Zo maak je juwelen weer schoon en glanzend

Door Jolien Thieleman

Na een tijdje kunnen juwelen er dof beginnen uitzien. Zonde, want zo verliezen ze natuurlijk hun prachtige glans en zullen ze minder lang meegaan. Maar niet getreurd: met deze eenvoudige trucjes weet je perfect hoe je je juwelen kunt schoonmaken en doe je ze weer schitteren!

Voor je aan de slag gaat, kijk je best goed van welk materiaal je juweel gemaakt is: is het echt goud of zilver, welke steentjes zitten erin en hoe zijn ze eraan bevestigd? Niet elke techniek is voor elk juweel geschikt, dus wees voorzichtig tijdens het schoonmaken.

Zilveren juwelen

Door oxidatie kan zilver snel dof en zwart worden. Je kunt aan de slag gaan met een zilverdoek, maar deze middeltjes zijn minstens even makkelijk en je hebt ze hoogstwaarschijnlijk al in huis. Gebruik in ieder geval geen schoonmaakhandschoenen tijdens het poetsen, omdat zilver en rubber elkaar slecht verdragen.

  • Tandpasta: doe een beetje tandpasta op een ultrazachte tandenborstel en poets hiermee voorzichtig je juwelen op. Spoel af met lauw water en dep droog met een zachte doek.
  • Azijn en bakpoeder: maak een mengsel van 120 ml azijn en 2 eetlepels bakpoeder. Laat je sieraden er zo’n drie uur in weken, spoel af en dep droog.
  • Ketchup: dompel je juwelen onder in een kommetje ketchup en laat ongeveer 10 minuutjes weken. Spoel daarna nog eventjes af met water en maak schoon met een zachte doek.

Gouden juwelen

Gouden juwelen verkleuren minder snel, maar kunnen wel hun glans verliezen. Dit materiaal is een stuk kwetsbaarder dan zilver: ga dus zachtjes te werk.

  • Bier: dep een zachte doek in een eenvoudig biertje en wrijf er voorzichtig mee over je juwelen. Herhaal tot het goud weer blinkt.
  • Bakpoeder: maak een dikke pasta van bakpoeder en water en bedek er je sieraden mee. Schenk er daarna een beetje azijn over en spoel je juwelen af onder de kraan. Let op: doe dit niet bij gouden sieraden waar steentjes inzitten. Ze zouden hierdoor kunnen loskomen.
  • Afwasmiddel: maak je juwelen schoon in heet water met een beetje afwasmiddel of groene zeep. Gebruik een zachte tandenborstel en droog af met een wollige doek.

Juwelen met stenen

Heb je een sieraad met diamanten, robijnen, saffieren of smaragden? Juwelen met stenen kun je perfect schoonmaken door ze simpelweg in een glas bruiswater te leggen. Laat het een nachtje staan en de stenen zullen schitteren als nieuw. Hou wel rekening met steentjes die gelijmd zijn: door het weken kan de lijm loskomen.

Parels

Het is een klassieker, maar parels kun je opnieuw laten stralen door ze schoon te maken met een simpel sopje van water en zeep. Laat ze eventjes weken en dep ze droog met een zachte doek. Zo goed als nieuw!

Twijfel je nog over hoe je je juweel best kunt schoonmaken? Ga dan zeker even langs bij de juwelier. Ze hebben professionele toestellen waarmee ze elk vuiltje kunnen weghalen!

Bronnen: De Standaard/Monstyle.nl – Beeld: iStock

Nog meer handige poetstips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content