  • In het zesde boek, ‘De Zeven Zussen – Zon’, het boek dat Electra’s verhaal vertelt, bevestigt Georg Hoffman, de advocaat van de familie, dat hij en Pa Salt effectief jarenlang op zoek zijn geweest naar de zevende zus, in alle uithoeken van de wereld maar zonder succes. Maar op het einde van de roman zegt hij dat daar recent verandering in is gekomen: kort voor zijn dood heeft Pa Salt namelijk een aanwijzing gekregen die er sterk op wijst dat de verloren zus tóch gevonden zou zijn. Veel lezers hebben nochtans het vermoeden dat de advocaat niet de waarheid spreekt, en dat Pa Salt hem opgelegd zou hebben om te liegen. Misschien heeft Pa Salt een goede reden om de zevende zus verborgen te houden?
  • Een theorie die op verschillende fora de ronde doet, is dat Merope weleens de dochter van Marina (Ma), de verzorgster van de zussen, zou kunnen zijn. Zou dat dan betekenen dat Merope al die tijd veel dichterbij was dan gedacht? Is ze misschien al in Atlantis geweest?
  • Veel lezers lijken ook te denken dat Merope niet de zevende adoptiezus is, maar een biologisch kind van Pa Salt.

Wat denken júllie?

We vroegen aan enkele Libelle-lezeressen en fans van De Zeven Zussen wat zij denken te weten over Merope:

Christel: “Er is een zevende zus die geheim wordt gehouden, om welke reden dan ook. Ik denk dat Pa Salt trouwens een misdadiger is: hij heeft veel geld, legt niet uit vanwaar dat komt, én hij vertelt nooit wat hij juist doet. Misschien werkt hij wel voor de geheime dienst van de overheid?”

Valérie: “Ik denk dat het een broer is en geen zus …”

Rosa: ” Volgens mij leeft Pa Salt nog, en misschien is de zevende zus wel van Ma, die al jaren het reilen en zeilen bij hen regelde. Het blijft uitkijken naar begin mei.”

Wanneer weten we meer?

Op 6 mei verschijnt het zevende boek in De Zeven Zussen-romanreeks, dat het verhaal van de verloren zus zal vertellen. Hopelijk vallen dan de laatste puzzelstukjes in elkaar!

Bronnen: lucindariley.co.uk, Internet Rando op YouTube

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content