© VRT

Al de beste budgettips uit ‘Geld Gezocht’ voor jou verzameld

Door Hanne Bral

De afgelopen weken doken Kristel Verbeke en Kamal Kharmach in het nieuwe programma ‘Geld Gezocht’ in de portefeuilles van Vlaamse gezinnen. Ze gaven heel wat tips en tricks mee, waar wij ook iets van kunnen opsteken. De beste budgettips uit ‘Geld Gezocht’ ontdek je hier!

9 budgettips uit ‘Geld Gezocht’

1. Maak een weekmenu

Om geld – en tijd – te besparen raadt Kristel alleenstaande mama Saskia in aflevering twee van Geld Gezocht aan om een weekmenu te maken. Op die manier gaat ze slechts één keer per week naar de supermarkt, mét een boodschappenlijstje, en wordt ze niet verleid om extraatjes te kopen.

Als je je weekmenu opstelt, vertrek je volgens Kristel best vanuit de ingrediënten die je nog in je koelkast of voorraadkast hebt staan. Hou ook rekening met seizoengroenten en kook (minstens) één keer per week vegetarisch, want ook dat is goedkoper. Tot slot raadt ze Saskia aan om een gerecht te voorzien dat ze op voorhand kan klaarmaken en invriezen, en een gerecht dat haar kinderen zelf kunnen maken. Zo bespaart ze niet alleen geld, maar ook tijd.

Tip: op libelle-lekker.be/weekmenu vind je elke week een nieuw vooropgesteld weekmenu ter inspiratie.

2. Houd een huishoudbudget bij

Als je het gevoel hebt dat je niet meer weet waar je geld naartoe gaat, kan het volgens Kristel handig zijn om een huishoudbudget bij te houden. Dit kun je op papier doen, of bijvoorbeeld via de app Wakosta?! (te downloaden voor iPhone of Android). Doe dit samen met je partner of huisgenoten – als je die hebt – en praat erover, zodat jullie van elkaar weten wie welk bedrag uitgaf aan wat.

Kristel raadt An en Pierre Yves in aflevering één aan om op regelmatige basis samen te zitten en hun inkomsten en uitgaven samen in te geven in de app. Een kleurrijke grafiek toont hen klaar en duidelijk hoeveel procent van hun uitgaven naar boodschappen gaat. Ook kosten die regelmatig terugkomen, zoals jaarlijks lidgeld voor de sportclub of je hypotheek geef je in Wakosta?! in. Zo weet je op voorhand wanneer er een duurdere maand aankomt, en kun je daarop anticiperen.

3. Kies voor huismerken

Ook al zijn huismerken vaak 10 tot 15 % goedkoper dan A-merken, toch vinden veel mensen producten van het A-merk lekkerder. Of dat denken we misschien. Saskia’s zoon Malick heeft een Coca-Cola verslaving, dus laat Kristel hem in aflevering twee van Geld Gezocht een blinde smaaktest doen van TestAankoop. En wat blijkt? Malick geeft zijn geliefde Coca-Cola slechts een score van 4/10 en een goedkoper huismerk 7/10. Door over te schakelen naar het huismerk, kan hij € 100 per maand besparen.

Nog twee budgettips die Kristel meegeeft in Geld Gezocht: de huismerken liggen meestal onderaan in het winkelrek. Ook kijken naar de prijs per kilo kan helpen om het goedkoopste product te vinden.

4. Koop tweedehands…

Nog een van de bespaartips die Kristel geeft in Geld Gezocht is tweedehands kopen. Want mooie kleren maken blij… en hoeven niet altijd een fortuin te kosten. Ook voor je kinderen – die jammer genoeg alweer snel uit hun mooie outfits groeien – kun je in de kringloopwinkel of op tweedehandssites als Vinted kleren van je favoriete merken vinden aan een spotprijsje.

5. … en verkoop tweedehands

Oud speelgoed van de kinderen, kleren die je niet meer draagt: als je ze verkoopt, verdien je er niet alleen nog een centje mee terug, maar zorg je ook gewoon voor wat extra orde en ruimte in je huis. Dat toont Kristel Shana in aflevering vijf. Breng ze naar de kringloopwinkel, verkoop ze op Vinted of maak er je vrienden of familie blij mee.

6. Bekijk je ‘vergeten’ kosten

Een abonnement voor Netflix, Disney+, Spotify of de fitness, … Maandelijks gaat het bedrag vanzelf van je rekening, maar soms blijven we betalen voor abonnementen die we eigenlijk al lang vergeten waren. Toch slokken ze heel wat geld op. Sta regelmatig stil bij je ‘vergeten’ kosten, neem ze even door en beslis welke abonnementen je nog wilt blijven betalen en welke je beter stopzet.

Om te besparen op telecomkosten raadt Kamal Justien in aflevering zes aan om te surfen naar bestetarief.be, een site waarop je telecomproviders kunt vergelijken en kunt nagaan welke formule het best bij jou past. Aan de hand van de VREG-test kun je dan weer nagaan welke energieleverancier het goedkoopst is.

7. Bespaar op energie

Gordijnen hangen om warmte binnen te houden, elektrische toestellen volledig uitschakelen, … Pieter Ledeganck, energie-expert bij de Gezinsbond, geeft Justien in aflevering zes heel wat tips om energie – en dus ook geld – te besparen. Meer tips om te besparen op je energiefactuur, lees je hier.

8. Alle kleine beetjes helpen

Roken, elke middag een belegd broodje kopen, … Het zijn kleine uitgaven die toch wel hoog durven oplopen wanneer je ze maandelijks optelt. Stoppen met roken en een zelfgemaakte lunch meenemen waren dan ook budgettips die An en Pierre Yves kregen in aflevering één van Geld Gezocht.

En dat loonde: ze konden hierdoor maandelijks € 320 extra sparen. Het kan dus lonen om voor jezelf eens te bekijken of je zo’n kleine, maar dure, gewoontes hebt en of je erop kunt besparen.

9. Zorg voor een financiële buffer

Financiële rust is iets wat iedereen graag wil, ook An en Pierre Yves uit aflevering één. Het is hierbij belangrijk om een financiële buffer te hebben, zodat je onverwachte kosten kunt dekken en vermijdt dat je onnodig geld moet gaan lenen. Want geld lenen, dat kost natuurlijk ook geld.

Je hebt best zes maanden nettoloon aan de kant staan, vertelt Kamal. Zo heb je een buffer die min of meer sterk genoeg is. Die financiële buffer bekom je door iedere maand een behapbaar stukje van je nettoloon opzij te zetten. Kamal raadde An en Pierre Yves aan om maandelijks € 600 te sparen, zodat ze na drie jaar hun financieel vangnetje zouden hebben.

Je kunt alle afleveringen van ‘Geld Gezocht’ herbekijken op VRT MAX.

Nog meer budgettips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content