Wat doet 1 maand seldersap met je? Uitgelegd door experts én uitgetest door Libelle

Door Isabelle Ignoul

Seldersap is niet meer weg te branden van sociale media. Overal duikt het groene sapje op en heel wat sterren en gezondheidsexperts zweren erbij. Maar wat doet het nu effectief? Eindredactrice Isabelle startte met een seldersapkuur. Dit vond ze ervan:

Onverklaarbare vermoeidheid

Isabelle: “Van grote fysieke klachten ben ik tot nog toe gespaard gebleven in mijn leven. Gelukkig maar (en hout vasthouden!). Maar doorheen de jaren staken wel wat kwaaltjes de kop op, erg vervelend soms. En vooral: klachten waar maar geen echte duidelijke oorzaak voor te vinden was. Zo ben ik al jaren moe. Niet zo raar, denk je dan. Heel veel mensen hebben daar last van. Een dipje hier en daar: het lijkt wel de norm. Maar ik had het gevoel dat het bij mij meer dan een dipje was: ik kwam de dag maar moeilijk door én ik kreeg er vooral een rothumeur van.

Alarmsignalen

Ik zocht de oorzaak, zoals zo vaak, bij heel wat (voor de hand liggende) factoren: een druk gezinsleven, stress, veel werk, … ‘Niet zo raar’, dacht ik. Wat vitamines nemen, gezond eten, een beetje yoga, sporten, op tijd gaan slapen, … en dan zou het wel voorbijgaan, toch? Niet dus. Na verloop van tijd begon mijn lichaam stilaan kleine alarmsignalen uit te zenden (zo noem ik ze nu althans): zo kreeg ik uit het niets oorsuizingen, mijn tandvlees bloedde erg vaak, ik had om de haverklap nekblokkages, mijn huid deed erg moeilijk (tot urticaria en pijnlijke eczeemopstoten toe), ik sliep steeds slechter, …

Zoeken naar oorzaken en oplossingen

Ik denk dat ik vervolgens een fortuin uitgegeven heb aan rondjes dokter, dermatoloog en homeopaat, inclusief een hele resem bloed- en allergietesten. Er móést toch íéts met mij aan de hand zijn? Maar nee hoor, ik bleek voor niets allergisch en mijn bloedtesten wezen niet op noemenswaardige tekorten. Ik werd met wat cortisonezalfjes (die ik ronduit beu was) en vitamines weer naar huis gestuurd. Dat hielp even, maar nadien was het weer terug naar af. Uiteindelijk beland je zo in een vicieuze cirkel. Ontmoedigend, dat zeker.

Op dat moment stootte ik op wonderbaarlijke verhalen over seldersap. Via Instagram begon ik mensen te volgen die het dronken en de resultaten leken spectaculair, bijna ongelooflijk. Nu, normaal gezien ben ik redelijk nuchter en sceptisch als iets zo gehypet wordt. Tenslotte is er tot op vandaag nog geen wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar de effecten ervan. Maar ik was ten einde raad. Ik had werkelijk álles al geprobeerd, dus ik besloot het een kans te geven en ging te rade bij gezondheidscoach Miek Maes.”

Start-to-seldersap: uitgetest

Miek: “Seldersap maak je met een slowjuicer en drink je best op nuchtere maag, liefst zo’n 500 ml. Wacht nadien minstens een halfuur met je ontbijt. Op die manier heeft je lichaam eerst de tijd om zich te zuiveren.”

Week 1:

“Zo, een voorraadje bio-bleekselder in huis gehaald, want dat is volgens Miek het beste. En hop, aan de slag. De slowjuicer doet zijn werk en in geen tijd staat er een groot glas groen sap voor mijn neus te blinken. Ik kijk er een beetje aarzelend naar. Mijn wederhelft zegt dat het ‘alvast gezond ruikt’, terwijl hij nog even naar de heerlijk geurende koffiemachine (grrr) loopt. Ik denk dat hij aan mijn blik zag dat een portie peptalk eerder op zijn plaats was. Het eerste glas gaat vol goede moed binnen, maar lekker vind ik het niet. Echt niet. Na een paar dagen heb ik wel de indruk dat de detox zijn werk doet. Het voelt alvast zuiverend aan, máár ik krijg ook last van de gekende detoxbijwerkingen: plots worden mijn klachten erger. Help! Maar Miek verzekert me dat dat normaal is, omdat de toxische stoffen in mijn lichaam op dit moment een uitweg zoeken.

Week 2:

Het seldersap gaat al vlotter binnen (alles went, zeker?). Tot zover het goede nieuws. Want verder voel ik me niet echt op en top. Bovendien doet mijn maag moeilijk; het lijkt wel alsof ik constant misselijk ben. Volgens Miek geen reden tot paniek, want selder houdt een grote schoonmaak in je spijsverteringsstelsel. Indien ik te veel last heb, mag ik de hoeveelheid seldersap wat verminderen en daarna stilaan opnieuw opbouwen.

Week 3:

Maar ik zet onverschrokken door met dezelfde hoeveelheid. Nobody said it was easy. Korte pijn en zo. Komaan. Ik merk dat ik al veel beter slaap. Waar ik voordien een paar keer per nacht naar het plafond lag te staren, slaap ik nu plots de nacht door. Hoera! De maagproblemen lijken ook minder. En mijn huid doet het tot nu toe redelijk goed. Fingers crossed!

Week 4:

Mijn huid heeft het een beetje moeilijk, maar echt eczeem kan ik het niet noemen. Ik voel me verder echt wel goed: ‘frisser’ in mijn hoofd, wakkerder en minder moe. Dat rothumeur is dus ook al eventjes geleden. Fijn!”

