Vakantie in eigen land: 15x niet te missen uitstapjes

Vakantie in eigen land: 15x niet te missen uitstapjes

Hoe beleef jij je vakantie in eigen land? We geven je graag wat inspiratie zodat elke dag een plezier wordt. Deze 15 uitstapjes zijn alvast meer dan de moeite waard!

15x uitstapjes in eigen land

1Doe-tip: zoek het diertje

Geen urenlang Netflix of Youtube, het boek ‘Op Safari in eigen Land’ daagt je koters uit op zoek te gaan naar dieren in eigen land. Er zijn makkelijke bij, zoals een varken of bromvlieg, en wat moeilijkere, zoals een meikever of vleermuis. Bij elk dier staat extra info en tips. Hoeveel van de 101 beestjes vinden jullie deze vakantie?

Op safari in eigen land, met het hele gezin 101 beestjes zoeken in België en Nederland!, door Martijn Wauters, uitg. Borgerhoff & Lamberigts, € 22,99.

2Zomeruitje: mét of zonder kinderen?

Lekker knus tegen elkaar aan slapen in een ‘cocoon’ hoog in een boom in Kalmthout. Met je partner genieten van een massage terwijl je kinderen onder begeleiding spelen of knutselen. Overleven in het bos van de slapende reus in Kasterlee, leren schieten met pijl en boog en sporen zoeken van loslopend wild. Het zijn maar drie van de tientallen supertoffe activiteiten van Terra Nova in de provincie Antwerpen, niet alleen voor of met de kinderen. Hop hop, in galop naar hun website!

Alle activiteiten van Terra Nova vind je op terranova.be.

3Familiespektakel: Bruegel in Bokrijk

© Luc Daelemans

Feestende en spelende mensen … In dit Bruegeljaar – Pieter Bruegel de Oude overleed 450 jaar geleden – brengen de spelers van theater Laika de figuren van Bruegels schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ op spectaculaire wijze tot leven. Elke dag zijn er 2 (in het weekend en op feestdagen 3) voorstellingen. Proef ook eens van een Paradijskoek of neem een slok Kleyn Bier, gerechtjes geïnspireerd op de 16de eeuwse keuken.

Bravo! meneer Bruegel, door Laika, van 11 juli tot 1 september op het Plein der Zinnen in Openluchtmuseum Bokrijk, om 14 en 16 uur (op zaterdag, zondag en feestdagen ook om 11 uur). De voorstelling is inbegrepen in de toegangsprijs. Meer info: wereldvanbruegel.be en laika.be.

4Voorstelling: zo groots kan klein zijn

© Victor Tonelli

Royal de Luxe ken je vast van hun reuzen en reuzin, maar dit jaar komen ze naar Antwerpen met een veel intiemere voorstelling. Miniatures vertelt het verhaal van een piloot die op een dag achter de knoppen in slaap valt. Samen met hem tuimel je in een droomwereld waarbij je met een vergrootglas naar onze wonderlijke, maar soms ook minder fraaie wereld kijkt. De voorstelling speelde twee jaar geleden in Mechelen, wie ze daar gemist heeft, krijgt nu een herkansing in Antwerpen.

Miniatures, door Royal de Luxe, van 3 tot 7 juli om 16 uur op de parking van het Bosuilstadion in Deurne. Meer info: zva.be.

5Eropuit: ‘t is druk in Leuven

Nee hoor, Leuven valt niet stil tijdens de grote vakantie. Integendeel, van 12 juli tot 11 augustus, tussen de examentijden door, zit Leuven vol leven. Met drie avonden Beleuvenissen, bijvoorbeeld – dit jaar onder andere met Lady Linn, The Van Jets, Discobaar A Moeder en Bent Van Looy – maar ook met zomerbars, klassieke zomerconcerten en gratis film.

Het Groot verlof, van 12 juli tot 11 augustus in Leuven. Beleuvenissen op 12, 19 en 26 juli op verschillende pleinen in de stad. Alle info op leuven.be/hetgrootverlof.

6Avonturenpark: net als vroeger

Niet ver van Luik, midden in het bos, ga je duizenden jaren terug in de tijd. Je ontmoet er de Cro-magnommens (en leert er wie dat was) en vindt er sporen van onze verre voorouders. Maar ook daarnaast is het park één groot avontuur: je leert speerwerpen op een jachtparcours, boogschieten met een prehistorische boog, vuur maken en veel meer.

Préhistomuseum, Rue de la grotte 128 in Flémalle. Meer info: prehisto.museum.

7Wij willen naar Wallonië!

Met de kinderen op vakantie in Wallonië? Of op zoek naar een mooie wandeling voor een daguitstap? In Buitengewoon Wallonië: 15 gezinswandelingen vind je de mooiste tochten, op maat van kleine en grotere beentjes. Je kunt de brochure bekijken of aanvragen via de website, waar je nog heel wat andere aanraders vindt, zoals niet te missen fietstochten, aantrekkelijke campings of de mooiste dorpen van Wallonië.

Surf naar walloniebelgietoerisme.be/brochures voor meer info.

