Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Met deze tips matcht je wijn perfect bij je gerecht

Door De Redactie

Je wijn komt pas helemaal tot zijn recht als hij matcht met het gerecht dat je serveert. Maar hoe weet je welke wijn past bij wild, gevogelte of vis? Onze wijnexpert zocht het voor je uit!

Streef altijd naar een goed huwelijk tussen het gerecht en de wijn. Bedenk daarom eerst welke smaak je gerecht domineert, en stel daar je wijn op af. Wij geven je een overzicht per categorie:

  1. Schaal- en schelpdieren

    Ga voor een droge witte wijn met stevige zuren, zodat de delicate smaak van de schaaldieren niet verloren gaat.
  2. Koude, warme en gerookte vis

    Koude vis is lekker met droge witte wijn met friszure toets. Bij gerookte vis kies je ook voor droog wit, maar liefst met wat houtlagering (bewaard in houten vat). Bij warme vis kies je voor een droge witte wijn die iets voller en vettiger is van smaak. Hoe krachtiger de vis, hoe rijker de wijn moet zijn.
  3. Rood en wit vlees

    Serveer je wit vlees? Ga dan voor een frisse, aromatische witte wijn. Ook lichte rode wijn met fris zuur en weinig tannines kan. Rood vlees voelt zich dan weer het best bij een stevig glas rode wijn, liefst goed kruidig met flink wat tannines. Bij geroosterd rood vlees kies je best voor houtgelagerde rode wijn.
  4. Haarwild en vederwild

    Haarwild verlangt naar volle rode wijn, liefst met een paar jaartjes op de teller zodat hij perfect in evenwicht is. Bij vederwild kan zowel rood als wit. Veel hangt af van de bereidingswijze, saus en garnituur. Kies in beide gevallen voor stevige wijn met zuiderse accenten.
  5. Aziatische gerechten

    Bij Aziatisch getinte gerechten kan  wit, rood, en zelfs rosé. De voorwaarde is dat de wijn goed kruidig is en en zelfs een tikkeltje zoet bevat.

Let wel: niet enkel het hoofdingrediënt bepaalt de basissmaak. Ook de garnituur en saus zijn doorslaggevend. Een voorbeeld: welke wijn je drinkt bij een stukje hert hangt ervan af of je er gestoofd witloof of appel met veenbessen bij serveert. De eerste heeft duidelijk een bittere component die snakt naar een rode wijn met flink wat tannines, terwijl de tweede eerder zoet getint is en zich beter voelt met rode wijn met rijpe fruitaroma’s.

Conclusie: bepaal zo goed mogelijk de basissmaak van het gerecht en ga dan op zoek naar een wijn met gelijkaardige componenten.

Benieuwd naar een overzicht van de lekkerste wijntjes van het moment? Die vind je hier!