Dit moet je eten voor sterke en gezonde haren en nagels

Door Jolien Thieleman

Hou je van lange, verzorgde nagels, maar lijken ze bij jou steeds af te breken van zo gauw ze een beetje lengte krijgen? En ben je stiekem jaloers op de glanzende, dikke lokken van je vriendin? Dan neem je best eerst je voeding eens onder de loep.

Proteïne

Het wordt weleens gezegd dat je bent wat je eet, en dat is voor je haren en nagels niet anders. Als je ze graag wat wil versterken, eet je best regelmatig voedingsmiddelen die genoeg proteïne bevatten. Je lichaam heeft de stof namelijk nodig om het te kunnen omzetten in keratine, waar je haar en nagels van gemaakt zijn. Als je lichaam onvoldoende binnenkrijgt, krijg je ‘n soort van rustfase waardoor je nagels broos worden en je haar dunner wordt én sneller uitvalt. Deze ingrediënten zitten alvast boordevol proteïne!

Rood vlees

Een malse steak bevat veel proteïne en heeft ook een hoog ijzergehalte, wat goed is voor de aanmaak van keratine. Het is niet voor niets dat mensen met een ijzertekort last hebben van haaruitval. Eet rood vlees wel met mate: als je er te veel van binnenkrijgt, kan het slecht zijn voor je gezondheid.

Bonen

Eet je liever vegetarisch? Dan zijn bonen niet alleen een goede vleesvervanger, maar ook een sterke bron van proteïne voor je keratine-aanmaak.

Zalm

Ook in zalm zit heel wat proteïne, naast biotine en gezonde omega 3-vetzuren. Da’s niet alleen goed voor je haren en nagels, maar ook voor een gezonde, stralende huid. Vergeet niet: je hoofdhuid is ook een huid, en hoe gezonder die is, hoe mooier en glanzender je lokken zullen zijn.

Eieren

Dé bron van proteïne bij uitstek? Eieren! De combinatie van deze stof, vitamine D en biotine maakt van eitjes een lekker voedingsmiddel om je haren en nagels te versterken.

Amandelen

In amandelen zit naast proteïne ook magnesium, wat een anti-stresserende werking heeft en dat komt ook je haar en nagels ten goede. Zie je verticale streepjes in je nagels? Dan kan dit wijzen op een magnesiumtekort.

Kokosolie

Probeer eens te koken met kokosolie in plaats van boter of olijfolie: ‘t geeft niet alleen een lekkere smaak, maar bevat ook veel proteïne! Wil je je haar en nagels een extra boost geven? Wrijf dan een klein beetje kokosolie warm in je handen en breng het aan op je haar en nagels.

Antioxidanten

Ook antioxidanten kunnen helpen om je haar en nagels te versterken. Deze stof beschermt je lichaam tegen vrije radicalen, die ervoor zorgen dat sommige cellen in je lichaam minder goed werken. Die verstoring zorgt dan weer voor stress, en dat is een grote boosdoener voor de sterkte van je haar en nagels.

Antioxidanten zitten vooral in groenten en fruit, maar we lichten in het bijzonder blauwe bessen uit. Deze kleine vruchtjes hebben één van de hoogste waarden in antioxidanten van alle fruitsoorten. En ze zijn nog lekker ook!

Ander fruit dat heel goed is voor je haren en nagels, zijn kiwi’s voor hun vitamine C en bananen voor hun vitamine B6.

Zink

Je lichaam heeft zink broodnodig voor verschillende processen, in het bijzonder voor het aanmaken van keratine.

Oesters

Fan of geen fan, je kunt het niet ontkennen: oesters bevatten per 100 gram maar liefst 85 mg zink. En dat maakt van hen een heel goed voedingsmiddel om je haar en nagels te versterken!

Havermout

Ook havermout zit vol gezonde voedingsstoffen als zink, koper en vitamines B die ervoor zorgen dat je haar en nagels zullen groeien. Het houdt je bovendien langer verzadigd, waardoor je minder snel naar ongezonde vetten zal grijpen, die de aanmaak van keratine tegengaan. Alleen maar voordelen aan havermout, dus!

Bron: health.com

Ook interessant:

Partner Content