Help, mijn haar wordt dun! Wat kan ik doen om het te versterken?

Help, mijn haar wordt dun! Wat kan ik doen om het te versterken?
Getty Images

Je haar dat dunner wordt? Helaas niet altijd te vermijden, want je lokken zijn onderhevig aan heel wat verschillende factoren. Deze tips kunnen helpen om dun haar te versterken.

Waarom wordt je haar dunner?

Niet iedereen is gezegend met een volle haardos. Sommigen hebben van nature dun haar, terwijl anderen hun lokken fijner, dunner en brozer zien worden doorheen de jaren. De conditie van je haar heeft dan ook met verschillende factoren te maken, denk maar aan:

  • de leeftijd
  • hormonale schommelingen
  • een ziekte
  • erfelijkheid
  • langdurige stress
  • een extreem dieet
  • medicijngebruik
  • en de manier waarop je je lokken verzorgt.

7x tips om dun haar te versterken

Uiteraard heb je niet alle factoren in de hand, maar toch zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de conditie van je haar te verbeteren. De volgende tips kunnen helpen om dun haar te versterken en je kapsel een boost te geven!

1. Kies de juiste haarverzorging

Agressieve haarverzorgingsproducten strippen de natuurlijke olielaag van je hoofdhuid en haar. Gebruik daarom een milde shampoo en conditioner die geschikt is voor dun en fijn haar, het liefst eentje die versterkende eigenschappen bevat.

Trakteer je hoofdhuid tijdens het wassen op een massage: een hoofdhuidmassage zorgt namelijk voor een goede doorbloeding, waardoor je haren sterker zullen uitgroeien. Wrijf je haar na het wassen niet te hard droog, maar dep het zachtjes droog in een handdoek.

2. Ontwar met de juiste haarborstel

Wees voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen. Je lokken zijn namelijk gevoeliger voor beschadiging als ze nat zijn, waardoor ze snel(ler) kunnen afbreken. Kam of borstel steeds van de puntjes naar boven en maak de knopen zachtjes los.

De juiste haarborstel is daarbij erg belangrijk: die heeft best natuurlijke, zachte haren die overtollig talg opnemen en verdelen tijdens het borstelen. Zo ontwar én verzorg je je haar tegelijk. Krulhaar heeft dan weer baat bij een kam met brede tanden, om zo de haren niet uit te trekken tijdens het borstelen.

3. Zet de juiste voeding op het menu

Gezond haar begint bij de wortel, en die wordt van binnenuit gevoed. Een gezond eetpatroon heeft dus absoluut een invloed op je haar.

Vermijd eenzijdige voeding, crashdiëten en te veel geraffineerde suikers: die zijn nefast voor je hele lichaam en dus ook voor je haar. Zet liever wat meer voedingsmiddelen met vitamine B, omega-3 vetzuren, zink en ijzer op het menu. Volkorenproducten, avocado, bananen, peulvruchten, noten, zaden, spinazie, eieren en vette vis zijn alvast een goed idee!

PS Eventueel kun je aanvullen met voedingssupplementen, maar het ene pilletje is het andere niet. Hier vind je meer info over beautysupplementen.

4. Hou een gezonde levensstijl aan

Je haar kan ook dunner worden omdat je hoofdhuid niet goed doorbloed is. Trakteer jezelf dus geregeld op een hoofdhuidmassage, maar meer bewegen en stoppen met roken hebben een nog groter effect op een goede doorbloeding.

5. Vermijd hitte en chemische behandelingen

Dun haar is extra broos en dus gevoeliger voor hitte en agressieve behandelingen. (Ont)kleur dus nooit zomaar zelf je haar, maar geef het werkje door aan de kapper. En laat stijltangen en andere stylingapparaten vaker links liggen: ze beschadigen je haar, waardoor het uiteindelijk afbreekt.

PS Gebruik je toch graag een stylingtool? Dan is het verstandig om je kapsel eerst tegen hitte te beschermen.

6. Ga regelmatig naar de kapper

Dun haar is gevoeliger en kan sneller splitsen of afbreken. Ga daarom regelmatig naar de kapper om de puntjes te laten bijknippen: zo voorkom je dat je haar verder splitst of beschadigt. Bovendien kan de kapper een aangepaste verzorging voorzien om je haar te versterken.

7. Ontspan voldoende

Stress is een grote oorzaak van haaruitval en broze lokken. Daar is niet altijd een pasklare oplossing voor, maar toch is het belangrijk om af en toe tot rust te komen en te ontspannen. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Sluit je laptop wat vaker af ‘s avonds, lees een boek of neem een welverdiend warm bad.

Een beetje hulp van buitenaf

1 Hair Care Duo

dun haar versterken

De gloednieuwe shampoo en conditioner van het Belgische merk Self voeden je lokken diepgaand. Ze zijn volledig natuurlijk en bevatten een unieke combinatie van rijke essentiële oliën die langdurig en intens hydrateren. Het beste van Moeder Natuur, speciaal ontwikkeld voor de droge, gevoelige, jeukende hoofdhuid (Self, € 32,50 voor de shampoo, € 34,50 voor de conditioner en € 60,50 voor het duo).

2 Advanced Collagen Generator Liquid Capsules

dun haar versterken

Het Belgische BioSil ontwikkelde deze beautycapsules om je huid, haar en nagels van binnenuit te boosten. De 100% natuurlijke, vegan formule stimuleert de lichaamseigen aanmaak van collageen en heeft een effect op de productie van keratine en elastine: eiwitten die zorgen voor een soepele, elastische huid en sterk, glanzend haar (BioSil, € 39,95 bij Farmaline).

3 Izumi Tonic

dun haar versterken

Dit flesje bottelt een unieke, versterkende en verkwikkende tonic voor het haar. De spray biedt een professionele formule, geïnfuseerd met Japans rijstwater en ceramiden, voor een lichte en krachtige behandeling die het haar tot 10 keer sterker maakt (shu uemura art of hair, € 44 bij het salon).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)