Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

13x tips voor kapsels met fijn haar

Door Jolien Thieleman

Fijn haar is mooi, maar heel moeilijk in model te houden. Een korte coupe of liever een lang kapsel? De fotospecial geeft je inspiratie om je fijne haren onder controle te krijgen.
Welk kapsel kies jij?

Fijn haar: mooi, maar niet altijd even makkelijk om mee om te gaan. We geven je alvast enkele pasklare tips waarmee je aan de slag kunt!

13x tips voor fijn haar

Fijn haar moet voorzichtig behandeld worden en vraagt wat meer aandacht om volume te krijgen. Deze makkelijk toepasbare tips doen je kapsel voller lijken, geven meer ‘body’ aan je haren en zorgen ervoor dat ze mooi in de plooi vallen. Alsof je nét van de kapper komt!

 1. Was je haar niet te veel: zo’n 2 à 3 keer per week is ideaal. Als je je haar te vaak wast, dan strip je de natuurlijke oliën uit je haren en dat maakt ze dof en futloos. Tussen de wasbeurten door kun je wat droogshampoo gebruiken om je kapsel op te frissen. Geeft ineens extra volume!
 2. Gebruik een shampoo speciaal ontwikkeld voor fijn haar. Die bevat volumegevende ingrediënten, hydrateert je haar en houdt het lekker luchtig.
 3. Masseer je hoofdhuid (met je vingers, niet je nagels) tijdens het wassen: dat stimuleert de bloedcirculatie naar de haarzakjes, wat je haarwortels zal versterken.
 4. Breng je haarmasker of conditioner alleen aan op de punten. Zo vermijd je dat ze je haren verzwaren.
 5. Pas de ‘reverse’ methode eens toe: breng je conditioner of haarmasker aan op droog haar, vóór je in de douche stapt. Je haar werkt als een spons en zal het eerste vocht waarmee het in aanraking komt opnemen. Is je haar al nat, dan dringen de voedende eigenschappen van het product minder goed door. Breng het dus een keertje aan op droog haar en was je haar achteraf met shampoo, wat ook zal vermijden dat er verzwarende restjes in je haar achterblijven.
 6. Wrijf je haar niet wild droog, maar knijp het water er zachtjes uit en en dep het vervolgens droog. Wikkel eventueel een handdoek om je hoofd.
 7. Borstel je haar nooit als het nat is, want dan is het extra breekbaar. Fijn haar heeft niet veel nodig om beschadigd te geraken.
 8. Kam je lokken ook niet te veel, maar ga er eerder met je vingers door om ze in de plooi te leggen. Zo hou je zoveel mogelijk volume in je haren.
 9. Droog je haren ondersteboven voor een extra volumeboost.
 10. Gebruik niet te veel, maar wél de juiste stylingproducten.
  • Verdeel wat haarmousse op de haarwortels. Masseer het in en föhn je lokken om het product te fixeren;
  • scheid je haar met je vingers en verstuif telkens wat droogshampoo of textuurspray op de haarwortels;
  • of gebruik wat volumepoeder dat je met je vingers op je haarwortels inmasseert.
  • Vermijd olie en andere verzwarende producten, want die halen het volume net uit je kapsel en zorgen ervoor dat fijne haren makkelijker kunnen samenklitten en in slierten gaan hangen.
 11. Leuk voor een speciale gelegenheid: krul je lokken. Zet de temperatuur van je krul- of stijltang wel niet te hoog en gebruik op voorhand altijd een hittebeschermende spray om je fijne haren niet te beschadigen.
 12. Touperen kun je leren! Kam je haar aan de wortels tegen de richting in, maar wees voorzichtig zodat je je haren niet beschadigt. Ga achteraf nog eens lichtjes met je borstel over je lokken om ze opnieuw glad te strijken, zonder dat je volume verliest.
 13. Strakke elastiekjes kunnen je haar beschadigen of pluizig maken. Kies daarom eerder voor een zacht, dik exemplaar dat niet te strak zit. Of ga voor een plastic, gedraaid haarelastiekje (de zogenaamde ‘Invisibobble’).

Meer volume in je haar? Beautyredactrice Sanne legt uit én toont hoe je dat doet. Kijk je mee?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het juiste kapsel

 • Kies voor een kort of halflang kapsel. Lange lokken verzwaren en zorgen ervoor dat je haar plat kan gaan liggen.
 • Heb je lange lokken en wil je er geen afscheid van nemen, laat dan luchtige laagjes knippen. Die brengen meer volume en ‘schwung’ in je kapsel.
 • Ook een (lange) pony is, afhankelijk van je gezichtsvorm, een goed idee. Je kapper kan je hierin juist adviseren.
 • Met een carré of schouderlange bob scoor je met fijn haar ook altijd goed.

Laat je inspireren door deze kapsels voor fijn haar:

 

 

 

 

 

Ook over je haar:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!