Woman relaxing a luxury bathroom. Lifestyle shot in real location, Spain. Polish model.

Sneller afvallen? Een bad nemen helpt

Door De Redactie

Goed nieuws voor iedereen die graag een paar kilootjes kwijt wil. Een Britse onderzoeker heeft een wel héél ontspannende manier gevonden om je vetverbranding te verhogen: met een warm bad kun je ruim honderd extra calorieën verbranden. Gewoon, terwijl je ligt.

Volgens de Britse onderzoeker Steve Faulkner steeg het energieverbruik van zijn (inactieve en mannelijke) proefpersonen met maar liefst tachtig procent als ze een warm bad namen, meldt de Britse krant The Guardian. Een uurtje badderen in veertig graden leverde een verbruik van gemiddeld 126 extra calorieën op. Ongeveer wat mannen verbranden tijdens een wandeling van 25 tot 30 minuten.

Lagere bloedsuikerspiegel dan na fietsen

Faulkner ontdekte ook dat een warm bad een gunstig effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel, wat de kans op diabetes kan verkleinen. Voor zijn proefpersonen werkte een uur baden zelfs beter dan een uur fietsen: hun bloedsuikerpieken bleven na een maaltijd en een warm bad tien procent láger dan na een fietstocht! Faulkner vermoedt dat een heet bad de zogenaamde heat shock‘-proteïnen activeert, die de insulinehuishouding verbeteren. Hij wil nu gaan onderzoeken of een warm bad ook kan helpen bij mensen die diabetes hebben.

Wisselbaden beste effect?

Helaas heeft Faulkner geen vrouwen onderzocht, maar ook voor ons kan het vast geen kwaad om wat vaker een warm bad te nemen. Geen zin om te zweten? Uit ander onderzoek blijkt dat kou de beste manier is om ‘bruin vet’ te stimuleren, het vetweefsel dat je lichaam op temperatuur houdt door calorieën te verbranden. Bruin vet zou daarom een belangrijke sleutel kunnen zijn tot sneller gewichtsverlies. Misschien bereik je dus het beste resultaat door wisselbaden te nemen: een warm bad om je ‘hitteproteïnen’ te activeren, een dompelbad om je bruine vetpercentage omhoog te krijgen.

Bron: Magriet.nl

Lees ook zeker:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content