© Getty Images

Na de zomer op kot? 5 tips om je zoon of dochter voor te bereiden

Door Sara Dekens

Gaat je zoon of dochter na de zomervakantie op kot? Je kind is vast superenthousiast, maar ook voor jou als ouder is het best spannend. Gaat hij of zij dat wel kunnen? Met deze tips kun je hen alvast voorbereiden op het alleen wonen.

Na de zomer op kot: een goede voorbereiding

1. Leren koken

Eten is een basisbehoefte, ook als je op kot woont. Natuurlijk is een studentenrestaurant handig en er is vast een frituur om de hoek, maar zelf je eigen potje kunnen koken is een belangrijke vaardigheid.

Het hoeft zeker geen haute cuisine te zijn. Wraps, eenpansgerechten of een lekkere soep kunnen net zo lekker en zelfs gezond zijn. Er zijn voldoende eenvoudige recepten die je student zelf kan maken. Wil je je zoon of dochter met een gerust hart op kot sturen? Oefen dan nu alvast enkele makkelijke gerechtjes samen in. Inspiratie nodig? Wij bundelden hier enkele interessante kookboeken, speciaal voor studenten.

2. Klusjes opknappen

Voor de ernstige problemen trommel je liefst je huisbaas of een vakman op, maar kleine klusjes kan je student in spe best zelf. Een muurtje verven, een lamp vervangen of een kadertje aan de wand hangen zijn basisvaardigheden. Bang dat het je zoon of dochter niet lukt, dan heb je nog de zomermaanden om te oefenen.

3. Omgaan met geld

Iedere ouder moet zijn kind op een verstandige manier leren omgaan met geld. Dat kan al van kleins af aan, met zakgeld aangepast aan de leeftijd van je kind.

Eens je kind oud genoeg is om op kot te gaan of alleen te gaan wonen, zal hij zijn uitgaven goed in de gaten moeten houden. Goed plannen is de boodschap, wil je aan het einde van de maand nog wat overhouden om eten mee te kopen.

Naast plannen moet je student ook leren om weloverwogen keuzes te maken. De buurtwinkel is misschien dichtbij, maar waarschijnlijk ook een stuk duurder dan de discounter wat verderop. Gelukkig heeft de digitale wereld voor onze jongeren nog weinig geheimen en werken ze tegenwoordig vlot met alle mogelijke bankapps.

4. Dingen regelen

Bankzaken in orde houden is één ding, maar dat is heus niet het enige dat geregeld moet worden als je alleen of op kot woont. De jeugd is erg goed in communiceren via social media of allerlei apps en chatbots, maar soms is dat niet de ideale manier. Om bepaalde zaken in orde te brengen is een telefoontje of een face-to-face afspraak met een medewerker noodzakelijk. Heb je het gevoel dat jíj die dingen tot voor kort altijd voor je zoon of dochter oploste, dan is het hoog tijd dat je hier verandering in brengt.

5. Omgaan met eenzaamheid en alleen zijn

Alleen zijn is niet hetzelfde als je eenzaam voelen. Sommige mensen hebben net nood aan wat tijd voor zichzelf en voelen zich totaal niet eenzaam. Andersom kun je je ook heel erg eenzaam voelen, terwijl er een heleboel mensen rondom je zijn.

Als je op kot gaat is de kans groot dat er altijd wel iemand in de buurt is, maar toch kan het soms eenzaam voelen omdat je je vertrouwde leven mist. Praat hier op voorhand over met je kind. Heeft hij vrienden die in de buurt gaan wonen, of moet hij op zoek naar een manier om nieuwe contacten op te bouwen?

Je kunt tijdens de zomervakantie alvast oefenen door je kind een aantal dagen alleen te laten. Dan weten jullie meteen of het lukt met het koken, de klusjes én de eenzaamheid. Het is goed voor jouw gemoedsrust als ouder en het geeft je student in spe voldoende zelfvertrouwen om binnenkort naar zijn kot te vertrekken.

Bron: cjg043.nl

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content