© VRT

‘Het laatste portret’: Lieve Blancquaert brengt een ode aan leven en liefde

Door Hanne Bral

Wat als je weet dat het einde van je leven nadert en je graag nog een laatste portret wilt? Het is een vraag die fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert regelmatig krijgt. Voor de nieuwe VRT 1-docureeks Het laatste portret brengt Lieve vier mensen in beeld die beseffen dat hun leven binnenkort kan eindigen.

Lieve Blancquaert fotografeert Het laatste portret

November is traditioneel de maand waarin we onze overleden dierbaren vieren. Een mooi moment om een ode te brengen aan het leven, dacht fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert. In de gloednieuwe docureeks Het laatste portret krijgt Lieve vier mensen voor haar lens die beseffen dat hun leven binnenkort kan eindigen. Het programma is een verslag van een lange, intense en emotionele dag die voorzichtig opbouwt naar die ene laatste foto.

Voor een laatste keer, en soms na lang twijfelen, gaan ze alle vier op de foto samen met hun geliefden, vrienden en familie. Via de vele gesprekken die Lieve met hen voert, voor en tijdens de fotoshoot, ontdek je hoe deze mensen in het leven staan en hoe ze naar de dood kijken.

Vijf jaar geleden maakte ik een foto van Ellie, een prachtige vrouw die wist dat ze zou sterven. Het werd haar laatste foto. Sindsdien krijg ik regelmatig de vraag om zo’n laatste portret te maken en besef ik hoe waardevol het kan zijn om voor de laatste keer op de foto te gaan.

Lieve Blancquaert

Het laatste portret is de zoektocht van Lieve – en bij uitbreiding van ons allemaal – naar een mooie invulling voor de eindigheid van het leven. Het is een pakkende afscheidstournee van zij die het aandurven om te spreken over de dood. Want wie de dood in de ogen durft te kijken, komt uit bij het leven zelf. En dat is precies wat Het laatste portret wil zijn: een hartverwarmend eerbetoon aan het leven én de liefde.

De portretten

De documentairereeks Het laatste portret telt vier afleveringen. In elke aflevering wordt één iemand gefotografeerd.

Zo leren we in de eerste aflevering Caroline kennen, een moeder uit Brugge die lijdt aan terminale kanker. Ze wil haar kinderen zoveel mogelijk kracht geven vooraleer het afscheid aanbreekt. Samen met haar man Bart probeert ze de dood bespreekbaar te maken binnen het gezin. Want afscheid nemen, dat kan en doe je niet alleen.

Het laatste portret
Caroline © VRT © VRT

De 101-jarige Paula heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar ze vindt dat het nu wel mooi is geweest. Paula heeft maar liefst 5 kinderen, 17 kleinkinderen en 35 achterkleinkinderen. Een van haar achterkleinkinderen is Pommelien Thijs. De zangeres schonk in augustus nog haar Zomerhit-trofee aan haar overgrootmoeder. Na een laatste portret met haar hele familie is Paula klaar om afscheid te nemen.

het laatste portret
Paula © VRT © VRT

Wannes is een jonge papa die vier jaar geleden de diagnose ALS kreeg. Zijn gezondheid gaat sterk achteruit, dus hij wil graag op de foto nu het nog kan. Liefst wil hij een portret zoals zijn vrouw en twee kinderen hem later zullen herinneren: als liefhebbende papa die eigenlijk niets liever wil dan leven

het laatste portret
Wannes © VRT © VRT

Tot slot is er Arlette, ze is 75 en ongeneeslijk ziek. Tien jaar geleden overwon ze borstkanker, maar de kanker is terug en deze keer niet meer te behandelen. Arlette heeft er vrede mee om te sterven, al wil ze het wel in alle openheid en schoonheid doen. Samen met haar dochter Evi Hanssen praat ze in de media open over de dood die haar binnenkort komt halen, want Arlette wil graag af van het taboe over de dood. “We sterven allemaal, sterven is deel van het leven, dus waarom dat onderwerp mijden als de pest?”

arlette evi hanssen
Arlette © VRT © VRT

Het laatste portret: vanaf 14 november elke dinsdag rond 20u40 op VRT 1 en VRT MAX.

Meer kijktips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content