8Fietsen: volg het spoor

Verscholen in het groen loopt er een oude militaire spoorlijn van Kapellen naar Brasschaat. Stap met je gezin, vrienden of collega’s op de spoorfiets en trap 10 kilometer over die sporen. Onderweg blaas je uit bij Perron Noord, een café bij het historisch vliegveld van Brasschaat. Er zijn fietsen voor 5 of 12 personen. Smeer je kuiten al maar in!

Spoorfietsen, Fortsteenweg ter hoogte van nummer 37 in Kapellen. Info en reserveren: spoorfietsen.be.

9Reisgids: bekende Haspengouwers wijzen de weg

Wat een leuke wandel- en fietsgids is ‘Haspengouw’: acht bekende inwoners van Bilzen en Tongeren gidsen je door hun (geboorte)streek. Luc Appermont, bijvoorbeeld, vertelt met een warm hart over ‘zijn’ Bilzen, thrillerauteur Anja Feliers doet je huiveren tijdens haar trip langs een hondenkerkhof en vervallen school, en ladychef Lucie Ory laat je proeven van de lekkerste adressen van Tongeren.

Haspengouw, door Anne Peeters en Koen Driessens, uitg. Davidsfonds, € 17,50.

10Muziek: Mechelen Feest

In Mechelen dans je de hele zomer lang van het ene festival naar het andere. Ottertrotter trapt op 29 en 30 juni het seizoen af met een vleugje wereldmuziek, op 11 juli zingt heel Mechelen uit volle borst en eind augustus is er natuurlijk Maanrock, met Yevgueni, Milow en vele anderen.

De zomer is van Mechelen, tot 21 september op verschillende plaatsen in Mechelen, alle info via dezomerisvanmechelen.be.

11Festival: dorp vol kunst

© I’ll finish this later, Nick Van Woert

39 jaar lang al weet het West-Vlaamse Watou het werk van nationale en internationale dichters en beeldende kunstenaars wonderwel met elkaar te combineren. Een parcours doorheen het dorp leidt je langs kunst op unieke locaties, zoals een klooster, oude boerderij of kelder van een brouwerij. Thema dit jaar is ‘Saudade’, Portugees voor een gevoel van weemoed en de zoektocht naar iets waaraan we niet eens een echte herinnering hebben.

Kunstenfestival Watou: Saudade – Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt, van 29 tot 2 september in heel Watou. Voor de jongsten is er een interactief kinderparcours. Meer info: kunstenfestivalwatou.be.

12Expo: Regenweer? LEGOweer!

Een dagje slecht weer aan zee? Ga met LEGO-blokjes spelen in Koksijde. Raad welke bekende koppen werden gebouwd uit de beroemde blokjes of ga er zelf mee aan de slag. Voor de kleinsten is er een aparte DUPLO-zone.

Koksijde bouwt met Lego-blokjes, van 12 juli tot 25 augustus in cultuurcentrum Casino. Meer info: visitkoksijde.be.

13Wijndomein: wit wijntje?

Fan van Belgische wijn? Bezoek dan eens het Wijnkasteel van Genoels-Elderen, het oudste en grootste wijngoed van België. Kijk uit over de uitgestrekte wijngaarden en de rozentuin, bezoek het oude koetshuis met de ultramoderne druivenpers en de eeuwenoude en nieuwe wijnkelders.
Bezoek aan het Wijnkasteel van Genoels-Elderen, elke zaterdag om 13u30, Kasteelstraat 9, 3770 Genoelselderen (Riemst). Reserveren is verplicht en kan via wijnkasteel.com.

14Op stap: dwars door het Ommeland

Velden en meersen, bossen en één berg. Met daar tussenin onaangeroerde landschappen, beschermde dorpsgezichten en fijne plekken met heerlijk eten en drinken. Je ontdekt het tijdens een meerdaagse wandeltocht in het Brugse Ommeland. Om je bagage hoef je je geen zorgen te maken, die wordt gratis van je ene logies naar de andere gebracht. Je hoeft echt niet ver te reizen voor een leuke en ontspannende (mini)vakantie!

Mini-trekking door het Brugse Ommeland. Download het vakantiegidsje met routes, logeeradresjes en tips via brugseommeland.be/vakantiegidsje.

15Wandelen: speelpauze

Wandelen langs de Demer en de Dijle? Neem dan zeker ook je kinderen mee! Op tien plaatsen langs het wandelnetwerk vind je nu wilgenhutten, houten speeltoestellen zoals een schijvenpad of steltenparcours, en mysterieuze ‘woudgeesten’. Om heerlijk te ravotten!

Speelplezier langs het wandelnetwerk Dijle en Demer, oa in Begijnendijk, Keerbergen, Rotselaar en Aarschot. Plan je route via toerismevlaamsbrabant.be/wandelrouteplanner.

Nog meer leuke uitstapjes in eigen land?

Libelle geeft je elke dag van de zomer inspiratie voor een heerlijke, ontspannende vakantie in eigen land. Ontdek verborgen plekjes, geniet van originele daguitstapjes, scoor leuke kortingen en voordelen… van onze kust tot de Ardennen! Zin in een zalige zomervakantie? Die beleef je in Libelgië, op libelgie.be!

Tekst: Herte De Cleyn – Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)