Shot of a young woman sleeping on her living room sofa

Bewezen: Daarom moet je niet sporten als je moe bent!

Door Rani Merckx

Hoewel ‘ik ben moe’ wellicht het meestgebruikte smoesje is om de sportschoenen te laten staan, zou het ergens wel beter zijn. Althans, als je écht moe bent.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit in Stanford. Als je last hebt van slaapgebrek, en je je daardoor mentaal en fysiek vermoeid voelt, is het beter om die zweetsessie even uit te stellen.

Goede nachtrust is belangrijk

Gemiddeld zouden we zo’n acht uur per nacht moeten slapen. Maar door je kleintjes of zelfs ronkende partner die je ’s nachts wakker houdt, komen we er lang niet altijd aan. Een toertje joggen om je van die vermoeidheid los te schudden, zou je denken. Al doe je dat beter niet.

Het onderzoek

Volgens de onderzoekers zou een goede nachtrust dé sleutel zijn tot betere sportprestaties. Voor het onderzoek bestudeerden ze een vrouwelijk atletiek team.

  • De vrouwen moesten de eerste drie weken hun eigen trainingen en slaapschema volgen.
  • Na die drie weken werd hun slaapschema gedurende zes weken aangepast. Zo mochten ze tien uur per nachtlucky them – in bed blijven liggen.

En wat bleek?

In die zes weken gingen hun training en sportprestaties er flink op vooruit!

Waarom zo ongezond?

Als je sport terwijl je moe bent, heeft dat een effect op je reactievermogen. Door de vermoeidheid kun je tijdens cardio-oefeningen een verkeerde houding aannemen, of een verkeerde beweging maken, wat de kans op blessures vergroot. Een uitgerust lichaam kan zich dus beter fysiek inzetten.

Addertje onder het gras

De onderzoekers zijn er zich van bewust dat dit wellicht de nummer 1 smoes wordt om je in de zetel te nestelen. Maar je moet wel een onderscheid maken tussen echte vermoeidheid door slaaptekort, of zogenaamde vermoeidheid omdat we simpelweg geen zin hebben om ons in het zweet te werken.

 

Bron: Famme.nl. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Partner Content