© Getty Images

Glimmende huid: 6x tips om het te voorkomen

Door Jolien Thieleman

Heb jij last van een glimmende huid of T-zone? Je bent niet de enige, maar dat maakt het niet minder vervelend. Deze tips helpen je op weg naar een matter gelaat.

Hoe ontstaat een glimmende huid?

Een glimmende huid of T-zone (je kin, neus en midden van je voorhoofd) ontstaat door een verhoogde talgproductie. Samen met zweet dat van nature aanwezig is, vormt het talg een olieachtig laagje op je gelaat, wat voor een glimmend effect kan zorgen.

Huidtype

De meeste mensen met een vette of gecombineerde huid hebben last van een glimmend gelaat. Je huidtype is genetisch bepaald, maar soms spelen ook hormoonveranderingen een rol. Een bepaald anticonceptiemiddel of de menopauze bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat je klieren meer talg aanmaken.

Voedingspatroon

Schoonheid zit vanbinnen, en dat mag je soms heel letterlijk nemen. Voeding heeft een grote invloed op hoe je huid eruit ziet. Zo kunnen producten met een zogenoemde hoge glycemische index, ofwel producten die je suikerspiegel doen schommelen, een glimmende huid in de hand werken.

Huidverzorging

Je huid verzorgen is goed, op voorwaarde dat je de juiste producten smeert. Een te agressieve huidverzorging veroorzaakt problemen, waar een glimmende huid er eentje van kan zijn. Je velletje gaat namelijk extra hard werken om zichzelf te beschermen, waardoor je klieren uiteindelijk meer talg produceren.

Hoe voorkom je een glimmende huid?

Er bestaan heel wat manieren om een glimmende huid af te komen. Deze 6 tips kunnen helpen:

1. Voldoende water

Je zou het misschien niet verwachten, maar een vette huid is vaak vochtarm. En als je te weinig vocht binnenkrijgt, gaat je huid net extra talg aanmaken. Drink daarom voldoende water: dat is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je gezondheid. Zo’n anderhalve à twee liter water per dag is ideaal.

2. De juiste huidverzorging

Geef de glimmende huidzones wat extra aandacht met de juiste huidverzorgingsroutine:

  1. Reinig met een milde cleanser zonder uitdrogende of irriterende ingrediënten als alcohol en parfum. Een reiniger met geltextuur is dikwijls ideaal voor de vette huid.
  2. Een toner sluit je poriën na de reiniging en voelt lekker fris aan. Kies voor eentje die je huid weer in balans brengt na het reinigen.
  3. Kies voor een serum met ingrediënten die inwerken op de behoeftes van je huid. Eentje met niacinamide bijvoorbeeld, een stofje dat de talgproductie remt.
  4. Hydrateer met een vochtinbrengende crème geschikt voor je huidtype. Een olie-vrije, matterende dagcrème doet het dikwijls goed voor de vette huid. ‘s Avonds kies je voor een nachtverzorging die je huid herstelt en hydrateert, om zo de natuurlijke talgproductie in balans te houden.

3. Nooit scrubben, wél exfoliëren

Al lijkt het fijn om een vette huid even te scrubben, toch doe je dat beter niet. De schurende scrubdeeltjes kunnen de bovenste huidlaag namelijk beschadigen waardoor je huid nóg vetter kan worden en harder zal glimmen.

Dode huidcellen verwijder je beter met een vloeibare exfoliant op basis van salicylzuur die je poriën van binnenuit zal vrijmaken. Hier lees je alles over exfoliëren.

4. De juiste make-up

Na je dagcrème en voor je foundation kun je een matterende primer aanbrengen. Die zorgt ervoor dat je poriën minder zichtbaar zijn en dat je make-up beter blijft zitten. Het matterende aspect gaat glimmen tegen.

Ook qua foundation kies je best voor een matterend exemplaar. De formule haalt de glans in je huid weg en zorgt voor een egale dekking. Als je liever geen liquide versie smeert, dan werkt een minerale poederfoundation uitstekend bij een glimmende huid.

5. Afpoederen

Na je gezichtsverzorging (en eventueel foundation en concealer) kun je wat matterend poeder gebruiken om glimmen tegen te gaan. Dat doet je best met een poederkwast die je zachtjes over de vette delen van je gezicht haalt. Voor een meer natuurlijk effect vernevel je achteraf een hydraterende spray over je gezicht. Het effect van matterend poeder is helaas maar tijdelijk, maar gelukkig valt het makkelijk bij te werken. Kies daarom best voor een transparant poeder waar je moeiteloos laagjes van over elkaar kunt aanbrengen.

PS Let erop dat je je poederborstel goed reinigt om bacteriën te voorkomen. Waarom dat zo belangrijk is, lees je in dit artikel.

6. Blottingpapiertjes op zak

Al van blotting paper gehoord? Dat zijn flinterdunne papiertjes die je over de vette delen van je gezicht kunt deppen. Ze nemen overtollig talg op en zorgen voor een instant matterend effect. Dikwijls zitten ze  in een klein en compact doosje, waardoor ze zelfs in de kleinste handtas passen.

PS Heb je geen blottingpapier bij de hand? Een gewone tissue of een velletje wc-papier helpt je uit de nood! Wrijf niet, maar dep je huid er voorzichtig mee droog om je make-up intact te houden.

Meer lezen over huidverzorging?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content