Conclusie na 1 maand seldersap

Isabelle: “Als je met een aantal chronische klachten kampt, dan moet je van seldersap geen instant wondermiddel verwachten, als in ‘van-vandaag-op-morgen’ (maar uiteindelijk is dat met weinig dingen het geval). Dat vraagt geduld, tijd en ja, óók wat discipline. Maar ik ben er wel van overtuigd dat seldersap helende eigenschappen heeft en het op termijn klachten kan verminderen.

Ik drink het nu, drie maanden later, nog steeds (weliswaar ondertussen aangevuld met het voedingsadvies van Miek) en voor mij zijn de voordelen duidelijk: ik slaap beter, voel me beter en energieker en van bloedend tandvlees en nekblokkages is geen sprake meer. Bovendien is mijn concentratievermogen toegenomen en zijn mijn oorsuizingen verdwenen. Mijn huid ‘kwakkelt’ nog weleens, maar de eczeemopstoten zijn minder frequent en ook een pak minder intens. Eigenlijk zijn het nog maar mini-opstootjes. “Het kan ook nog even duren voordat dat van de baan is”, vertelde Miek me, dus ik heb er goede hoop op dat het nog zal verbeteren. Ik blijf dit sapje alvast elke ochtend drinken!”

Wat is het geheim van seldersap?

Gezondheidsexperte Miek Maes:

“Seldersap bevat bepaalde vormen van minerale zouten die verschillende effecten teweegbrengen in ons lichaam:

  • Enerzijds zorgen ze voor een diepe hydratatie en ontzuring.
  • Anderzijds breken ze de celwanden van mogelijke virussen en bacteriën af, waardoor je eigen immuunsysteem deze kan ‘vangen’ en afvoeren. Dus het is ideaal om in te zetten bij alle ziekten die viraal of bacterieel van oorsprong zijn.
  • Seldersap brengt ook balans in het maagzurenmilieu, waardoor voeding beter verteerd wordt en ook mogelijke pathogenen (of ziekmakers) gedood worden.
  • Het sap van selder kuist de darmen stevig op, waardoor ze beter kunnen werken en voedingsstoffen beter opgenomen worden.
  • Ook de werking van de lever wordt geoptimaliseerd, doordat de stoffen in selder de lever helpen ontgiften.
  • Ook bij de aanmaak van galzouten is seldersap een aanwinst. Die galzouten zijn cruciaal bij de vertering van vetten en eiwitten en doden ook vreemde indringers.
  • Seldersap biedt heilzame oplossingen voor het spijsverteringsstelsel en daar heeft elk orgaan in je lichaam baat bij.

Voor acute en chronische klachten

Miek: “In mijn praktijk zet ik het in bij mensen met zowel acute als chronische klachten: van energiestoornissen, slaapproblemen, allergieën, acne en eczeem tot auto-immuunziekten, reuma, ziekte van Crohn, enzovoort. Maar uiteraard kan het ook preventief gebruikt worden. Seldersap is bovendien voor iedereen geschikt, van jong tot oud. Natuurlijk is het belangrijk om ook je verdere leefgewoonten zo gezond mogelijk te houden. Voor een optimaal resultaat geef ik, naast het seldersap, ook uitgebreid voedingsadvies mee. De resultaten van die totaalaanpak zijn vaak verbluffend.”

Dokter Ilse Rayen, kinderarts:

“In de Chinese geneeskunde wordt bleekselder al duizenden jaren gebruikt tegen hoge bloeddruk. In onze westerse geneeskunde werd nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten ervan. Maar selder bevat alleszins vitamines, mineralen en zouten die tal van fysiologische processen in het lichaam activeren.”

Medicinale krachtpatser

Dokter Rayen: “Anthony William, de Amerikaanse auteur van het boek Medical Medium, waardeerde de groente op tot medicinale krachtpatser. Volgens hem kan selderij ziekteverwekkers ‘uithongeren’ en heeft het ook een antiseptische werking. Ik citeer uit zijn boek: ‘Wanneer deze minerale zouten contact maken met virussen zoals Epstein-Barr, HHV6, gordelroos, bacteriën zoals streptokokken (onruststokers die verantwoordelijk zijn voor chronische ziekten), beginnen de zouten de celmembranen van de pathogenen (ziekteverwekkers) af te breken en uiteindelijk te vernietigen.’

Succesvolle behandelingen

Als kinderarts heb ik het enkele keren ingezet bij kinderen met auto-immuunaandoeningen met groot succes: de ziekte geraakte wonderbaarlijk onder controle, waardoor de klassieke behandeling met cortisone of immuunonderdrukkende medicatie succesvol afgebouwd kon worden.  Bij deze patiëntjes werden naast seldersap ook nog enkele andere fytonutriënten (plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen) ingezet. De ervaring bij kinderen blijft  echter voorlopig beperkt, wegens de smaak die  meestal niet hun favoriet is. Daarnaast is de aankoop van een slowjuicer ook een extra kost waar ik ouders niet graag mee opzadel. Uiteindelijk is het medicinale karakter van selder nog niet wetenschappelijk aangetoond.”

Eigen ervaring

Dokter Rayen: “Door de vele succesverhalen die ik over dit goedje gehoord heb en die ik bij mijn patiëntjes ervaren heb, ben ik het zelf ook gaan gebruiken.  Vrij snel voelde ik een betere darmwerking met vlottere stoelgang. Ook mijn nachtrust verbeterde. Na een maand gebruik bleek ook mijn chronische schouderontsteking onder controle te zijn. En of het nu aan dit goedje ligt of de kine en osteopathie of een combinatie, weet ik niet, maar ik voel me er erg goed bij!”

Met dank aan Miek Maes en dokter Ilse Rayen

Beeld: Getty Images

Meer lezen over gezondheid:

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."