Najaarsdip? Voel je energieker met deze voedingstips!
Maar liefst 40% van de mensen heeft minder energie in het najaar dan in de zomer en voelt zich sneller moe. Maar er is goed nieuws: je kunt er heel wat tegen doen. Deze voedingstips kunnen alvast helpen.
SOS najaarsdip
Tijd nemen voor jezelf, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging… Het zijn allemaal dingen die een najaarsdip kunnen verhelpen. Je lichaam heeft immers tijd en energie nodig om aan de seizoenswisseling te wennen, en daarbij kunnen alle kleine beetjes helpen. Ook je voedingskeuzes zijn belangrijk, want de juiste ingrediënten en goede gewoontes geven je energiepeil én humeur een boost!
Energie voor tien: de tips van de diëtiste
1. Ontbijt
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ga voor pure en volkoren producten: die verbranden langzaam en geven dus langer energie. Volkorenbrood met roerei en avocado of havermout met fruit, bijvoorbeeld. Een goed ontbijt bevat zeker ook koolhydraten, want ze zijn je benzine aan het begin van de dag. Eet je liever geen brood? Kies dan voor bananenpannenkoeken met fruit of yoghurt, of voor melk of haverdrink, waar je muesli, granola, haver-, quinoa- of boekweitvlokken bij doet. Vul aan met zaden, pitten en noten en fruit zoals kiwi, appel of besjes.
2. Tussendoortje
Eet rond half elf een tussendoortje, zoals fruit, noten of een energiereep. Je kunt er weer tegenaan en het voorkomt dat je naar ongezonde dingen grijpt tijdens de lunch.
3. Een na-het-eten-dipje?
Een dipje na de middag – ook wel de circadische dip of depressie genoemd – overkomt ons bijna allemaal. Grijp niet naar suiker, maar kies voor gezonde, pure producten, zoals yoghurt met vers fruit, een volkorencracker met hummus, avocado of cottage cheese, snoeptomaatjes, ongezouten noten, een groene smoothie of een vers soepje. Onthoud: hoe rijkelijker je lunch, hoe groter de dip!
4. Weg met suiker
Ga je najaarsdip zeker niet te lijf met het eten van koekjes, chips of chocolade. Suikers zijn lege calorieën die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel op en neer gaat, waardoor je moe wordt. Als je toch iets wilt snoepen, doe het dan liefst onmiddellijk na het eten, dan wordt de suiker omhuld door de vezels en proteïnen van de maaltijd en ontstaan er minder schommelingen. Of kies voor dadels, abrikozen of een stukje pure chocolade. Wist je dat kleine hoeveelheden fondantchocolade helpen tegen vermoeidheid? Chocolade bevat immers theobromine, een opwekkende stof in cacao. Bovendien zorgt fondantchocolade ervoor dat er minder stresshormonen vrijkomen in je lichaam, waardoor je beter gezind wordt. Neem wel maar een klein stukje, want chocolade bevat ook veel suikers en vetten, en dus veel calorieën: in 50 g zitten maar liefst 300 kcal.
5. Cafeïne
Drink maximum 3 kopjes koffie of zwarte thee per dag. De cafeïne stimuleert, wat handig is als je een dipje hebt. Maar te veel van het goedje kan stress en oververmoeidheid veroorzaken. Kruidenthee is een betere optie.
6. Groene groenten = goed!
Groene groenten zoals spinazie, groene kool, boerenkool, courgette en groene boontjes bevatten alles wat je nodig hebt voor meer energie: antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels. Schil of snij ze zo kort mogelijk voor gebruik en kook ze kort of roerbak ze. Dan behouden ze niet alleen hun kleur, maar ook hun voedingsstoffen. Eet naast groene groenten ook andere gekleurde groentjes. Hoe meer variatie, hoe groter de aanbreng van de verschillende vitamines en mineralen. Ook diepvriesgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen.
7. Omega 3-vetzuren
Eet twee keer per week vette vis. Het bevat omega 3-vetzuren die je nodig hebt voor een goede hersenfunctie. Een prima middel dus om mentale vermoeidheid tegen te gaan! Paling, haring, sprot, tonijn, zalm en makreel zijn voorbeelden van vette vissen. Liever geen vis? Gebruik dan geregeld lijnzaad, koolzaad of walnotenolie. Ook postelein en walnoten zitten vol omega 3-vetzuren.
8. Gelukshormoon
Zorg dat je genoeg tryptofaan binnenkrijgt. Het zit in brood, kaas, melk, noten… en je hebt het nodig om het gelukshormoon serotonine aan te maken. Serotonine heeft een invloed op je stemming, slaappatroon en energie.
9. Viva vitamines
Mensen die te weinig vitamine B, C, D, ijzer en magnesium binnenkrijgen, zijn vaak moe. Haal ze liever uit je voeding dan uit een potje, dan worden ze veel beter opgenomen door je lichaam.
- Vitamine B heb je nodig om energie uit voedsel op te nemen en zit in vlees, melk, eieren en zuivelproducten.
- IJzer is essentieel voor het zuurstoftransport in het bloed en komt voor in vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten zoals doperwten, venkel en veldsla.
- Magnesium is een onmisbaar mineraal. Het zorgt voor het vrijmaken van energie, het verminderen van vermoeidheid en het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn onder andere spinazie, noten, peulvruchten, cacao, avocado en bananen.
- Vitamine D – verantwoordelijk voor sterke botten, een gezonde weerstand en een goede spierwerking – is de enige seizoensgebonden vitamine. Ze wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht en de productie ervan daalt naarmate je ouder wordt. Vitamine D zit in vette vis (haring, sardines, makreel, zalm…), boter, eidooiers en paddenstoelen, de enige plantaardige bron van vitamine D. Maar veel mensen, zoals vrouwen ouder dan vijftig, zwangere vrouwen, jonge kinderen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die weinig buiten komen, maken te weinig vitamine D aan. Dan neem je toch best een supplement (in samenspraak met je huisarts).
- Vitamine C versterkt het afweersysteem en is dus heel belangrijk. Een goede gewoonte is dagelijks een kiwi te eten, een vitamine C-bommetje met nog meer troeven om de winter door te komen. Ook citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C.
10. Energiewonder: havermout
Haver zit boordevol voedingsvezels en is rijk aan mineralen. Voeg per eenheid haver of havervlokken drie eenheden vocht (denk maar aan water of melk) naar keuze toe voor een heerlijke havermoutpap. Met een beetje kaneel wordt het nog lekkerder.
Havermout is lekker tijdens het ontbijt, maar ook als tussendoortje of zelfs verwerkt in een dessert. Deze recepten van Libelle Lekker zijn alvast het proberen waard!
Ook interessant:
- Altijd moe? Dankzij deze handige tips pak je het aan!
- 3x ontspanningsoefeningen om beter te slapen
- Vitaminesupplementen om je weerstand te verhogen: zin of onzin?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! seconden