Exhausted sleepy young woman sitting in bed with messy hair, feeling drowsy after wake up too early in morning, sleepless night. Tired female teenager suffering of insomnia, lack of sleep or toothache; Shutterstock ID 653167072

Herkenbaar: door déze slaapfouten krijg je nog meer slaaptekort

Het is soms al een hele opgave om 8 uur per nacht te slapen. En als je dan slaapt, heb je het gevoel dat het niet vast genoeg is of onderbroken wordt.
Er zijn veel mogelijke factoren die dit kunnen veroorzaken, met slaaptekort als gevolg. Misschien herken je deze:

Je drinkt (te veel) alcohol voor je gaat slapen

Er wordt al eens beweerd dat 1 of 2 glazen rode wijn per dag goed voor je zijn. Of dit effectief zo is laten we in het midden, maar één ding is zeker: het is niet goed om vlak voor het slapengaan alcohol te drinken. Je zal snel in slaap vallen, maar minder snel echt diep slapen.
Als je toch alcohol wil drinken, doe je dit best gewoon tijdens het aperitief of avondeten. Zo heeft je lichaam enkele uren de tijd om te herstellen.

Je drinkt (te veel) water voor je gaat slapen

Raar maar waar, je drinkt best ook niet te veel water voor je gaat slapen. Water is heel gezond, maar het zorgt er natuurlijk ook voor dat je vaak naar het toilet moet gaan en er soms zelfs wakker door wordt. Begin dus niet aan je 2 liter per dag om 22 uur ‘s avonds.

Je eet pikante of net zoete voeding

Een studie publiceerde in Journal of Clinical Sleep Medicine dat er een verband is tussen te zoete of fel gekruide voeding en ons slaappatroon. De vetten en verzadigde suikers zorgen ervoor dat je lichter slaapt en bij pikant eten is er kans op reflux. Deze kan blijven duren wanneer je te snel na de maaltijd onder de lakens kruipt.

De timing van je maaltijden

Niet enkel wat je eet, maar ook wanneer je eet is enorm van belang. Wanneer je minstens drie uur voor het slapengaan je laatste maaltijd nuttigt, zal het eten al verteerd zijn wanneer je gaat slapen. Als je noodgedwongen laat moet eten, kies dan voor een lichte maaltijd met weinig vetten.

Je slaapritme is onregelmatig

Wanneer je elke avond op een totaal ander tijdstip gaat slapen, is je slaapritme zodanig verstoord dat je nooit écht uitgerust raakt. Wanneer je in het weekend tot de middag in bed ligt, is je slaaptekort tijdens de week helaas nog niet gecompenseerd. Probeer echt een zekere regelmaat te vinden, al zijn er natuurlijk uitzonderingen (zoals leuke feestjes in het weekend :).

Het getokkel op je smartphone

Enorm leuk, maar een echte dooddoener: surfen op je smartphone. Of spelletjes spelen, of berichtjes sturen. Wanneer je gewoon maar kijkt op het scherm van je gsm verstoort dit je slaap al. Je hersenen worden namelijk actief gehouden door de helderheid. Ban je smartphone dus uit je slaapkamer, of leg hem buiten handbereik.

Een te warme kamer

Natuurlijk hoef je niet bibberend naar bed te gaan, maar een frissere kamer bevordert je nachtrust. De ideale temperatuur van de kamer is 18 tot 21°C. Slapen met de deur open is een simpele tip die goed kan werken, want zo is er een goede ventilatie.

Je snoozet 

We weten het: het is moeilijk om niet te snoozen. Toch zal je je veel fitter voelen wanneer je direct opstaat als je wekker afgaat. Elke keer wanneer je de snooze-knop induwt, zal je terug een nieuwe slaapcyclus starten die enkele minuten later weer onderbroken wordt. Je zal hierdoor nog meer moe en verward zijn.

Meer lezen over slapen? Check dan zeker deze artikels.

Partner Content