Getty Images

Boost je conditie: 9x leuke vormen van cardiotraining

Door Jolien Thieleman

Het nut van cardio wordt vaak onderschat. Nochtans geeft het je conditie een boost en kan het erg leuk zijn. Fitcoach Delphine Steelandt vertelt waarom cardio zo belangrijk is en geeft een aantal voorbeelden van cardiovasculaire activiteiten die goed zijn voor je lichaam.

Waarom cardio?

Samen met fitcoach Delphine Steelandt ontwikkelden we een kant-en-klaar Fitplan: met twaalf leuke work-outvideo’s en handige oefenschema’s word je in vier weken de fitste versie van jezelf. “Libelle’s Fitplan voorziet 3 total body work-outs per week, maar het is zeker nuttig om dit aan te vullen met wat cardio”, vertelt Delphine. Ze legt uit waarom:

  • “Cardiotrainingen bevorderen je cardiovasculaire gezondheid, waardoor je uithoudingsvermogen verbetert. Het gevolg is dat je minder snel moe wordt tijdens je krachttraining en meer uit je sportsessie haalt.
  • Je verbrandt vet doordat je hartslag gedurende een langere periode boven je rustpols ligt.
  • Verder bevorderen goeie cardiotrainingen je metabolisme en je hormoonhuishouding.
  • En ten slotte draagt cardiotraining bij tot spierherstel. Als je traint aan een lage intensiteit, worden de afvalstoffen in je spieren en in je lichaam beter en sneller afgevoerd door het zuurstofrijke bloed dat door je lijf gepompt wordt.”

9x leuke voorbeelden van cardio

Een cardiotraining duurt doorgaans wat langer, waardoor sommigen er moeilijk tijd voor kunnen vrijmaken of het ronduit saai vinden. Afwisseling is daarom het codewoord: hieronder vind je Delphines 9 voorbeelden van cardio om het leuk te houden.

1. Wandelen

Delphine: “Wandelen is de basis van bewegen. Trek comfortabele schoenen aan en ga een uurtje wandelen met of zonder partner, kinderen of hond. Zoek nieuwe parken of bossen op. Wie weet ontdek je leuke plekjes!”

2. Lopen

Wie regelmatig de loopschoenen aantrekt, weet als geen ander: lopen doet je lichaam en geest goed. “Ga joggen voor het plezier. Loop lekker los met je favoriete muziek in je oren.”

3. Fietsen

Meer fan van fietsen? “Belangrijk bij fietsen is dat je de intensiteit laag houdt. Een uur gaan mountainbiken in de Ardennen is geweldig om te doen, maar de inspanning weegt te zwaar op de rest van je trainingsplan. Ga met het gezin fietsen in een mooie streek. Of doe mee met een fietszoektocht, altijd leuk”, vertelt Delphine.

4. Zwemmen

Een uurtje zwemmen doet wonderen en is ideaal om je spieren te versterken zonder je gewrichten te veel te belasten. Delphine: “Voor mij persoonlijk voelt het als zweven in het water. Alle zorgen drijven dan van mij af! Kun je niet goed zwemmen of heb je problemen met je ademhaling? Een zwemcoach helpt je zodat je zonder vrees in het water kunt gaan.”

5. Met de kinderen spelen

“Een activiteit die heel veel spieren in je lichaam aan het werk zet, is spelen als een kind! Een halfuur voetballen, trampolinespringen, gocarten, klauteren op het klimrek in het bos, … Versterk niet alleen je spieren, maar ook de band met de kinderen door samen te bewegen.”

6. Dansen

Een vorm van cardio die goed is voor je fysieke en mentale gezondheid? Dansen! Je hartslag gaat ervan in de hoogte, het houdt je balans en coördinatie op peil en het maakt je spieren sterker, langer en leniger. Bovendien gebruik je verschillende spiergroepen tegelijkertijd. Het gelukzalige gevoel, dankzij de endorfines die vrijkomen, krijg je er gratis en voor niets bij.

7. Rolschaatsen

Rolschaatsen vergt iets meer techniek. “Maar eens je de techniek van het rollerbladen onder de knie hebt, moet je enkel nog een stukje vlakke weg vinden om een uurtje heerlijk te freewheelen”, aldus Delphine.

8. Steppen

Steps zijn niet enkel voor kinderen. Voor volwassen die graag buiten zijn en soepeler en vrijer willen bewegen dan met de fiets, maar lopen te lastig vinden, is een step een match made in heaven.”

9. Een groepsles volgen

“In tal van Belgische fitnesscentra geven hoogopgeleide instructeurs elke dag het beste van zichzelf. Door de ontwikkeling van de hedendaagse muziek en de uitbreiding van de soorten groepslessen zul je ongetwijfeld een les vinden waaraan je verknocht raakt!”, besluit Delphine. Bovendien bieden ze soms ook online groepslessen aan.

Tip: Waarom niet eens een online work-out inplannen met vriendinnen? De sessies van Libelle’s Fitplan lenen zich perfect voor een vast cardiomomentje met vriendinnen.

Fitplan
Delphine Steelandt voor Libelle’s Fitplan. (© Tjorven Boucher)

Mis deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content