9x goede voornemens voor tuiniers

9x goede voornemens voor tuiniers
Getty Images

De start van 2021 betekent dat er ook een nieuw tuinseizoen voor de deur staat. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging voor je tuin? Hier zijn alvast enkele goede voornemens die het proberen waard zijn.

Goede voornemens voor je tuin in 2021

Gebruik minder plastic

Plantenlabels, gieters, tuingereedschap, potten … De meeste van deze spullen zijn gemaakt uit plastic, terwijl het eigenlijk ook anders kan. Koop bijvoorbeeld houten tuingereedschap en plantenlabels of ijzeren gieters. Heb je toch plastic afval? Dan kun je ‘t vaak nog hergebruiken in de (moes)tuin.

Kies voor biologisch

Of je nu een moestuin hebt of niet, het gebruik van biologische producten is hoe dan ook beter voor je tuin. Door pesticiden te mijden vergroot je de overlevingskansen van onder meer bijen, vlinders en tal van andere insecten. Dat betekent dat er ook meer voedsel is voor vogels en andere insecteneters die zich nestelen in jouw tuin.

Maak je eigen compost

Zelfgemaakte compost zit boordevol voedingsstoffen! Je kunt het gebruiken als bodemverbeteraar of mulchlaag rond je planten, maar ook hommels en wormen zijn blij met jouw composthoop als woonplaats. Composteren is bovendien helemaal niet moeilijk. Tuinexpert Laurence Machiels legt in deze video uit hoe je eraan begint.

Wees zuinig met water

Door de droogte die onze tuinen de afgelopen zomers teisterde, gebruiken we steeds meer leidingwater om onze planten te gieten. Dat kost niet alleen veel geld, maar is ook nefast voor onze watervoorraad. Daarom is het verstandig om regenwater op te vangen met behulp van regentonnen of een tank. Voor sommige planten is regenwater zelfs beter, omdat kraantjeswater teveel kalk bevat. Een andere manier om water te besparen, is mulchen of planten kopen die goed tegen de droogte kunnen.

Hou onkruid onder controle

Een klusje dat geen enkele tuinier graag doet, maar wel broodnodig is: onkruid wieden. Zorg ervoor dat het onkruid niet gaat woekeren, want ze stelen licht en kostbare voedingsstoffen van je planten. Dagelijks 10 minuutjes wieden, maakt al een wereld van verschil.

Kweek (meer) eigen groenten

Niets gezonder én lekkerder dan verse groenten uit eigen tuin. Beginners kunnen starten met makkelijke groenten, zoals sla, aardappelen, courgettes of wortelen. Als je een meer ervaren moestuinier bent, kun je verschillende varianten van groenten uitproberen.

Plant een boom

Als er iets is waar de wereld niet zonder kan, dan zijn het bomen. Zet er dus gerust een of meerdere in je tuin, afhankelijk van hoeveel plaats je hebt. En als je kiest voor fruitbomen kun je elk jaar genieten van versgeplukte appels, peren, pruimen en noem maar op!

Help de dieren in je tuin

Heel wat wilde dieren zijn met uitsterven bedreigd, terwijl we ze nodig hebben om ons ecosysteem in stand te houden. Jij kunt ze helpen door vogels te voederen, bij- en vlindervriendelijke bloemen te planten, vijvers te maken en je tuin te laten verwilderen voor egels en andere kleine dieren.

Laat meer kamerplanten groeien

Tegenwoordig vinden we in iedere woonkamer (én slaapkamer, badkamer of keuken) wel een aantal kamerplanten. Logisch ook, want ze hebben een luchtzuiverende werking en helpen tegen stress. Je kunt ze bovendien gemakkelijk stekken en zelf laten groeien.

Ook leuk om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)