Brandveilige feestdagen: zo hou je het veilig tijdens kerst
Tijdens de feestdagen doen we er alles aan om het thuis zo gezellig mogelijk te maken. Kerstverlichting, kaarsjes, gourmet of fondue: het zijn toffe sfeermakers, alleen verhogen ze ook het risico op brand. Hoe zorg je voor brandveilige feestdagen? Hieronder vind je alvast enkele tips.
Brandveilige feestdagen: hierop moet je letten
1. Kerstlichtjes en andere versieringen
Kerst is kerst niet zonder lichtjes en versieringen. Die lichtjes hoef je ook niet te missen tijdens de feestdagen, al zijn er wel enkele zaken waaraan je wat extra aandacht kunt besteden.
- Als je nieuwe lichtjes koopt, kijk dan altijd of ze het Europese CE-keurmerk hebben. Dit keurmerk bewijst dat het kwalitatieve en moeilijk ontvlambare lichtjes zijn.
- Je gebruikt ook best ledlichtjes, want die worden minder warm Γ©n verbruiken bovendien minder energie.
- Check, vooraleer je de lichtjes ophangt, of de bedrading nergens kapot is.
- Hang je een kerstslinger aan de muur of het plafond? Zorg dan dat je hem stevig bevestigt, zodat die zeker niet naar beneden valt. Zet ook liever geen kaarsen in de buurt van waar je slinger ophangt, mocht die toch naar beneden vallen.
- Doe alle lampjes uit wanneer je gaat slapen of je het huis verlaat.
2. De kerstboom
Wist je dat een kunstkerstboom brandveiliger is dan een natuurlijke kerstboom? Ook kunstbomen hebben, net als kerstversiering, een CE-keurmerk dat aangeeft dat de kerstboom moeilijk ontvlambaar is.
Ga je toch liever voor een natuurlijke kerstboom? Geef je boom elke dag wat water, zo blijft die vochtig en minder brandbaar. Gebruik ook geen brandvertragende spray op je kerstboom. Die is enorm slecht voor het milieu en wordt vaak foutief gebruikt.
Of je nu een echte of namaakkerstboom hebt, zorg altijd dat je hem stevig vastzet. Plaats je kerstboom ergens in een hoek: niet te dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen Γ©n ver genoeg van de deur, zodat je die zeker niet blokkeert in geval van nood. Gebruik tot slot nooit echte kaarsen om de boom te versieren.
3. Kaarsen en vuurkorven
De ultieme gezelligheidsfactor? Kaarsjes, natuurlijk! Zo hou je het brandveilig wanneer je je feesttafel voorziet van kaarsjes:
- Zet de kaarsen altijd op een vlakke ondergrond. Let er bijvoorbeeld op dat je tafellaken niet geplooid zit onder je kaarsenhouder, waardoor de kaars kan omkantelen.
- Zorg ook voor een stevige kaarshouder. Vermijd kaarsenhouders van hout of plastic, want die zijn brandbaar. Let vooral goed op met hoge kandelaarskaarsen, want die vallen heel makkelijk om.
- Lopen er kleine kinderen of kwispelende huisdieren rond? Hou ze zeker extra in de gaten, want met kaarsen in de buurt zijn ongelukken snel gebeurd!
- In kerstkransen of andere gelijkaardige decoratie gebruik je best ledkaarsjes in plaats van echte. Versier je je feesttafel ook met takjes, gedroogde appelsienschijfjes of een kerstslinger? Let er dan op dat ze niet te dicht bij de kaarsen liggen!
- Wees zeker ook voorzichtig met brandbaar materiaal (papieren servetten, cadeaupapier, β¦) in de buurt van kaarsen.
Verzamel jij samen met je vrienden of familie rond een knisperende vuurkorf dit eindejaar?
- Plaats de vuurkorf altijd op een vlakke ondergrond, zodat die zeker niet omvalt.
- Het vuur aanmaken doe je met aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus om het vuur aan te steken.
- Hou altijd een brandblusser, emmer water of zand in de buurt. Laat het vuur ook nooit onbewaakt achter.
- Tijd om terug naar binnen te gaan? Dek de nog smeulende vuurkorf dan af met wat zand.
4. Gourmet en fondue
Staat er bij jou gourmet of fondue op het menu tijdens kerst of oudjaar? Hou het gezellig Γ©n brandvrij met de volgende tips:
- Koppel nooit verschillende verlengsnoeren aan elkaar, maar gebruik één langere verlengkabel in de plaats.
- Plaats het fonduestel zo dicht als je kunt bij het stopcontact. Rol het verlengsnoer volledig af en plak het met tape vast aan de vloer. Zo kan er niemand over struikelen.
- Leun liever niet over het gourmet- of fonduestel om iets aan te geven of pakken. Wees vooral voorzichtig als je wijde kleren (bijvoorbeeld een blouse met brede mouwen) aanhebt.
- Bij fondue hou je best altijd het bijpassende deksel dicht bij de hand.
- Wat gel- of spiritusbranders betreft: laat ze altijd eerst afkoelen vooraleer je ze bijvult. Dat bijvullen doe je ook liefst niet wanneer je gasten vlakbij zitten.
Nog een laatste tip voor brandveilige feestdagen: voorzie een rookmelder in huis, mocht dat nog niet het geval zijn. Meer tips over je huis brandveilig maken, lees je hier.
Bronnen: debrandweer.be, De Inspecteur
Meer interessante artikels:
- Alles over CO-vergiftiging en hoe te voorkomen
- Zelf maken: 6x feestelijke menukaartjes voor je kersttafel
- Ecologisch of zero waste inpakken: dat doe je zo!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!