Voel je je vaak duizelig? Dit kunnen de oorzaken zijn

Voel je je vaak duizelig? Dit kunnen de oorzaken zijn
Getty Images

Je duizelig voelen is niet enkel erg vervelend, het kan ook gevaarlijke situaties uitlokken. We sommen op wat de mogelijke oorzaken zijn en vertellen je wat je eventueel zelf kunt doen.

Wat veroorzaakt je duizeligheid?

Problemen met je bloeddruk

Als je regelmatig last hebt van draaierigheid of weleens flauwgevallen bent, heb je het ongetwijfeld al gehoord: “Waarschijnlijk heb je een lage bloeddruk.” Lage bloeddruk of hypotensie heeft op zijn beurt verschillende oorzaken, maar zo’n plotse bloeddrukval is meestal te wijten aan het feit dat je te snel opstaat. Je lichaam reageert dan niet snel genoeg, je bloed zakt naar beneden en bereikt je hersenen niet op tijd.

Iets soortgelijks kan gebeuren als je net uit een warm bad komt: je aders zijn dan wat uitgezet en doordat ze niet tijdig weer vernauwen, raakt je bloed niet vlotjes tot aan je brein.

Resultaat? Je wordt duizelig en licht in het hoofd. Sommige mensen klagen ook over wazig zicht of vlekjes voor de ogen. In bepaalde gevallen kun je ook flauwvallen.

Wat doe je eraan?

  • Ga liggen met je voeten omhoog
  • Drink wat water
  • Eet een zoute snack (op die manier houdt je lichaam vocht vast, waardoor je bloedcirculatie verbetert)

Complicaties in je binnenoor

Ook problemen in je binnenoor kunnen aan de basis liggen van duizeligheid: niet zo gek als je weet dat je evenwichtsorgaan zich er bevindt. Twee mogelijke boosdoeners:

Een oorinfectie:

Een luchtweginfectie of middenoorontsteking kan zich uitbreiden naar het binnenoor. Dan spreken we van een binnenoorontsteking of ‘neuritis vestibularis’. De symptomen zijn pijn, druk op het oor en balansproblemen (waardoor je soms ook moet overgeven). Als de infectie ook je slakkenhuis aantast, is er sprake van ‘labyrintitis’ en krijg je te kampen met tijdelijk gehoorverlies of oorsuizingen.

Wat doe je eraan?
Als de infectie behandeld wordt, zal ook je draaierigheid normaliter verdwijnen.

De Ziekte van Ménière

Dit is een ongeneeslijke ziekte die voorkomt bij ongeveer 0,1% van de bevolking en die vaak voor het eerst de kop opsteekt rond je veertigste. De symptomen: aanvallen van duizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen. Zo’n aanval kan enkele uren duren en gaat vaak ook samen met braken. Men vermoedt dat de oorzaak de ophoping van vocht in het slakkenhuis is.

Wat doe je eraan?
Je arts stelt samen met jou een behandelingsplan op. Mogelijke remedies zijn een operatie, medicatie of relaxatietherapie.

Een laag bloedsuikergehalte

Diabetespatiënten kunnen ervan meespreken: ook een laag bloedsuikergehalte (ook wel ‘hypoglykemie’ of kortweg ‘hypo‘ genoemd) kan duizeligheid in de hand werken. Ook mensen zonder diabetes kunnen een hypo krijgen, maar dat komt relatief weinig voor.

Je krijgt een hypo als je insulinedosis te hoog is of je te weinig eet. Naast draaierigheid krijg je vaak ook last van rillingen, zweten, verwardheid en andere ongemakken. Na verloop van tijd kun je ook verward worden of zelfs bewusteloos raken.

Wat doe je eraan?

Zo snel mogelijk suiker innemen is de boodschap. De juiste hoeveelheid spreek je op voorhand best af met je arts; het is namelijk belangrijk dat je niet té veel suiker inneemt, omdat de balans dan doorslaat. Raak je bewusteloos en kun je zelf geen suiker meer innemen? Dan kan iemand anders je glucagon (een hormoon dat je bloedsuikerspiegel verhoogt) toedienen met een injectiespuit.

Een ijzertekort

Voel je je regelmatig zwak en duizelig, ervaar je hevige hartkloppingen en hoofdpijn en merkt je omgeving soms op dat je er wat bleekjes uitziet? Dan zou er iets kunnen schorten aan het ijzergehalte in je lijf.

Wat doe je eraan?

Laat je bloed controleren bij de dokter. Heb je effectief een ijzertekort? Dan kun je kiezen voor een voedingssupplement en/of ijzerrijke voeding op het menu zetten.

Denk je dat je een ijzertekort hebt? In dit artikel vind je meer info.

Migraine

Migraineaanvallen kunnen gepaard gaan met duizeligheid en misselijkheid. Wist je trouwens dat je niet per se hoofdpijn moet hebben tijdens een migraineaanval? Als je je vaak plots draaierig voelt (bijvoorbeeld na periodes van stress of slapeloosheid), zou je dus migraine kunnen hebben zonder dat je het beseft.

Wat doe je eraan?

Hou een migrainedagboek bij om in kaart te brengen wanneer je aanvallen krijgt. Samen met een dokter kun je dan een behandelingsplan opstellen. Vaak kun je jezelf al veel leed besparen door bepaalde triggers te vermijden.

Meer weten over migraine? Lees dit artikel.

Een angststoornis

Wie lijdt aan een angststoornis, kan zich ook weleens duizelig voelen in triggersituaties. Tijdens een paniekaanval hebben veel mensen er bijvoorbeeld last van. Niet zelden komt dat door hyperventilatie.

Wat doe je eraan?

De oorzaak aanpakken is hier het belangrijkste. Zoek een therapeut of psycholoog die jou gericht kan helpen.

Andere oorzaken

Er zijn ontzettend veel factoren die draaierigheid kunnen uitlokken. De lijst hierboven omvat dan ook niet elke oorzaak. Andere elementen die kunnen samenhangen met duizeligheid, zijn bijvoorbeeld:

Daarom is het van belang om altijd je dokter te raadplegen als je je zorgen maakt. Hij of zij kan je professioneel verderhelpen.

Bronnen: NKO Sint-Augustinus Antwerpenuzleuven.be

MEER OVER JE GEZONDHEID:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)