Kasteel van Laarne © Dirk Wollaert (Herita vzw)

Weekendtip: bezoek gratis de mooiste erfgoedsites tijdens Open Monumentendag

Door Hanne Bral

Op zondag 11 september is het weer zover: dan openen honderden erfgoedsites over heel Vlaanderen gratis hun deuren voor Open Monumentendag. Dé ideale gelegenheid voor een cultuuruitstapje dicht bij huis. Wij geven je alvast onze aanraders mee.

Deze erfgoedsites bezoek je tijdens Openmonumentendag 2022

Wist je dat Openmonumentendag niet alleen in ons land, maar over heel Europa gevierd wordt? Elk jaar kiezen de Europese lidstaten samen een thema voor de culturele feestdag. Dit jaar draait alles rond het thema duurzaamheid. De activiteiten zullen dus helemaal in het teken staan van restauratie en herbestemming, omgeving, circulariteit en gemeenschapsvorming.

Onze aanraders

Antwerpen

  • In Boom kun je de vroegere steenbakkerij bezoeken. Het vernieuwde bezoekerscentrum Brik Boom opent daar zondag haar deuren. Je kunt er een kijkje nemen in de schoorsteen, arbeidershuisjes of schrijnwerkerij.
  • In het charmante Lier kun je vier kerken op een rij ontdekken, die allemaal in een andere fase van het renovatieproces zitten. Je leert er alles over tijdens de tijdelijke expo’s, maar je kunt er ook dansvoorstellingen, concerten en schilderkunst meepikken.

Limburg

  • In Limburg kun je gratis het openluchtmuseum Bokrijk bezoeken. Je krijgt er uitleg over de restauraties van de historische gebouwen of je leert er traditionele ambachten als lemen of vitsen.
  • In de Abdij van Herkenrode krijg je toegang tot nooit eerder opengestelde delen van de site. Neem deel aan een erfgoeddebat, wandeling of workshop of leun achterover tijdens een van de muziekoptredens.
Open Monumentendag
Abdij van Herkenrode © LUCID (Herita vzw)

Oost-Vlaanderen

  • Het kasteel van Laarne neemt voor het eerst deel aan Openmonumentendag. Een handvol enthousiaste vrijwilligers vertolkt de rol van historische figuren die je rondleiden in de verschillende kamers van het kasteel.
  • Liever iets sportiever? In Merelbeke kun je de fiets– en wandelroute ‘een gla(n)srijke toekomst’ volgen langs de verschillende erfgoedobjecten. Je passeert ook het glas-in-loodatelier Atelier Mestdagh dat zijn 75ste verjaardag viert.

Vlaams-Brabant

  • True crime-liefhebber? Dan moet je in Vlaams-Brabant zijn. In Erps-Kwerps ontdek je via een expo en geleide wandeling het verhaal van “De champetter heeft de kleermaker omvergeschoten”, een moordzaak uit 1801.
  • Het is je laatste kans om het kasteel van Horst te bezoeken voor de restauratiewerken beginnen. Geniet van een proeverij van lokale wijnen en sappen of luister naar verhalen van vrijwilligers.
Open Monumentendag
Kasteel van Horst © LUCID (Herita vzw)

West-Vlaanderen

  • In Menen kun je de pas drooggelegde en gerestaureerde schuilkelder bezoeken van de commandopost van de passieve luchtbescherming uit WO II.
  • Het Hotel des Brasseurs is een van de oudste gebouwen van De Haan. Momenteel zijn er renovatiewerken aan de gang, want de historische site wordt omgetoverd tot het eerste klimaatneutrale hotel van Vlaanderen. Leer er alles over tijdens Open Monumentendag!

Het volledige programma vind je hier.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content