©Stad Hasselt

Doe-tip: vier het Chrysantenfestival in de Japanse Tuin

Door Hanne Bral

Van 15 tot en met 23 oktober viert de Japanse Tuin in Hasselt het Kikumatsuri of Chrysantenfestival. Dit feest is hét hoogtepunt van het seizoen. Een week lang geniet je er van prachtige bloemencreaties in een fabelachtig decor.

Chrysantenfestival in de Japanse Tuin

Elk jaar organiseert de Japanse Tuin het Kikumatsuri of Chrysantenfestival als finale hoogtepunt van het seizoen. Het concept van een chrysantenfestival is niet nieuw; het eerste werd al in 910 gehouden.

Het zijn de Japanners zelf die de bloei van de chrysanten vieren als het begin van de herfst. Chrysanten hebben dan ook een lange traditie in Japan. Oorspronkelijk werden de bloemen als medicijn gebruikt en stonden ze symbool voor een lang leven en verjonging. Daarnaast zijn ze ook dus een symbool van de herfst en de rijstoogst. Al eeuwenlang is de chrysant een favoriet van het Japanse volk, en ook het keizerlijke symbool.

chrysantenfestival
©Stad Hasselt

30 jaar Japanse Tuin

De Japanse Tuin bestaat dit jaar 30 jaar. Groot feest dus, en daarom wordt de uitwerking van het Chrysantenfestival dit jaar verzorgd door niemand minder dan Regine Motmans, art director van Fleur Amour. In 15 designs brengt zij de karakteristieken in beeld die voor haar duidelijk aanwezig zijn in de Japanse cultuur.

Programma

Tijdens het Chrysantenfestival vinden tal van activiteiten plaats in de Japanse tuin.

  • Zaterdag 15 oktober: gratis pianoconcert van Daniël Verstappen van 13u30 tot 14u
  • Zaterdag 22 oktober: Ikebana workshop (Japanse bloemschikkunst) 11u tot 13u en van 14u tot 16u.
  • Zondag 23 oktober: begeleide zondagswandeling van 15u tot 16u30
  • Zondag 30 oktober: begeleide zondagswandeling van 15u tot 16u30

Op zondag 30 oktober sluit de Japanse Tuin het seizoen af met een bloemenofferceremonie. Vanaf 31 oktober gaat de tuin in winterslaap en opent hij terug met het kersenbloesemfestival in het voorjaar van 2023.

Chrysantenfestival – Kikumatsuri, van 15 t.e.m. 23 oktober 2022 in de Japanse Tuin in Hasselt. Tickets & info vind je hier.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content