De 14 leukste kerstmarkten van België op een rijtje

De 14 leukste kerstmarkten van België op een rijtje

Met de feestdagen in het vooruitzicht is een winterse uitstap naar een gezellig marktje altijd een hartverwarmend idee. Benieuwd naar wat de leukste kerstmarkten van België dit jaar voor jou in petto hebben? Dan heb je hier alvast een handig lijstje.

14x de leukste kerstmarkten van België

Brussel

Onze hoofdstad is een vaste waarde op de kerstmarktagenda. Met de reusachtige kerstboom op de Grote Markt staat Brussel bij veel toeristen op de planning, en terecht! Tijdens ‘Winterpret’ komen maar liefst 3 miljoen bezoekers richting ons landje. Kuier tussen de 250 feestelijke kraampjes, proef van de gepofte kastanjes, maak een toertje op het reuzenrad en trek de schaatsen aan voor een toertje op het Muntplein.

TIP

Elke avond kun je op de Grote Markt een spectaculaire klank- en lichtshow bewonderen.

Wanneer?

Van 29 november tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Antwerpen

‘Winter in Antwerpen’ belooft opnieuw erg gezellig te worden. We kunnen ons de spekpatatjes op de Groenplaats nu al voorstellen en zien ons zo al Glühwein slurpen rond het standbeeld van Rubens. Wist je dat je in Antwerpen plaats kunt nemen in een verwarmd gondelzitje van het reuzenrad? Lekker knus de kerstlichtjes spotten van de stad, zalig toch?!

Wanneer?

Van 7 december tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Aalst

Ook in Aalst kun je de komende weken heerlijk ‘(over)winteren’. De aftrap geven ze op zaterdag 6 december, met heel wat acrobaten, vuurspektakel en een gezellige avondshopping. De Grote Markt staat met kerstdorp WinterSmaak volledig in het teken van lekker smullen en proeven. Extra pluspluntje? Je kunt er ook het Huis van de Kerstman bezoeken!
Wanneer?

Van 6 december tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Gent

Nog steeds een absolute topper en helemaal eigentijds. Want de ‘Winterfeesten’ in Gent hebben werkelijk alles! Een overdekte ijsbaan, een trendy bar met dj’s en magische optredens van feeërieke wezens, rendieren en ijsberen. Je vindt er meer dan 150 kraampjes én je kunt er de lekkerste streekspecialiteiten zoals cuberdons en sneeuwballen proeven.

Wanneer?

Van 6 december tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Hasselt

Ook in Limburg kun je een van de leukste kerstmarkten van België bezoeken. Tijdens ‘Winterland’ geniet je van de meest hartverwarmende kerstsfeer. Neem deel aan de ludieke Santa Run of ontmoet de liefde van je leven met een glaasje glühwein in de hand tijdens een avondje speeddaten. Je kunt er zelfs een winterspookhuis bezoeken of met een zitzak van een hoge glijbaan schuiven. Helemaal ho, ho, ho!

Wanneer?

Van 23 november tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Brugge

Brugge zal de komende weken in een heuse ‘Wintergloed’ baden. De sprookjesachtige stad krijgt nu nog een tikkeltje meer sfeer, dankzij de gezellige kerstmarkt aan de voet van het Belfort en het Simon Stevinplein. Nieuw dit jaar: de twee prachtige lichtwandelingen, die je de stad nog beter doen leren kennen.

Wanneer?

Van 22 november tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Luik

Ja hoor, ook buiten Vlaanderen weten ze hoe ze stevig in de kerstsfeer moeten komen. Wist je dat de authentieke Village de Noël in Luik de grootste en oudste kerstmarkt van ons land is? Je vindt er werkelijk alles om je kerstboom en feesttafel te versieren. Van lichtslingers tot glasgeblazen kerstballen, hier moet je zijn voor authentiek kerstwerk. Neem zeker ook een kijkje aan de sleebaan op de Place Saint-Lambert, waar je vanaf tien meter hoogte naar beneden schuift!

Wanneer?

Van 29 november tot en met 30 december. Meer info vind je hier.

Oostende

Nog meer plezier aan zee, want ook in Oostende weten ze wat feesten is! Ze horen dus zeker thuis in het lijstje met de leukste kerstmarkten van België! Kom tijdens ‘Winter in het park’ genieten van de schaatsbaan of drink gezellig een warm drankje aan een van de vele kerstchalets. Het Leopoldpark wordt even helemaal omgetoverd tot een prachtig winterparadijs. Gezellig, de lichtjes tussen alle bomen!

Wanneer?

Van 29 november tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Mechelen

In Mechelen gaan ze voluit voor knusheid, met ‘Mechelen Houdt je Warm’. Ook hier smul je van lekkers aan de vele winterbars, maar schaatsen doe je op een speciale schaatsboot!  Ambachtelijke spulletjes en proeverijen koop je op de kerstmarkt aan de Dijle. Op 21 december organiseert de stad bovendien een heus vuurspektakel.

Wanneer?

Van 6 december tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Leuven

Meer dan 140 kraampjes en heel wat live muziek, aan kerstsfeer dus ook geen gebrek in Leuven! Hier moet je zijn voor de echte meezingers in combinatie met het shoppen van heel wat originele cadeautjes. Je dag afsluiten doe je met een smakelijke hap. Wat dacht je van een brexitburger of heksenpannetje?

Wanneer?

Van 11 december tot en met 22 december. Meer info vind je hier.

Durbuy

Het kleinste stadje van België, maar een adembenemend magisch kerstdorp tijdens de feestdagen! Hier moet je gewoon echt eens naartoe. Je proeft er van heel wat streekproducten en je droomt er weg terwijl je al wandelend de kleine straatjes van het dorp verkent. Elk jaar zijn de hotelkamers al erg snel volgeboekt rond de periode van de feestdagen.

Wanneer?

Van 25 november tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Waver

De Place d’Alphonse in Waver is ook een absolute topper rond kersttijd. Dit jaar kun je tijdens ‘Wavre sur Glace’ genieten van heel wat activiteiten en winterse gezelligheid. Pik een optreden van een van de vele fanfares mee, terwijl je de mooiste spulletjes koopt en proeft van lokaal lekkers.

Wanneer?

Van 6 december tot en met 22 december. Meer info vind je hier.

Namen

Mocht je nog twijfelen of de leukste kerstmarkten van België zich ook in Wallonië bevinden, dan verzekeren wij je dat je na een bezoekje aan de kerstmarkt van Namen volmondig ‘Oui, bien sûr!’ zult zeggen. Op de ‘Marché de Noël’ kun je de meest exclusieve kerstversiering kopen en terwijl je je toertje tussen de vele kraampjes doet, spot je er heel wat straatartiesten.

Wanneer?

Van 29 november tot en met 31 december. Meer info vind je hier.

Bergen

De laatste in het rijtje van de leukste kerstmarkten van België, maar zeker ook een voltreffer. Tijdens ‘Mons Coeur en Neige’ kun je echt je hartje ophalen terwijl je geniet van bijvoorbeeld een kerstparade of het vuurspektakel. Dit is Henegouwen op z’n best!

Wanneer?

Van 6 december tot en met 5 januari. Meer info vind je hier.

Beeld: Getty Images

Nog meer kerstplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)