Getty Images

7x let hierop wanneer je bij warm weer verkoeling zoekt in het bos

Door Nikita Goossens

Vermijd jij op warme dagen liefst de brandende zon, maar kom je toch graag een keer buiten? Ga dan eens verkoeling zoeken in het bos. Het is dé ideale plek om zelfs bij zomers weer nog een aangename wandeling te maken. Al is het verstandig om ook dan enkele zaken in het achterhoofd te houden. 

Waarom verkoeling zoeken in het bos?

In het bos is het gemiddeld 4 graden koeler dan daarbuiten. Bij heel warm weer kan dit zélfs 10 graden verschil opleveren. De bomen houden dan ook veel zonnestralen tegen en dat helpt natuurlijk om de temperatuur wat lager te houden.

Bovendien verdampen bomen water om koel te blijven, net zoals wij zweten om ons lichaam af te koelen. Een grote boom met veel bladeren zou daardoor voor hetzelfde effect zorgen als tien airco-installaties. Het effect hangt wel af van de boomsoort. Een eik biedt bijvoorbeeld meer verfrissing dan een naaldboom.

Let wel op: ‘s nachts kan het net warmer zijn in een bos dan daarbuiten. De aarde straalt namelijk warmte uit in de nacht. Wanneer die warmte niet weg kan door de dichte bomen, blijft die laag tegen de grond hangen waardoor het er warmer is. Al blijft het verkoelende effect overdag wel sterker dan het warmte-effect ‘s nachts.

7x hier hou je best rekening mee

1.Ken je grenzen

Door de verkoeling van het bos, denk je misschien dat een stevige wandeling wel moet lukken. Maar hoewel de zon niet altijd rechtstreeks op je schijnt in een bebost gebied, blijft het in de zomer ook vaak warm in de schaduw. Luister ook dan naar je lichaam. Je zwaar inspannen in de hitte is zeker geen goed idee, ook niet in de schaduw.

2. Hydrateren

Neem sowieso voldoende water mee op je wandeltocht en drink regelmatig. Ook als je nog geen dorstgevoel hebt. Doe desnoods wat ijsbokjes in je water zodat het langer koud blijft of doe een koelelement rond je waterfles. Extra verfrissend: water met een fruitsmaakje!

3. Eet niet te zwaar

Zorg dat je niet zwaar eet voor je aan je wandeling begint. Ook wanneer je gewoon gaat zitten in het bos, ligt er best niet te veel op je maag. Van voedsel verteren krijg je het tenslotte nog warmer.

4. Zonnebescherming

Smeer je regelmatig in met zonnecrème, best om de twee uur. Ook in de schaduw kun je verbranden, dus smeren is de boodschap. Neem ook een zonnebril en een pet of hoed mee om je te beschermen tegen de zonnestralen en een zonnesteek of zonneslag te vermijden. Ook in het bos heb je tenslotte wel enkele paden waar de zon door de bomen schijnt.

5. Draag aangepaste kledij

Kleed je doordacht wanneer je naar het bos gaat. Gaan wandelen met de benen bloot en in sandalen lijkt misschien goed om het niet te warm te krijgen, maar dat is niet altijd zo slim. Sommige paden zijn smal waardoor er takken – en misschien netels – tegen je huid kunnen komen.

Zet je je even neer? Dan is het ook handiger wanneer je niet met je blote benen op de grond moet zitten (denk aan beestjes of allergische reacties op grassen). Kleed je in ieder geval in luchtige laagjes uit een ademende stof zoals katoen. Zo kun je altijd iets uit- of aantrekken wanneer het te warm of te koud wordt.

6. Opletten voor insecten

In het bos kom je wel wat beestjes tegen. Zeker in de zomer kunnen er heel wat rondkruipen en -vliegen. Let specifiek op voor tekenbeten en bijen- of wespensteken. Wespen komen af op zoete dingen. Check dus zeker of er geen wesp in je eten of drinken is gekropen of geef hen in de eerste plaats de kans niet door een flesje of doosje goed af te sluiten na gebruik.

7. Geen boswandeling bij onweer

Is er een warmteonweer voorspeld? Ga dan niet naar het bos. Onder een boom schuilen tijdens onweer is nooit een goed idee. Ben je toch voor de verkoeling in een bos en begint het onverwacht te onweren? Ga dan indien mogelijk ergens naar binnen, bijvoorbeeld een cafeetje.

Enkel bomen in de buurt? Ga dan gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar en je armen om je benen. Zo kan de stroom van bliksem niet door je lichaam lopen. Al hoef je je daar niet echt zorgen om te maken. Een blikseminslag op een persoon, gebeurt maar héél zelden. Maar beter voorkomen dan genezen. Gebruik in ieder geval ook geen paraplu, het metalen stukje kan bliksem aantrekken.

Met alles rekening gehouden? Met deze mooie wandelingen kun je alvast verkoeling in het bos gaan zoeken.

Tips voor extra verkoeling

Sta je toch nog te puffen en te zweten? Dan kun je ook deze zaken uitproberen om het hoofd koel te houden:

  • Neem een doosje met watermeloen of ander fruit met een hoog watergehalte mee naar het bos. Dat werkt heel verfrissend.
  • Leg inlegzooltjes een nachtje in de koelkast voor je wandeling. Zo blijven je voeten langer fris.
  • Maak je nek, polsen en enkels nat met koud of lauw water. Neem hiervoor bijvoorbeeld een vochtig washandje mee in een zakje en maak het af en toe opnieuw nat met water om het tegen je huid te houden. Zo fris je jezelf tijdens het wandelen op en koel je wat af.

Bronnen: onzenatuur.be, VRT NWS, wandel.nl

Lees ook deze artikels over de warmte

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content