© Getty Images

9x onverwachte dingen die je huid sneller verouderen

Door Jolien Thieleman

Goed reinigen, SPF smeren en hydrateren: een gouden trio om je huid in topconditie te houden. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren om rekening mee te houden, wil je huidveroudering zo lang mogelijk uitstellen. Deze 9, bijvoorbeeld:

1. Suiker

Dat te veel suiker slecht is voor je gezondheid, is geen geheim. Maar wist je ook dat het zoete goedje in meer voedingsmiddelen zit dan je denkt, en dat het nadelig kan zijn voor je huid? Suiker kan leiden tot fijne lijntjes, kraaienpootjes en een algemeen dof uitzicht. Hier lees je hoe je je bewuster wordt van suiker in voeding, en hoe je er rekening mee kunt houden.

2. Je gezicht aanraken

Iets wat velen vaak onbewust doen, is het gezicht aanraken. Tenzij je je handen continu goed wast, is dat niet zo ideaal voor je huid: oppervlakken zoals een toetsenbord en telefoonscherm zijn een broeihaard van bacteriën die puistjes, droge vlekjes en andere vervelende kwalen kunnen veroorzaken. Bepaalde ontstekingsreacties kunnen huidveroudering versnellen.

3. Je hoofdkussen

Hoe vaak was jij je hoofdkussensloop? Volgens huidspecialisten doen we het veel te weinig. De stof slorpt talg, dode huidcellen, crèmeresten en vuiltjes op, en die kunnen op termijn zorgen voor puistjes, acne of andere ontstekingsreacties.

Was je kussensloop daarom regelmatig en vervang je katoenen kussensloop eventueel door eentje uit zijde of satijn: die stoffen zijn een pak zachter voor je huid én haar.

4. Onvoldoende SPF

Wist je dat de zon verantwoordelijk is voor 80% van de tekenen van huidveroudering? Als je geen zonnecrème gebruikt, heb je sneller en meer kans op huidverslapping, pigmentvlekken, vroegtijdige rimpelvorming en serieuze gezondheidsrisico’s zoals huidkanker.

Smeren is dus de boodschap, en niet enkel ‘s ochtends, maar ook door de dag. Zonnefilters werken namelijk uit na zo’n 2 à 3 uur, of na het zwemmen of zweten. Smeer dus regelmatig een extra laagje, ook in de winter: uva-stralen dringen door wolken en glas heen en produceren vrije radicalen die je huidcellen sneller verouderen.

5. Blauw licht

Blauw licht, afkomstig van een beeldscherm (smartphone, tablet, televisie, …), kan huidveroudering versnellen en pigmentvlekken, fijne lijntjes en rimpels veroorzaken, vergelijkbaar met het effect van uv-stralen op je huid. De meeste crèmes met SPF geven aan dat ze ook beschermen tegen blauw licht – een handig extraatje in je dagcrème, bijvoorbeeld!

6. Niet reinigen

Reinigen is een van de belangrijkste stappen in je huidverzorgingsroutine: het houdt je huid jong en fris, terwijl je puistjes of onzuiverheden geen kans geeft. Reinigen zorgt er bovendien voor dat verzorgingsproducten beter door je huid worden opgenomen en dat je huidveroudering wat langer kunt uitstellen, aangezien vuil en make-up ontstekingsprocessen in je huid kunnen uitlokken.

Belangrijk is dus om twee keer per dag zachtjes te reinigen: ‘s avonds verwijder je make-up, talg en vuil van buitenaf (denk maar aan fijn stof), terwijl je in de ochtend het vuil verwijdert dat je huid tijdens haar nachtelijke herstelperiode zelf naar de oppervlakte bracht. Hoe je perfect je huid kunt reinigen, lees je in dit artikel.

7. Agressieve scrubs en peelings

Met een scrub verwijder je dode huidcellen: goed voor de celvernieuwing en om een doffe, grauwe huid weer te doen stralen. Wel let je best op met klassieke korrelscrubs, want die kunnen je bovenste huidlaag beschadigen en zo huidveroudering versnellen.

Dode huidcellen verwijder je daarom beter met een vloeibare exfoliant met huidvriendelijke zuren die je poriën van binnenuit vrijmaken. Hier lees je er alles over.

8. Vervallen skincare en make-up

Op cosmetica staat een houdbaarheidsdatum, aangegeven met een symbool van een potje met een cijfer. Dat cijfer zegt hoeveel maanden (M) je het product na opening kunt gebruiken. Make-up en huidverzorgingsproducten die vervallen zijn, doen niet alleen hun werk meer optimaal (belangrijk bij zonnecrèmes!), maar kunnen ook vervelende kwaaltjes uitlokken. Denk maar aan gevoeligheden, droge plekjes, een trekkerig gevoel en ontstekingsreacties die zich kunnen uiten in puistjes en een versnelde huidveroudering. Benieuwd hoe lang je beautyproducten doorgaans kunt bewaren? Je leest het hier.

9. Minder oestrogeen

Iets wat je uiteraard niet meteen kunt verhelpen, is een dalend oestrogeenniveau na de menopauze. De huid wordt dunner, brozer en droger, met meer zichtbare rimpels en pigmentvlekjes. Sommige vrouwen krijgen zelfs last van puistjes en acne. Belangrijk is dus om je huidverzorging aan te passen, want er zijn gelukkig heel wat dingen die je kunt doen om je velletje (opnieuw) te doen stralen. Hier lees je er alles over.

Ook over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content