Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty images

8 redenen om dagelijks een kiwi te eten

Door Isabelle Ignoul

Kiwi kennen we als een echt vitaminebommetje. Dat bevestigt ook bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen Eric De Maerteleire in zijn boek Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid. Hij geeft zelfs acht goede redenen om kiwi te eten.

Kiwi: een merkwaardige vrucht

De kiwi is een bijzonder interessante vrucht met merkwaardige eigenschappen: waterrijk (80 à 85%), bevat weinig calorieën (48 kcal/100 g) en weinig of geen vet (0,5%) en is arm aan eiwitten (1%). Daarnaast bevat de vrucht relatief veel koolhydraten (gemiddeld 10,5%), vitamines en sporenelementen en een aantal fytonutriënten, die hebben geleid tot zijn goede reputatie.

8x ja zeggen tegen kiwi

1. Verbetering van de weerstand

Kiwi bevat 65 à 95 mg vitamine C per 100 gram en dat is veel. Vitamine C speelt een heel belangrijke rol in de werking van ons immuunsysteem en het behoud van een goede weerstand.

Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi’s per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is. Hij bevat ook redelijk wat vitamine E en dat is merkwaardig, want vitamine E is een vetoplosbare vitamine. De meeste fruitsoorten zijn eerder arm aan vitamine E, met uitzondering van avocado, mango, kiwi en sommige bessen (zwarte bessen, veenbessen).

2. Goed voor de spijsvertering

Het enzym actinidine in het groene vruchtvlees van de kiwi helpt ons bij de vertering van eiwitten. Het zorgt er ook voor dat de aminozuren – de bouwsteentjes van eiwitten – sneller worden opgenomen door de spieren. Een nadeel van het enzym actinidine is dat het ook de eiwitten in zuivelproducten afbreekt en dat de melk of yoghurt daardoor gaat schiften. Vandaar dat kiwi niet gecombineerd kan worden met eiwitrijke producten (bijvoorbeeld melk, plattekaas of yoghurt), omdat door afbraak van de aanwezige eiwitten het geheel een bittere, onaangename smaak krijgt. Combineer dus nooit kiwi met eiwitrijke gerechten, bijvoorbeeld een kiwibavarois, want die is op voorhand gedoemd om te mislukken.

3. Een beter slaappatroon

Je zult het misschien nog nooit gehoord hebben, maar van kiwi’s zou je wel degelijk beter kunnen slapen. In de kiwi zit de stof serotonine, de voorloper van melatonine. Die stof helpt je om in te slapen en daarna in je diepe slaap te blijven. Serotonine helpt ook om wakker te worden in de ochtend.

Taiwanese onderzoekers deden een interessant experiment. Aan 24 proefpersonen (2 mannen, 22 vrouwen) van 20 tot 55 jaar oud met slaapproblemen gaven ze iedere dag gedurende vier weken twee kiwi’s één uur voor het slapengaan. Ze stelden vast dat bij deze proefpersonen de totale slaaptijd en de slaapefficiëntie aanzienlijk waren toegenomen (respectievelijk 13,4 en 5,41%).

4. Vermindering van het risico op hart- en vaatziekten

Kiwi’s zijn rijk aan een serie andere sterke antioxidanten. De consumptie van twee kiwi’s per dag remt het samenklitten van de bloedplaatjes, waardoor het risico op trombose en dus op een cardiovasculaire aandoening wordt verlaagd. De antioxidanten beschermen ook het DNA tegen schade, activeren de witte bloedcellen – en verhogen dus de werking van het immuunsysteem – en hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Kiwi bevat ook vrij veel vitamine B11 of foliumzuur (11 à 30 μg/100 g) of 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh). Foliumzuur speelt een heel belangrijke rol in de preventie van hart- en vaatziekten en beschermt de zenuwcellen. Een tekort aan foliumzuur geeft een grotere kans op kanker en aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

5. Goed voor de ogen

Er zitten verschillende natuurlijke kleurstoffen in kiwi. De groene kleur is het bekende bladgroen of chlorofyl. Twee andere kleurstoffen zijn luteïne en zeaxanthine. Beide kleurstoffen behoren tot de grote groep van de carotenoïden en hebben een serie interessante eigenschappen. Luteïne en zeaxanthine spelen een zeer belangrijke rol in de preventie van leeftijdgerelateerde maculadegeneratie (AMD of age-related macular degeneration), een gevaarlijke oogziekte die tot blindheid kan leiden.

6. Goed voor de gezondheid van de dikke darm

Allereerst is kiwi rijk aan voedingsvezels met als voornaamste vertegenwoordiger pectine, een polysacharide die ook in appels voorkomt. De groene kiwi bevat meer dan dubbel zoveel voedingsvezels als de gele kiwi.
Voedingsvezels bevorderen de darmtransit, wat al meermaals is aangetoond in klinische studies en verminderen daardoor de kans op colorectale kanker en hart- en vaatziekten.

7. Regeling van de bloeddruk

Kiwi is, zoals alle fruitsoorten, rijk aan het mineraal kalium dat een tegengewicht vormt voor natrium (zout) in het lichaam en de bloeddruk doet dalen. Kalium zorgt ook voor een geringere kans op osteoporose, omdat het de uitscheiding van het element calcium afremt. Kiwi is interessant in dit verband omdat er nauwelijks natrium in voorkomt. Kiwi is ook een goede bron van magnesium, zink, koper, mangaan en fosfor.

8. Schimmeldodend effect

In kiwi zitten stoffen met een antischimmelwerking. Een ervan is de ‘thau-matine-like’-factor, een eiwit. Een andere stof is actinchinine, ook een eiwit. Vooral de gele kiwi is rijk aan actinchinine. Sommige mensen hebben schimmels in de darmen en kunnen daardoor baat hebben bij het eten van kiwi’s. Een van de micro-organismen die wordt gedood door deze verbindingen is de gistsoort Candida.

Meer lezen? Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid van Eric De Maerteleire (Manteau, € 24,99)

Bron: gezond.be

Meer gezond nieuws:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content