©GettyImages

Slim-opruim-plan: in 5 stappen naar een opgeruimd huis

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van het slim-opruim-plan van Libelle. Ook gratis deelnemen? Schrijf je hier in!


Opruimen of ‘ontspullen’ maakt gelukkig, dat las je hier al. Maar opruimen kan een lastig klusje zijn, want: waar begin je het best? En hoe ga je zo efficiënt mogelijk te werk? Met de 5 stappen van ons opruimplan weet je zo waar te beginnen en breng je je opruimproject tot een goed einde, beloofd!

In het slim-opruim-plan krijg je daarvoor de hulp van professioneel opruimcoach Nele Colle, die jou laat kennismaken met haar 5-stappenplan; een specifieke opruimtechniek waarmee ze al in zóveel huizen het verschil maakte.

Probeer de stappen vooral zelf uit!

Je huis (en hoofd) op orde in 5 stappen

Stap 1: bepaal je doel

Heb jij een ruimte die je onder handen wilt nemen? Voor je ijverig begint op te ruimen, vraag je dan eerst af waaróm je die ruimte wilt opruimen, en wat je wilt bereiken. Hoe concreter je doel, hoe groter je slaagkansen! ‘Ik wil opruimen, omdat ik orde wil’ is redelijk vaag. Formuleer letterlijk wat je wilt verwezenlijken, en wat het jou kan opleveren!

Bijvoorbeeld:

“Ik wil van mijn badkamer – die momenteel bezaaid is met allerlei potjes en kleren die over het bad gedrapeerd hangen – een georganiseerde oase van rust maken. Een plaats waar je kunt ontspannen, voor mezelf én voor mijn gezin!”

In dit artikel leggen we jou concreet uit hoe je stap 1 het best uitvoert!

Stap 2: verzamelen maar

Je weet ondertussen waarom je wilt opruimen, wélke ruimte je gaat aanpakken én waarvoor die ruimte straks echt moet dienen. Tijd voor stap twee: verzamelen! Hierbij ga je doorheen je hele huis álle spullen verzamelen die bij het doel van je ruimte passen.

Bijvoorbeeld:

Breng alle spullen die – volgens jou – thuishoren in de badkamer, maar verspreid liggen over het hele huis samen in één ruimte. Denk maar aan verzorgings- en make-upproducten, handdoeken, haarborstels, tandenborstels en tandpasta …

In dit artikel ontdek je hoe je hieraan begint!

Stap 3: groeperen kun je leren

Je speurtocht zit erop, alle producten liggen bij mooi elkaar en je hebt een duidelijk overzicht. Tijd om te groeperen, en dat doe je door categorieën te maken. Niet zo evident, maar deze tip kan helpen: vraag jezelf af waarvoor je het item gebruikt én hoe je het opzoekt.

Bijvoorbeeld:

Alle badkamerspullen liggen nu voor je. Maak groepjes en verdeel ze in verschillende categorieën: alle badproducten horen samen in een categorie, net zoals je make-upproducten. En de haardroger en stijl- of krultang horen in de categorie ‘haartoestellen’.

In dit artikel helpen we je op weg!

Stap 4: visualiseer

Alles ligt mooi bij elkaar, en dat kan best confronterend zijn. Veel verschillende flacons (met vaak nog een restje dat je niet meer gebruikt), handdoeken die hun beste (en zachtste) tijd hebben gehad, of die eeuwenoude haardroger die je elk moment een elektroschokje kan bezorgen.

In stap 4 ga je knopen doorhakken: ‘wat gooi ik weg?’ en ‘wat hou ik?’. Je ontdoen van ballast tijdens het opruimen is niet altijd even simpel, want je stoot sowieso op zogenaamde remblokken. ’Dat kan óóit nog van pas komen’ is er één van. Maar in deze stap geeft Nele Colle tips om die drempels te overwinnen!

In dit artikel lees je alles over stap 4.

Stap 5: organiseer als een pro

Als laatste stap ga je alle spullen die je wél wilt houden een plekje geven. En dat doe je met handige en mooie opbergsystemen, labels, bakjes, tape … Kortom: alles wat orde schept!

Bijvoorbeeld:

Als je een kast hebt onder (of boven) je wastafel, kun je hier verschillende bakjes of mandjes zetten om je dagelijkse producten bij elkaar te houden. Eén bakje voor je make-up, één mandje met alle kammen en borstels, één bakje voor het scheergerei van manlief.

Libelle’s opruimproject: van badkamer tot voorraadkast

In dit artikel hebben we de badkamer gebruikt om alle stappen wat te verduidelijken. Doorheen het hele opruimplan leggen we de focus op de berging/voorraadkast. We kienen – stap voor stap – deze ruimte volledig uit. Maar het leuke aan Nele Colles techniek is dat je ‘m op élke ruimte in je huis kunt toepassen. Handig, toch?

 

Voel jij die opruimkriebels al? Mis zeker het volgende artikel van ons slim-opruim-plan niet.

 

Ook interessant uit ons opruimplan:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content