Zo weinig moet je gebruiken van je favoriete schoonheidsproducten

Door Jolien Thieleman

Wist je dat we eigenlijk te veel van onze beautyproducten gebruiken? Zonde van je geld én voor je huid, want te veel van het goede kan net het omgekeerde effect hebben. Dit heb je eigenlijk écht nodig om alles uit je favoriete schoonheidsproducten te halen:

Dagcrème

Een dagcrème is onmisbaar in je beautykastje: het beschermt en hydrateert je huid, waardoor je gelaat zal stralen. Smeer wel niet meer dan de grootte van een rozijn over je hele gezicht, hals en decolleté. Gebruik je meer, dan bestaat de kans dat het product niet goed kan intrekken, je poriën verstoppen en de crème niet goed wordt opgenomen.

Oogcrème

Een dagcrème is dikwijls iets te rijk voor de fijne huid rondom je ogen waardoor je die zone best voorziet van een likje oogcrème. Per oog heb je er maar een rijstkorreltje van nodig: meer hoeft niet, omdat het product zo geconcentreerd is. Breng het product aan in tokkelende bewegingen met je ringvinger om niet te veel druk op je huid te zetten.

Tip: breng gerust ook een likje oogcrème aan rond je lippen. Waarom dat zo nuttig is, lees je hier.

Serum

Een serum is erg geconcentreerd, waardoor je maar een erwtje nodig hebt voor je hele gezicht. De meeste serums smeren erg vlot uit en trekken snel in. Meer gebruiken is dan ook slecht voor je portemonnee, aangezien serums niet de goedkoopste producten zijn. Gebruik je een serum op basis van hyaluronzuur? Lees dan ook even dit.

Reinigingsproduct

Goed reinigen met een milde reiniger is ongelooflijk belangrijk, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Gebruik de hoeveelheid zo groot als een kleine aardbei om je gezicht schoon te maken. Hier lees je hoe je best te werk gaat.

(Liquide) scrub

Met een scrub spring je best voorzichtig om. Werk je met een scrub met scrubdeeltjes, dan heb je slechts een amandelnootje nodig de dode huidcellen te verwijderen.

Hoe ga je te werk? Masseer het product zachtjes in zodat de scrubdeeltjes je bovenste huidlaag niet kunnen beschadigen. Daarom kan het nuttig zijn om eerder een mild product te gebruiken met wateroplosbare scrubdeeltjes of eentje op basis van zuren die je huid exfoliëren. Dit soort product breng je aan op een watje.

Nachtcrème

Een nachtcrème zorgt ervoor dat je huid goed kan herstellen als je slaapt. Je hebt er maar weinig van nodig: een hoeveelheid ter grootte van een rozijn is meer dan genoeg. Breng ‘m aan als laatste stap in je beautyroutine.

Zonneproducten

In de volle zon zou je volgens dermatologen twee milligram zonnemelk per vierkante centimeter moeten smeren om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking staat. Smeer je minder, dan ben je ook minder goed beschermd. Hou  deze richtlijnen alvast in het achterhoofd:

  • Gezicht: halve theelepel;
  • Armen en benen: vier eetlepels;
  • Buik en rug: twee eetlepels;
  • En dit om de twee à drie uur om optimaal beschermd te zijn.

Ook in de winter is het belangrijk om je te beschermen met een zonnefactor. De UV-stralen van de zon zijn nog steeds schadelijk voor je huid en UVA-stralen (die je huid verouderen) kunnen zelfs door wolken en glas dringen. Kies daarom voor een dagcrème met een beschermingsfactor van minstens 30 en smeer een extra laagje zonnecrème als je in de winterzon vertoeft.

Shampoo

Om te vermijden dat je de natuurlijke oliën uit je haar spoelt, knijp je best niet meer dan een braambes shampoo in je hand. Heb je het gevoel dat je haar nog niet schoon genoeg is, was je lokken dan een tweede keer. Zo blijven ze ook langer fris.

Conditioner en haarmasker

Ook van een conditioner of haarmasker heb je minder nodig dan je denkt. Wist je dat een hoeveelheid ter grootte van een kers genoeg is? Dep de puntjes van je haar droog, breng het product aan op je uiteindes, laat intrekken volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel grondig uit. Je haar zal glanzen en minder zwaar aanvoelen!

PS Breng je masker of conditioner ook eens aan vóór je in de douche stapt. Je haar werkt als een spons en zal het eerste vocht waarmee het in aanraking komt opnemen. Is je haar al nat, dan dringen de voedende eigenschappen van het product minder goed door. Breng het dus een keertje aan op droog haar en was je haar achteraf met shampoo.

Beeld: iStock

Meer over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content