De moestuin vullen in juni? Het is nog niet te laat!
In juni kan tal van lekkers geplant worden! Voor enkele planten breken de ideale weersomstandigheden nu pas aan. Heb je misschien nog een paar plaatsjes in je tuin die opgevuld kunnen worden? Dan hebben wij enkele tips voor jou!
Bonen
Heb je zonnebloemen staan? Dan kun je aan de voet van de bloem bonen planten. De bonen kunnen zo groeien rond de stengel. Plant rond de bonen en zonnebloem enkele bloemetjes, zo hou je het onkruid weg aan de voet.
Ken jij deze zonnebloemen al?
Broccoli
Broccoli is een ideale en gezonde groente voor je moestuin. Let bij broccoli op voor de koolvlieg. Die legt haar eitjes aan de voet van de plant en de larven eten de hele plant op. Je kunt dit simpel oplossen door een stukje plastiek rond de voet van de plant te leggen. Of investeer eenmalig in een kolennet waar je jarenlang plezier aan hebt.
Kruiden
Kruiden zijn altijd handig om in je tuin te hebben en ze groeien nu goed bij goed weer. Tijm bijvoorbeeld. Deze moet je zeker goed uitstrooien. Voor rozemarijn is het nu het goede moment, deze heeft veel zon nodig. Probeer ook eens minder gekende en verrassende kruiden: lees hier. Let er op dat je de zaadjes niet te diep zaait.
Courgette
Misschien is er door omstandigheden al een van je groenten mislukt. Geen probleem, verwijder de dode plant en gebruik het stukje grond voor een nieuwe plant. Een courgette is dan een goed idee. Deze plant groeit goed, kun je laat planten en geeft veel groenten waar je talloze heerlijke recepten mee bereidt.
Erwten
Als je erwten hebt gepland, heb je ondertussen misschien al de eerste peultjes die klaar zijn om geoogst te worden. Oogst de peultjes altijd met een schaar, zo beschadig je de plant minder. Knip de peultjes gewoon los.
Ongebruikelijke planten
Wil je liever eens een ongebruikelijke plant proberen? Ga dan voor amarant of stevia! Pastinaak moet je diep zaaien. Bij stevia moet je er dan weer voor zorgen dat de plant niet in volle zon staat.
Tips
- Gebruik lavasteentjes tegen slakken. Deze zijn scherp en slakken gaan ze vermijden. Rond je plant kun je dus een barrière maken met deze steentjes, tegen de slakken.
- Bescherm je tomaten door ze te bepoederen met lavameel. Daar zitten veel mineralen in, die de bladeren sterker maken, zodat ze beter bestand zijn tegen virussen. Doe dit na een regenbui, zo blijft het meel nog beter op zijn plaats. Een soeplepel per plant is voldoende. Verstuif een licht laagje over de bladen aan de hand van een meelzeef. Lavameel is bovendien volledig biologisch.
- Heb je aardbeienplantjes? Leg stro rondom de plant, zo blijven de aardbeitjes lekker en gaan ze niet rotten.
- Geef tijdens droge periodes je planten liever 1 keer per week veel water dan elke dag een beetje.
Tekst: Laurence Machiels & Charlotte Teugels
En na de oogst? Lekker opeten, natuurlijk!
Lees meer:
- Bloemen in de moestuin: 10 nuttige én mooie helpers
- Soorten sla uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten
- Wortels uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!