Getty Images

Hoeveel calorieën verbruik je met een half uurtje joggen?

Door Karen Baert

Joggen is ideaal als dagelijkse portie beweging. Niet alleen is bewegen goed voor zowat heel je lichaam, het kan ook helpen om je gewicht op peil te houden. Maar hoeveel calorieën verbruik je eigenlijk met een half uurtje joggen? Dat bereken je zelf via een eenvoudig trucje!

Hoe meer je weegt, hoe meer calorieverbruik

Heel wat verschillende factoren zoals je gewicht, de intensiteit en je spiermassa bepalen hoeveel calorieën je verbruikt tijdens het sporten. Zelfs het weer of je schoenen kunnen je calorieverbruik beïnvloeden. Hoeveel calorieën je exact zult verbruiken tijdens je toertje joggen, kunnen we dus niet zomaar zeggen.

Wel kan je zelf makkelijk inschatten hoeveel calorieën je verbruikt op basis van een formule. Gemiddeld verbrand je 1 kcal per kilogram lichaamsgewicht per kilometer. Hoe meer gewicht je dus meedraagt, hoe meer energie (= calorieën dus) je zult verbruiken per kilometer.

Hoeveel calorieën verbrand je op een half uurtje?

Je kunt je calorieverbruik na een half uurtje joggen dus zelf berekenen aan de hand van bovenstaande formule, je gewicht en de afstand die je hebt afgelegd:

lichaamsgewicht in kg  x  aantal afgelegde km  =  aantal verbruikte kcal tijdens het joggen 

Bijvoorbeeld:

  • Als je 70 kg weegt en een snelheid van 8 km/u loopt, zul je 4 km afleggen op een half uur. Dat zorgt ervoor dat je ongeveer 280 (70 x 4) kcal zult verbranden. Je verbruikt dus ongeveer 70 kcal per kilometer. 

Hoe sneller je loopt, hoe meer kilometers je kunt afleggen in een half uur, en hoe meer calorieën je uiteindelijk verbruikt. Als je loopafstand gelijk blijft, maakt het eigenlijk niet zo veel uit of je sneller of trager loopt. Hoeveel calorieën je verbruikt bij een half uur joggen hangt dus vooral af van het aantal kilometer dat je aflegt op dat half uurtje.

Bijvoorbeeld:

  • Als je een half uur loopt aan 12 km/u, dan zul je 6 km hebben afgelegd en 420 kcal hebben verbrand. 
  • Als je dezelfde afstand hebt gelopen aan een lagere snelheid, bv. 8 km/u, dan zul je nog steeds evenveel calorieën hebben verbruikt. Je zult uiteraard wel veel langer dan een half uurtje hebben gejogd voor je 6 km hebt bereikt.

Hoewel de formule je een idee geeft over je calorieverbruik, moet je nog steeds rekening houden met heel wat andere factoren. Het aantal verbruikte calorieën zal dus niet gelijk zijn voor elke man of vrouw met een gewicht van 70 kg. Loop je het zelfde aantal kilometer met een inefficiënte loopstijl, dan zul je daardoor meer energie verbruiken dan iemand met een efficiënte loopstijl.

Kan je er gewicht door verliezen?

Wil je dat half uurtje joggen ook gebruiken om gewicht te verliezen, dan kun je ook dat berekenen. Daarbij moet je weten dat een kilogram lichaamsvet zo’n 7700 kcal bevat. Dat wil zeggen dat je 7700 kcal moet verbruiken, wil je een kilo verliezen.

Bijvoorbeeld: 

  • Als je 70 kg weegt, zul je ongeveer 70 kcal per kilometer verbruiken. Dat maakt dat je 110 km moet gelopen hebben als je 7700 kcal, en dus een kilogram, wilt kwijtspelen. 

Gezonde voeding en beweging gaan steeds hand in hand. Wanneer je ook je eetgewoonten aanpast en dagelijks minder calorieën opneemt, zal dat het proces versnellen.

Maar trek je loopschoenen niet aan met als enige doel dat gewichtsverlies. Een loopje in het park biedt je immers zoveel meer dan dat. Een half uurtje per dag bewegen is fantastisch voor je hele lichaam. Niet alleen heb je minder kans op de gevreesde hart- en vaatziekten, het is ook een boost voor je mentale gezondheid én je immuunsysteem. Reden genoeg dus om de beentjes regelmatig te strekken!

Meten is weten, maar je hoeft niet te zweten …

Wil je graag precies weten hoeveel calorieën je verbruikt tijdens het joggen? Een sportarts, kinesist of fysiotherapeut kunnen je calorieverbruik per kilometer correct berekenen. Ook een kwalitatief sporthorloge kan je heel wat accuraat cijfermateriaal geven. Je snelheid, aantal afgelegde kilometer en calorieverbruik zijn dan perfect af te lezen van het schermpje.

Laat de focus op al die cijfergegevens echter niet uit de hand lopen. Vergeet niet dat joggen, en alle andere sportactiviteiten, vooral leuk en ontspannend horen te zijn. Het is bijvoorbeeld het ideale moment om je hoofd leeg te maken. Je hoeft je niet in het zweet te werken om te genieten van een gamma aan positieve effecten van een portie beweging. Te hard focussen op je snelheid of afgelegde kilometers veroorzaken alleen maar extra stress. Een fijne wandeling zal misschien geen massa calorieën verbruiken, maar zorgt er hoe dan ook voor dat jij je beter in je vel voelt!

Met deze tips loop je op wolkjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content