quinoa kweken
Getty Images

Quinoa kweken: zo pak je het aan

De Inca’s wisten al hoe gezond quinoa is, maar nu dit superfood in 2013 wereldwijd in de schijnwerpers stond, is het opnieuw  razend populair. Zo populair, dat het in veel winkels uitverkocht is. Maar dat hoeft je niet te beletten om ervan te genieten, want quinoa doet het verrassend goed in ons klimaat. Doe daarom eens gek en zaai je eigen quinoa!

Niets lekkerders dan een fris slaatje of heerlijke wokschotel met quinoa. En zou het niet fantastisch zijn als je die quinoa gewoon uit je eigen tuin kunt oogsten? Dan hebben we goed nieuws, want zelf een quinoaplant kweken is helemaal niet zo moeilijk!

Waarom quinoa?

Quinoa werd door de Inca’s vereerd als ‘moeder van alle granen’. Toch is quinoa geen graan. Het zijn kleine nootachtige vruchtjes die je kan koken als rijst. Doordat het geen echt graan is, is quinoa glutenvrij en dus perfect voor wie daar allergisch voor is.

Verder is quinoa echt powerfood. Het is ontzettend gezond en toch lief voor je lijn. Zo is het rijk aan de vitaminen B1, B2 en B3, maar ook aan mineralen als ijzer, koper en magnesium. Ook het feit dat er alle essentiële aminozuren in aanwezig zijn, maakt van quinoa een ideale vleesvervanger.

Zelf quinoa kweken

Je zou het niet verwachten, maar ook in ons klimaat kun je zelf een quinoaplant kweken. Hij groeit in de meest uiteenlopende omstandigheden en zelfs op arme grond krijg je een rijkelijke oogst. Bovendien is het een hele mooie plant, die met zijn kleurrijke pluimen in elke siertuin past.

Je kunt quinoa zaaien van maart tot begin juni. Zaai wel zeker ter plaatse, want aan verspenen heeft het een hekel. In de zomer zal de plant tussen de 150 en 250 centimeter hoog worden, afhankelijk van de ruimte die ze krijgt.

Zaailingen van de quinoaplant hou je best constant vochtig. Volwassen planten zijn iets beter bestand tegen droogte. Zorg er ook voor dat de planten genoeg zonlicht krijgen.

quinoa kweken
© Getty Images

Wanneer oogsten?

In de laatste fase kleuren de zaadhoofden geel, goud, oranje, rood en paars. Dat is prachtig om te zien en betekent dat je zaden aan het rijpen zijn. Wanneer ze terug bleker worden, ongeveer 3 tot 4 maanden na het zaaien, zijn ze klaar om geoogst te worden.

Is het een natte herfst? Knip ze dan af en laat ze binnen uitdrogen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is met de hand de zaden van de stengels halen en zeven. Was de korreltjes goed, want quinoa beschermt zichzelf met saponine, een zeepachtig goedje, dat niet zo lekker smaakt.

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."