Getty Images

Een autobrand voorkomen (en eventueel blussen): enkele tips

Door Nikita Goossens

Warme temperaturen en brandende zon: het is niet de ideale combinatie wanneer je eropuit trekt met de auto. Niet voor jou, maar ook niet voor je auto. Bij oververhitting kan er immers brand ontstaan. Maar ook als je wagen gewoon binnen staat, kan die vuur vatten. Wij lijsten enkele tips op om een autobrand te voorkomen, maar vertellen je ook hoe je indien nodig toch blust.

5x zo voorkom je een autobrand

Een autobrand ontstaat in de meeste gevallen door een ongeval. Dat voorkomen, is natuurlijk altijd de boodschap (enkele tips om alert te blijven achter het stuur vind je in dit artikel). Maar er zijn nog enkele andere zaken die je kunt doen om de kans op een autobrand kleiner te maken wanneer het níét gaat om een aanrijding of vandalisme.

1. Laat de nodige controles uitvoeren

Het is misschien logisch, maar het jaarlijks onderhoud uitstellen doe je beter niet. Defecte onderdelen, lekkende afdichtingen en kapotte bedradingen kunnen immers allemaal zorgen voor brand.

2. Vermijd oververhitting

Oververhitting van je motor kan in het ergste geval brand uitlokken. Zeker bij warme temperaturen komt oververhitting vaker voor. Je auto moet dan immers harder werken via onder meer het koelsysteem. Zet daarom – ook al is het warm – je airco niet zomaar op de hardste stand. Algemeen geldt dat je de temperatuur best maximaal vijf graden koeler instelt dan de buitentemperatuur.

Doet je motor tijdens het rijden wat vreemd en denk je dat die oververhit raakt? Zet je dan sowieso aan de kant en laat eventueel wat warmte ontsnappen door de motorkap even open te zetten.

3. Geen hete parkeerplek

Hoewel een auto het normaal gezien wel aankan om lang in de zon te staan, speel je bij warme temperaturen toch beter op zeker. Bij extreme hitte en brandende zon zoek je dus best een plekje in de schaduw of in een parkeergarage als je je auto voor langere tijd parkeert.

Auto-onderdelen (denk ook aan de motorolie en koelvloeistof) kunnen immers ook oververhit raken, waardoor brand kan ontstaan. Vaak gaat dat wel gepaard met iets wat al defect was in je auto. Ook voor jezelf is in een hete auto stappen alleszins niet goed. Het is niet alleen onaangenaam, maar ook de kans op een ongeval vergroot (onder meer omdat je door de warmte sneller moe wordt).

4. Kies een veilige parkeerplek

Als het gaat om een parkeerplek, kies je best ook een veilige uit. Brand kan natuurlijk op elke plaats ontstaan, maar sommige (parkeer)plekken zijn nét iets gevaarlijker dan andere. Is het extreem warm? Kies dan bijvoorbeeld niet voor een parkeerplek net naast een droge strobaal op een veld.

De kans is klein dat zo’n strobaal in brand vliegt en dat die brand dan overslaat, maar bij warme temperaturen is die wel groter dan de kans dat er brand ontstaat bij een parkeerplaats in een binnenstad. Al zal het natuurlijk ook altijd een kwestie van (on)geluk zijn.

5. Rook niet tijdens het tanken

Een onvoorzichtigheid is, tot slot, snel gebeurd en kan ernstige gevolgen hebben. Roken is sowieso niet gezond, maar specifiek tijdens het tanken is het ook verboden. En met reden: als het as van een sigaret in aanraking komt met brandstof kan dit een grote steekvlam veroorzaken!

Soms wordt er ook beweerd dat je bij hitte je brandstoftank best niet tot de maximale limiet vult, ook niet als je een lange autorit naar een vakantiebestemming voor de boeg hebt. De reden? Brandstof kan uitzetten bij hitte, waardoor de tank te klein zou worden als die helemaal vol is. Anderen zeggen echter dat het een fabeltje is dat die uitzetting echt voor brand of andere problemen kan zorgen. Al kun je natuurlijk altijd het zekere voor het onzekere nemen als dat een veiliger gevoel geeft.

Wat als er toch brand is?

Als je auto toch in brand staat, kun je zelf eventueel proberen te blussen. Verwittig alleszins in ieder geval eerst de hulpdiensten! Schakel dan meteen de motor uit en zet de handrem aan, neem het brandblusapparaat en haal de pin eruit (test vóór je naar het vuur gaat eerst of de brandblusser wel werkt) en maak een blusopening.

Als de brand in de motorkap zit, zet je die op een kiertje en daartussen blus je het vuur (hetzelfde kun je doen met het portier als de brand zich daar bevindt). Maak de kier zeker niet groter dan nodig, want zuurstof versterkt de brand. Na enkele keren spuiten maak je de kier weer dicht en wacht dan even. Als er opnieuw vlammen te zien zijn, kun je de bluspoging herhalen.

Let op: kijk altijd goed of er nergens lekkende brandstof is. Blus die zeker niet zomaar met een blusapparaat, want de vlammen kunnen dan juist sterker worden. Blus alleszins ook enkel als het om een relatief kleine autobrand gaat en je jezelf niet in gevaar brengt. Twijfel je of het wel veilig is? Neem dan gewoon een veilige afstand en wacht op de hulpdiensten.

Tussenkomst verzekering

Normaal gezien wordt brandschade gedekt door je autoverzekering, maar lees zeker op voorhand goed de kleine lettertjes. Soms is het immers nodig nog om voor brand nog een aparte optie bij je verzekering te nemen.

Bronnen: Checkdebrandveiligheid.nl, Suzuki.be, VAB magazine

Lees ook deze artikels over auto’s:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content