Seks na de menopauze: zo wordt vrijen weer fijn

Seks na de menopauze: zo wordt vrijen weer fijn

Twee derde (66%) van de Europese vrouwen heeft na de menopauze geen zin meer in seks. Dat is jammer, want vrijen kan ook na de menopauze fijn zijn.

Tijdens de menopauze verandert er heel wat in je lichaam. Je hormonale balans wordt  flink door elkaar geschud, waardoor klachten als opvliegers, vaginale droogte, vermoeidheid en minder zin om te vrijen boven water komen. Ze kunnen je seksleven flink onder druk zetten.

Actief blijven, dat helpt

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar overgangsklachten zoals libidoverlies en vaginale droogte kan je net bestrijden door regelmatig te vrijen. Of zoals ze dat in de volksmond zo mooi zeggen: rust roest. Seks werkt als een vicieuze cirkel, want hoe vaker je vrijt, hoe meer opwinding en genot je zal voelen. Helaas geldt dus ook het omgekeerde: hoe langer je seks links laat liggen, des te minder je er weer naar zal verlangen.

Gelukkig kun je die vicieuze cirkel doorbreken, door seks geleidelijk aan weer in je leven te introduceren. Want als je seks hebt, en seksueel opgewonden bent, maakt je lichaam hormonen aan die een positieve weerslag hebben op je libido. Dat effect zit trouwens niet alleen in je hoofd, maar is ook echt aangetoond: bij elke fijne vrijbeurt zet je vaginale zone uit en wordt elastischer, waardoor ook de klachten rond vaginale droogte minder worden. Opgepast: het is wel belangrijk dat je voldoende opgewonden bent tijdens de seks, om pijn te vermijden.

3x genieten in bed

Er zijn middeltjes genoeg tegen vaginale droogte, zoals glijmiddelen en vaginale bevochtigers, maar seksuele opwinding is minstens zo belangrijk om je vagina voldoende vochtig te houden. Een paar tips om in bed te blijven genieten, ook tijdens de menopauze:

  1. Inspiratie. Ga als koppel op zoek naar wat je nodig hebt om zin te krijgen in seks. Hoe zien je seksuele verlangens eruit? Wat vind je opwindend en wat niet? Graaf in je geheugen naar fijne seksuele herinneringen, duik onder in je geheime seksuele fantasieën of zoek online of in stoute romans naar inspiratie …
  2. Het voorspel. Besteed tussen de lakens genoeg tijd aan het voorspel, zodat je de tijd krijgt om opgewonden te raken. Doe het ook tijdens de penetratie wat rustiger aan: leg de klemtoon niet per se op vurige en lange seks, maar geniet samen voorzichtig van jullie intieme moment.
  3. Ik zie je graag. Geef je partner ook buiten de slaapkamer genoeg aandacht en ga op zoek naar andere vormen van intimiteit: een liefdevolle aanraking, een verrassingscadeautje of een kus op een onverwacht moment… Maak meer tijd vrij om samen leuke of romantische dingen te doen. En last but not least: laat je partner regelmatig weten dat je hem (of haar) graag ziet!

Getuigenis: Elisabeth (60) geniet sinds de overgang net meer van seks

“De fijnste jaren van mijn seksleven beleefde ik na mijn vijftigste, toen ik mijn lichaam pas echt goed leerde kennen”

Elisabeth (60): “Na mijn menopauze ben ik seks alleen maar leuker gaan vinden. Vroeger was ik veel onzekerder over mijn lichaam: ik heb lang geworsteld met mijn gewicht, waardoor ik me ook in bed niet helemaal kon laten gaan. Met het ouder worden heb ik die complexen geleidelijk aan van me afgeschud. Toen ik in de menopauze kwam, zag ik dat ook alleen maar als een bevrijding: plots moest ik me geen zorgen meer maken over een ongewenste zwangerschap of pijnlijke maandstonden. Het hielp natuurlijk dat ik nauwelijks last had van de typische overgangskwaaltjes: opvliegers, stemmingswisselingen… ik ben er allemaal aan ontsnapt.

Ook mijn libido bleef op peil. Sterker nog: de fijnste jaren van mijn seksleven beleefde ik na mijn vijftigste, toen ik mijn lichaam pas echt goed leerde kennen. Dat heb ik grotendeels te danken aan mijn laatste partner, die me overtuigde om meer aan het experimenteren te slaan in bed. Als jonge vrouw zou ik gillend zijn weggelopen als iemand me seksuele avontuurtjes voorstelde. Maar dankzij hem ontdekte ik dat die net heel fijn en opwindend kunnen zijn. Ik ben nu weer single, maar ik hoop dat ik gauw weer iemand vind met wie het klikt. Ook op seksueel vlak, ja. Seks is voor mij geen vereiste meer voor een relatie, maar het geeft toch die extra glans aan je leven samen. Je partner plagen en uitdagen, die hunkering als je de ander lang niet hebt gezien… Ik ben het met de jaren alleen maar meer gaan appreciëren.”

Tekst: Margot Kennis – Beeld: Getty Images

Meer interessante artikels over de menopauze:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)